SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Knock on Wood visade att trä är framtidens byggmaterial

Trä är ett förnybart material och kan bidra till att byggbranschen når klimatmålen.
Men för att nya byggmaterial som korslimmat trä ska kunna konkurrera med traditionella metoder behövs mer kunskap och samverkan i branschen. Det var alla eniga om på konferensen Knock on Wood.

Den 12 september samlades byggbranschen i Karlstad för att prata om att bygga med trä. Knock on Wood arrangerades av Interregprojektet The Bioeconomy Region tillsammans med bland andra Stora Enso och visade att intresset för trä som byggmaterial är stort – alla 180 platserna på Karlstad CCC var fullbokade.

Branschaktörer från både det offentliga och det privata var där för att dela erfarenheter inom träbyggnation.Utmaningar och möjligheter ventilerades, samtidigt som skarpa byggprojekt visades upp. Bland annat presenterade Karlstads Kommun sina planer på framtida idrottsanläggningar som mycket väl kan komma att byggas i trä.

Stora Ensos nya produktionslinje för korslimmat trä i Grums lyftes fram som en viktig möjliggörare. Den är en av världens största och modernaste med en årskapacitet som räcker till cirka 4 500 normalstora lägenheter.

– Vi hoppas kunna bidra till att sätta Värmland på kartan som en skogshub som kan industriellt träbyggande, sa Jessica Szyber som är affärsutvecklingschef på Stora Enso.

Den ökade lokala tillgången på korslimmat trä underlättar för hela leveranskedjan i form av snabbare och smidigare byggen.

– Nu kan vi få en hel vägg levererad på en gång och inte som tidigare i småbitar från Baltikum. Och vi har bara sett början! Träbyggandet kommer att explodera på sikt, sa Sam Carlson, arbetschef på Peab i Karlstad.

Norges största trähusentreprenör Veidekke bygger en ny stadsdel i Hagastaden i Stockholm och ska bevisa att det är ekonomiskt hållbart att bygga stora projekt i trä.

– Det är ett lätt material, går snabbare att bygga med och är enklare att transportera. I Hagastaden har vi tunnlar i marken, det är extremt trångt och här bor och jobbar massor med människor. Genom att vi bygger med trä klarar vi av att hålla maximal vikt. Det skulle inte gå att bygga med något annat material, sa Anna Ervast Öberg, projektutvecklare på Veidekke.

Idel fördelar med trä kom fram under dagen. Det är det enda förnyelsebara byggmaterialet, det binder koldioxid, är vackert och vi människor mår bra av att vistas i trämiljöer.

– Alla som varit här idag har pratat om hur viktigt det är med samverkan i branschen för att göra träbyggandet till ny industristandard. Det håller vi med om och anordnar därför en ännu större träff på samma tema i februari nästa år, säger Helene Vogelmann, som jobbar med träbyggnadsfrågor i The Bioeconomy Region-projektet.

Mer information
Knock on Wood anordnades av Interreg-projektet The Bioeconomy Region och Stora Enso i samarbete med Paper Province, Region Värmland, Interreg-projektet ecoINSIDE, Föreningen Hållbart byggande i Värmland, Träbyggnadskansliet, Länsstyrelsen i Värmland samt Skogsvårdsstyrelsen i Värmland.

Kontakt
Helene Vogelmann, träbyggnadsstrateg, The Bioeconomy Region
073-423 87 29
h.vogelmann@paperprovince.com

Annica Åman, projektkommunikatör The Bioeconomy Region
070-250 94 43
a.aman@paperprovince.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa