SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Karlholm Strand – ett gigantiskt utvecklingsprojekt

I Karlholm vid norra Upplandskusten pågår ett nära nog gigantiskt utvecklingsprojekt.
Karlholm Strand bedöms som ett av de mest potentiella projekten i byggsverige just nu, med ett värde på 3,5 miljarder kronor och möjligheter för kanske så mycket som 9 miljarder kronor.

Karlholm är ett anrikt brukssamhälle vars blomstring historiskt grundades på den järnhantering som inleddes på 1730-talet. Den lancashire-smedja som länge kännetecknade bruket lades ner 1931 och då tog järnepoken slut. Räddningen för samhället blev förädling av trärester från skogsindustrin. Man uppförde en fabrik för board, vilken kom att få namnet Karlit och produktionen startade 1937. Den verksamheten gick också i graven, närmare bestämd 2012 då företaget försattes i konkurs.

Men det gamla brukssamhället kommer nu igen, för efter konkursen köpte Anders Högberg före detta Karlits industri- och hamnområde. Anders Högberg är entreprenör med rötter i det närbelägna Skutskär. Nu har han städat upp i Karlits industriområde, rivit uttjänta fabrikslokaler, rustat upp flertalet lokaler (50000 kvm) som var i gott skick och sanerat mark och fixat den grundläggande infrastrukturen.

”Havsporten”

För Karlholmsborna har havet tidigare skymts av Karlits fastigheter och verksamheter. Tack vare att Anders Högberg kommit hit och satt spadarna i marken, har samhället öppnats upp mot skärgården och havet.

– Nu blir det tillträde till ett strandläge med skärgård mellan Stockholms skärgård och Söderhamns skärgård, ett strandläge som tidigare varit stängt, säger Anders Högberg. Vi bygger om industrihamnen till hamn för 700-800 fritidsbåtar. Utrymme finns reserverat för en marin verkstad.

På Karlholm Strand finns plats för 130 strandnära boenden. Totalt finns 3,2 km strandtomt som inte berörs av strandskyddet. Det ger stora möjligheter att dra nytta av det attraktiva läget som är vindskyddat av Karlholmsfjärdens skärgård och Hållnäshalvön.

– Geografiskt är Karlholm med närhet till Tierp, Skutskär och Gävle idealiskt både för fritidsboende och permanentboende, säger Anders Högberg. Arbetstillfällena finns inte långt bort, eller rent av just i Karlholm.

Företagslokaler

Befintliga industribyggnader har försetts med nya portar, ytskikt, el, vatten och avlopp. Ett nittiotal lokaler är färdiga och många har hyrts ut eller sålts. Redan idag har ett hundratal företag sin adress på Karlholm Strand.

Mer än 100 hektar mark har röjts. Stränderna har städats upp och gjorts i ordning. I våras inleddes bygget av nio strandnära radhus med egen brygga, och till mycket attraktiva priser. Radhusen är redan sålda och en andra etapp är på gång.

– Vi har fått in intresseanmälningar trots att vi inte gått ut med etapp två ännu, berättar Anders Högberg.

Det kommer att bli blandad bebyggelse med både fritidshus, radhus, villor och flerbostadshus med hyresrätter. Ritningar är färdiga till det första flerbostadsprojektet och flera hundra intresserade står redan på kö för en lägenhet.

Samhällsservice

I och med att första radhusetappen färdigställs kommer proppen att gå ur för ett ökat permanentboende i Karlholm. Det ena ger det andra och många byggherrar och företag som letar lokaler lockas till området. Grundläggande samhällsservice finns redan inne i Karlholm i form av affärer, bibliotek med mera. Och Anders Högberg har sett till att en ny restaurang och pub byggts.

En viktig pusselbit är omvandla industrihamnen till båthamn. Muddring pågår och blir klar nästa år. Redan under vintern kommer nya bryggor på plats. Karlholm Strand har stora förutsättningar att bli ett Mecka för båtfolk och samtidigt en levande bostadsort för många. Dessutom kommer verksamhet och boende att stötta varandra. Vi ser ett Karlholm som återigen reser sig ur askan!

FAKTA:

Karlholm Strand

Mark- och fastighetsförädling. Nybyggnation för verksamhet, boende och fritid.

Huvudman: Karlholm Strand

Resurser: bland annat 3,2 km strandtomt, 50000 kvadratmeter lokaler, 100 hektar röjd mark

Värde: kan värderas till 3,5 med potential upp till 9 miljarder kronor

//

https://www.svenskbyggtidning.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN