TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kan robotar rädda oss från fossilerna?

Trä- och teknikbranschen är i en innovativ utvecklingsfas.
Kan robotar vara en viktig del i hållbarhetsprocessen inom trähusbyggande?

Genom en ökad robotisering av byggnadsbranschen kan långsiktiga effektiviseringsvinster göras. Det kan också leda till ökad säkerhet samt bättre och mer användbara skisser där ett datorprogram direkt kan meddela vad som är möjligt att bygga sett till exempelvis Boverkets byggregler eller användarbarhet. Man kan tänka sig att ett enkelt modelleringsprogram, exempelvis Minecraft eller Sketchup, kan kompletteras med programmering som ger direkt återkoppling om utformningen av ett kök följer gällande standard.

Under Trä- och teknikmässan i Göteborg den 28-31 augusti diskuterades branschens framtidsutmaningar. Peter Selberg, Johanneberg Science Park, modererade ett panelsamtal om vilka möjligheter som ligger framför oss. Panelen var enig om att tekniken redan finns för ökad robotisering, men att utmaningen ligger i att implementera kunskapen och metoderna i hela byggprocessen.

Vad gäller tekniknivån menar Lars Atterfors att 80% av de fossila inslagen i dagens konventionella byggande kan ersättas med biobaserade produkter, så att spridning och genomsyrning snarare är det som återstår.

Byggnadsbranschen har historiskt haft strikta yrkesroller och Kenneth Wilén menar att vi i större utsträckning behöver träffa varandra för att snabbare kunna implementera och använda oss av kunskap.

- Framtidens byggen är mer effektiviserade, hållbara och intelligenta, säger Holger Wallbaum. Han fortsätter; Vi renoverar för långsamt idag. Robotar kan bidra till ökad säkerhet och effektivitet. Det behövs fler digitaliseringsprocesser och robotar i byggprocessen.

Effektiviseringen i sig är dock inte huvudmålet, och robotiseringen sker inte för robotarnas skull. De ska istället ge välbefinnande, bättre och vackrare livsmiljöer. En robot kan arbeta med ett moment under längre tid, utan att det kostar lika mycket som om en människa hade utfört samma arbete. Våra städer får bättre livsmiljöer om vi slipper enkla, simpla eller tillochmed tråkiga lösningar. Vi måste älska våra byggnader!

- Nu finns verktyg för att designa material för ett byggande med större precision och tillförlitlighet hos maskinerna, avslutar Karin Hedlund, arkitekt på White arkitekter och huvudinstruktör på Chalmers robotlab.

Peter Selberg menar att robotarna inte enbart är till för att göra samma arbete snabbare, utan för att det ska det ska bli nytt och bättre och bygga mer hållbart.

Så kanske kan robotarna rädda oss från fossilerna?

Panelsamtalet genomfördes som en del av Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

Panel:
Holger Wallbaum, Professor i hållbart byggande, Chalmers
Karin Hedlund, Huvudinstruktör Chalmers robot lab, Chalmers
Lars Atterfors, Senior rådgivare inom industriellt byggande, Atterfors Consulting AB
Kenneth Wilén, vice VD och teknisk chef, Folkhem Produktion AB

Kontakt för frågor:
Peter Selberg, Samordnare för fokusområdet Sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler, Klimat 2030.
+46 730 57 26 25
peter.selberg@johannebergsciencepark.com
2019-02-14
Global konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastruktur
Annonser