TISDAG 16 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kan robotar rädda oss från fossilerna?

Trä- och teknikbranschen är i en innovativ utvecklingsfas.
Kan robotar vara en viktig del i hållbarhetsprocessen inom trähusbyggande?

Genom en ökad robotisering av byggnadsbranschen kan långsiktiga effektiviseringsvinster göras. Det kan också leda till ökad säkerhet samt bättre och mer användbara skisser där ett datorprogram direkt kan meddela vad som är möjligt att bygga sett till exempelvis Boverkets byggregler eller användarbarhet. Man kan tänka sig att ett enkelt modelleringsprogram, exempelvis Minecraft eller Sketchup, kan kompletteras med programmering som ger direkt återkoppling om utformningen av ett kök följer gällande standard.

Under Trä- och teknikmässan i Göteborg den 28-31 augusti diskuterades branschens framtidsutmaningar. Peter Selberg, Johanneberg Science Park, modererade ett panelsamtal om vilka möjligheter som ligger framför oss. Panelen var enig om att tekniken redan finns för ökad robotisering, men att utmaningen ligger i att implementera kunskapen och metoderna i hela byggprocessen.

Vad gäller tekniknivån menar Lars Atterfors att 80% av de fossila inslagen i dagens konventionella byggande kan ersättas med biobaserade produkter, så att spridning och genomsyrning snarare är det som återstår.

Byggnadsbranschen har historiskt haft strikta yrkesroller och Kenneth Wilén menar att vi i större utsträckning behöver träffa varandra för att snabbare kunna implementera och använda oss av kunskap.

- Framtidens byggen är mer effektiviserade, hållbara och intelligenta, säger Holger Wallbaum. Han fortsätter; Vi renoverar för långsamt idag. Robotar kan bidra till ökad säkerhet och effektivitet. Det behövs fler digitaliseringsprocesser och robotar i byggprocessen.

Effektiviseringen i sig är dock inte huvudmålet, och robotiseringen sker inte för robotarnas skull. De ska istället ge välbefinnande, bättre och vackrare livsmiljöer. En robot kan arbeta med ett moment under längre tid, utan att det kostar lika mycket som om en människa hade utfört samma arbete. Våra städer får bättre livsmiljöer om vi slipper enkla, simpla eller tillochmed tråkiga lösningar. Vi måste älska våra byggnader!

- Nu finns verktyg för att designa material för ett byggande med större precision och tillförlitlighet hos maskinerna, avslutar Karin Hedlund, arkitekt på White arkitekter och huvudinstruktör på Chalmers robotlab.

Peter Selberg menar att robotarna inte enbart är till för att göra samma arbete snabbare, utan för att det ska det ska bli nytt och bättre och bygga mer hållbart.

Så kanske kan robotarna rädda oss från fossilerna?

Panelsamtalet genomfördes som en del av Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

Panel:
Holger Wallbaum, Professor i hållbart byggande, Chalmers
Karin Hedlund, Huvudinstruktör Chalmers robot lab, Chalmers
Lars Atterfors, Senior rådgivare inom industriellt byggande, Atterfors Consulting AB
Kenneth Wilén, vice VD och teknisk chef, Folkhem Produktion AB

Kontakt för frågor:
Peter Selberg, Samordnare för fokusområdet Sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler, Klimat 2030.
+46 730 57 26 25
peter.selberg@johannebergsciencepark.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser