FREDAG 24 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kompakta kapslingar skapade för Industri 4.0

Rittal visade sina nya AX kompaktapparatskåp och KX smålådor på HMI, den globala industrimässan i Hannover.
De nya AX och KX är inbäddade i digitala processer, vilket ger enklare och snabbare montage och komponentinstallation, större flexibilitet och ökad säkerhet.

Digital transformation ger nya utmaningar när det gäller själva produkten, dess driftsmiljö och tillgänglighet. Rittal har därför omprövat och omformat sitt erbjudande i linje med kraven för Industri 4.0. Lanseringen på HMI markerar den digitala omvandlingen av en standardiserad produkt som har tillverkats av Rittal i mer än 50 år: Över 35 miljoner enheter av föregångaren AE har tillverkats, vilket gör den till den mest populära kompakta kapslingen i världen.

– Vi har förstått de nya kraven för digitaliserad industri och har som svar utvecklat en ny generation av kompakta och små kapslingar. Tillsammans med lanseringen av våra kylaggregat i Blue e+ sortimentet och vårt stora kapslingssystem VX25 betyder det att alla våra kärnprodukter har blivit helt omarbetade och svarar upp till Industri 4.0, säger Uwe Scharf, direktör på Rittal med ansvar för affärsenheterna IT och Industri samt marknadsföring.

När mängden sensorer och ställdon som installeras i maskiner ökar, växer också antalet komponenter och kablar som ska rymmas inom styrsystemet och ställverket. Dessutom gör den digitala eran sig i allt större utsträckning närvarande hos apparatskåpsbyggaren - med ett växande behov av automatisering, ökad flexibilitet och produkttillgänglighet.

Digital kedja "från kund till kund"’
Rittal ger effektivt stöd till hela värdekedjan för tillverkning av apparatskåp och ställverk, från teknik till beställning till automation. Dess digitala produkttvilling levererar högkvalitativa data för hela design-, konfigurations- och tillverkningsprocessen. QR-koder tillåter alla delar att vara exakt identifierade och tilldelade. Med lanseringen av AX och KX är de nya kompakta och små kapslingarna nu en integrerad del av detta.

Rittal Configuration System (RiCS), till exempel, möjliggör snabb och enkel konfiguration av kapslingar, tillbehör och modifieringar. Dessutom hjälper en automatisk sannolikhetskontroll till för att förhindra felaktiga val. Resultatet kan överföras direkt till Rittals webbutik, med omedelbar information om pris och leveransdatum. Konfigurationsdata kan också laddas upp till EPLAN, elektrisk designprogramvara, och användas för den vidare konstruktionen och även för eventuella modifieringar. Detta minskar avsevärt tiden och insatsen för konstruktionsprocessen.

Beställningen som lämnas av kunden tas emot av Rittal Global Distribution Centre (GDC), och när den är färdig levereras den direkt till kunden från samma anläggning. Beställningarna skickas direkt från GDC som integrerar sömlöst med den närliggande, högautomatiserade produktionsanläggningen, vilket garanterar snabbt och tillförlitligt tillhandahållande av de nödvändiga artiklarna.

Mycket automatiserad tillverkning
AX och KX tillverkas i Haiger på världens mest avancerade tillverkningsanläggning för kompakta och små kapslingar. Den har nyligen byggts i enlighet med Industri 4.0-principerna. Den högt automatiserade tillverkningen, tillsammans med närliggande distributionscenter (GDC), möjliggör sömlöst orderuppfyllande, vilket garanterar kontinuerlig tillgång till standardprodukter och tillbehör.

Enkel, snabb, flexibel och säker
De två senaste serierna i Rittals kapslingssortiment erbjuder kunderna förbättrade funktioner och nya möjligheter till värdeskapande. Tidsbesparingarna börjar med leverans till kunden: montageplåt och dörr levereras omonterade i förpackningen. Därmed finns inget behov av det vanliga demonteringsarbetet. Det är också lättare att installera dörrar och låssystem, vanligtvis med verktygslöst montage.

Väggmonteringsfästet kan nu snabbt skruvas på plats från utsidan av kapslingarna - och utan att påverka skyddsklassen. Eftersom fästena som sträcker sig utanför sidorna av kapslingen kan fästas på plats vid slutdestinationen minskar väsentligt även risken för skador under transporten.

En ytterligare fördel är det merutrymme som finns tillgängligt i AX och KX jämfört med föregångarna, AE, CM, KL, EB och BG. Det ökande antalet sensorer och ställdon som används i apparatskåpens digitala miljö ökar i sin tur mängden kablar som ska rymmas i kapslingen.

De nya kapslingarnas modulära konstruktion, förbättrade utskärningar och större flänsplattor skapar i genomsnitt en tredjedel mer utrymme för kablar. Dessutom möjliggör integrerade positionsanvisningar i sidopanelen enkelt, exakt och tidsbesparande montage av de inre installationsskenorna. Eftersom skenorna också använder 25 mm avstånd (hålmönster) är det möjligt att använda tillbehör, såsom lampor och plintar, från Rittals VX25-sortiment. Detta möjliggör ett minskat lagerbehov, och innebär att bearbetning såsom borrning etc. undviks.

Säkerhet är högt prioriterat med alla Rittal kapslingar. När komponenter installeras i AX och KX behålls deras skyddsklass utan några begränsningar. Detta gäller även för UL-godkännande, vilket är nödvändigt för den nordamerikanska marknaden. Sammantaget gör de nya designfunktionerna de kompakta kapslingarna mer robusta och säkerställer större motståndskraft, särskilt för dynamiska belastningar.

Passar till många krav
De nya produktserierna är svar på många och varierande behov. KX smålådor från 150 mm x 150 mm x 80 mm är lämpliga om endast några komponenter ska rymmas. AX kompaktapparatskåp är tillgängliga med djup mellan 120 mm och 350 mm och i en maximal storlek på 1 000 mm x 1 400 mm. Alla modeller finns tillgängliga i lackerad stålplåt eller i rostfritt stål. Trots ökade användningsmöjligheter har systemet som helhet kraftigt minskat antalet komponenter och tillbehör och därmed också komplexiteten.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser