SÖNDAG 23 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kan robotar rädda oss från fossilerna?

Trä- och teknikbranschen är i en innovativ utvecklingsfas.
Kan robotar vara en viktig del i hållbarhetsprocessen inom trähusbyggande?

Genom en ökad robotisering av byggnadsbranschen kan långsiktiga effektiviseringsvinster göras. Det kan också leda till ökad säkerhet samt bättre och mer användbara skisser där ett datorprogram direkt kan meddela vad som är möjligt att bygga sett till exempelvis Boverkets byggregler eller användarbarhet. Man kan tänka sig att ett enkelt modelleringsprogram, exempelvis Minecraft eller Sketchup, kan kompletteras med programmering som ger direkt återkoppling om utformningen av ett kök följer gällande standard.

Under Trä- och teknikmässan i Göteborg den 28-31 augusti diskuterades branschens framtidsutmaningar. Peter Selberg, Johanneberg Science Park, modererade ett panelsamtal om vilka möjligheter som ligger framför oss. Panelen var enig om att tekniken redan finns för ökad robotisering, men att utmaningen ligger i att implementera kunskapen och metoderna i hela byggprocessen.

Vad gäller tekniknivån menar Lars Atterfors att 80% av de fossila inslagen i dagens konventionella byggande kan ersättas med biobaserade produkter, så att spridning och genomsyrning snarare är det som återstår.

Byggnadsbranschen har historiskt haft strikta yrkesroller och Kenneth Wilén menar att vi i större utsträckning behöver träffa varandra för att snabbare kunna implementera och använda oss av kunskap.

- Framtidens byggen är mer effektiviserade, hållbara och intelligenta, säger Holger Wallbaum. Han fortsätter; Vi renoverar för långsamt idag. Robotar kan bidra till ökad säkerhet och effektivitet. Det behövs fler digitaliseringsprocesser och robotar i byggprocessen.

Effektiviseringen i sig är dock inte huvudmålet, och robotiseringen sker inte för robotarnas skull. De ska istället ge välbefinnande, bättre och vackrare livsmiljöer. En robot kan arbeta med ett moment under längre tid, utan att det kostar lika mycket som om en människa hade utfört samma arbete. Våra städer får bättre livsmiljöer om vi slipper enkla, simpla eller tillochmed tråkiga lösningar. Vi måste älska våra byggnader!

- Nu finns verktyg för att designa material för ett byggande med större precision och tillförlitlighet hos maskinerna, avslutar Karin Hedlund, arkitekt på White arkitekter och huvudinstruktör på Chalmers robotlab.

Peter Selberg menar att robotarna inte enbart är till för att göra samma arbete snabbare, utan för att det ska det ska bli nytt och bättre och bygga mer hållbart.

Så kanske kan robotarna rädda oss från fossilerna?

Panelsamtalet genomfördes som en del av Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

Panel:
Holger Wallbaum, Professor i hållbart byggande, Chalmers
Karin Hedlund, Huvudinstruktör Chalmers robot lab, Chalmers
Lars Atterfors, Senior rådgivare inom industriellt byggande, Atterfors Consulting AB
Kenneth Wilén, vice VD och teknisk chef, Folkhem Produktion AB

Kontakt för frågor:
Peter Selberg, Samordnare för fokusområdet Sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler, Klimat 2030.
+46 730 57 26 25
peter.selberg@johannebergsciencepark.com
2018-09-18
Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätetInterEast rekryterar marknadsansvarig Sigma Technology tror på LoRaWAN™Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskarandaPeab Asfalt jubilerarKraftig resandeökning för Tåg i BergslagenEntreprenör utsedd för kulturhuset i BergsjönIKEA siktar på nollutsläpp för hemleveranser i fem storstäder till 2020Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd Woody Bygghandel fortsatt aktiva på miljöområdet Orio Logistics satsar på e-handelslogistikEn medicinsk revolution inom ortopedin – nu på USÖHelt nya insikter om elKomposthink bokashi omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring!Premiär för Kia ProCeed: Skapar eget segmentRätt produkter för precision i flödesmätning och regleringSnabbt växande marknadsintresse för Moniers integrerade solenergitakHauschild+Siegel från Malmö vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab
Annonser