LÖRDAG 17 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kan robotar rädda oss från fossilerna?

Trä- och teknikbranschen är i en innovativ utvecklingsfas.
Kan robotar vara en viktig del i hållbarhetsprocessen inom trähusbyggande?

Genom en ökad robotisering av byggnadsbranschen kan långsiktiga effektiviseringsvinster göras. Det kan också leda till ökad säkerhet samt bättre och mer användbara skisser där ett datorprogram direkt kan meddela vad som är möjligt att bygga sett till exempelvis Boverkets byggregler eller användarbarhet. Man kan tänka sig att ett enkelt modelleringsprogram, exempelvis Minecraft eller Sketchup, kan kompletteras med programmering som ger direkt återkoppling om utformningen av ett kök följer gällande standard.

Under Trä- och teknikmässan i Göteborg den 28-31 augusti diskuterades branschens framtidsutmaningar. Peter Selberg, Johanneberg Science Park, modererade ett panelsamtal om vilka möjligheter som ligger framför oss. Panelen var enig om att tekniken redan finns för ökad robotisering, men att utmaningen ligger i att implementera kunskapen och metoderna i hela byggprocessen.

Vad gäller tekniknivån menar Lars Atterfors att 80% av de fossila inslagen i dagens konventionella byggande kan ersättas med biobaserade produkter, så att spridning och genomsyrning snarare är det som återstår.

Byggnadsbranschen har historiskt haft strikta yrkesroller och Kenneth Wilén menar att vi i större utsträckning behöver träffa varandra för att snabbare kunna implementera och använda oss av kunskap.

- Framtidens byggen är mer effektiviserade, hållbara och intelligenta, säger Holger Wallbaum. Han fortsätter; Vi renoverar för långsamt idag. Robotar kan bidra till ökad säkerhet och effektivitet. Det behövs fler digitaliseringsprocesser och robotar i byggprocessen.

Effektiviseringen i sig är dock inte huvudmålet, och robotiseringen sker inte för robotarnas skull. De ska istället ge välbefinnande, bättre och vackrare livsmiljöer. En robot kan arbeta med ett moment under längre tid, utan att det kostar lika mycket som om en människa hade utfört samma arbete. Våra städer får bättre livsmiljöer om vi slipper enkla, simpla eller tillochmed tråkiga lösningar. Vi måste älska våra byggnader!

- Nu finns verktyg för att designa material för ett byggande med större precision och tillförlitlighet hos maskinerna, avslutar Karin Hedlund, arkitekt på White arkitekter och huvudinstruktör på Chalmers robotlab.

Peter Selberg menar att robotarna inte enbart är till för att göra samma arbete snabbare, utan för att det ska det ska bli nytt och bättre och bygga mer hållbart.

Så kanske kan robotarna rädda oss från fossilerna?

Panelsamtalet genomfördes som en del av Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

Panel:
Holger Wallbaum, Professor i hållbart byggande, Chalmers
Karin Hedlund, Huvudinstruktör Chalmers robot lab, Chalmers
Lars Atterfors, Senior rådgivare inom industriellt byggande, Atterfors Consulting AB
Kenneth Wilén, vice VD och teknisk chef, Folkhem Produktion AB

Kontakt för frågor:
Peter Selberg, Samordnare för fokusområdet Sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler, Klimat 2030.
+46 730 57 26 25
peter.selberg@johannebergsciencepark.com
2018-11-13
Mekanisk verkstad för Er som ställer hårda krav har fått sin 3:e Biglia installeradPålitligt korrosionsskydd från Henkel.CEJNs teamledares kommentar till The Next Generation: "Vårt ansvar är att hålla dig säker"20-åriga Stella bryter manlig norm i byggbranschenGrunden Bois är årets Number 10 stipendiatLesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotarBilia förvärvar en auktoriserad serviceverksamhet för BMW i NorgeNytt industrimagasin vinter 2018 ute nu!Hyundai och Vodafone inleder samarbete om uppkopplade bilarEldrivna truckar testas i produktion i Bolidens AitikgruvaLåt oss presentera: Fredagens gäster i Defas podstudioHet marknad för begagnade bilar trots färre försäljningar Arbeta i HD med nya High Demand pro18-v batterierFörsäljningsrekord på Gekås Ullared ger bidrag till Missing PeopleSvenska chefer underkänner sitt eget cv BMW + vinterhjul =gratis vinterhjulYrkesgymnasiet ökar med 25 procent Så ser företagandet ut i din kommunMakita lanserar sladdlös kaffemaskin på 12/18VEntreprenörskap hos Sigtuna Kommun20-åring med hjärta för kunskap och kvalitetWidrikssons lanserar ytterligare tjänster inom IT-logistik och transportÖkad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för fler
Annonser