SÖNDAG 18 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kompakta kapslingar skapade för Industri 4.0

Rittal visade sina nya AX kompaktapparatskåp och KX smålådor på HMI, den globala industrimässan i Hannover.
De nya AX och KX är inbäddade i digitala processer, vilket ger enklare och snabbare montage och komponentinstallation, större flexibilitet och ökad säkerhet.

Digital transformation ger nya utmaningar när det gäller själva produkten, dess driftsmiljö och tillgänglighet. Rittal har därför omprövat och omformat sitt erbjudande i linje med kraven för Industri 4.0. Lanseringen på HMI markerar den digitala omvandlingen av en standardiserad produkt som har tillverkats av Rittal i mer än 50 år: Över 35 miljoner enheter av föregångaren AE har tillverkats, vilket gör den till den mest populära kompakta kapslingen i världen.

– Vi har förstått de nya kraven för digitaliserad industri och har som svar utvecklat en ny generation av kompakta och små kapslingar. Tillsammans med lanseringen av våra kylaggregat i Blue e+ sortimentet och vårt stora kapslingssystem VX25 betyder det att alla våra kärnprodukter har blivit helt omarbetade och svarar upp till Industri 4.0, säger Uwe Scharf, direktör på Rittal med ansvar för affärsenheterna IT och Industri samt marknadsföring.

När mängden sensorer och ställdon som installeras i maskiner ökar, växer också antalet komponenter och kablar som ska rymmas inom styrsystemet och ställverket. Dessutom gör den digitala eran sig i allt större utsträckning närvarande hos apparatskåpsbyggaren - med ett växande behov av automatisering, ökad flexibilitet och produkttillgänglighet.

Digital kedja "från kund till kund"’
Rittal ger effektivt stöd till hela värdekedjan för tillverkning av apparatskåp och ställverk, från teknik till beställning till automation. Dess digitala produkttvilling levererar högkvalitativa data för hela design-, konfigurations- och tillverkningsprocessen. QR-koder tillåter alla delar att vara exakt identifierade och tilldelade. Med lanseringen av AX och KX är de nya kompakta och små kapslingarna nu en integrerad del av detta.

Rittal Configuration System (RiCS), till exempel, möjliggör snabb och enkel konfiguration av kapslingar, tillbehör och modifieringar. Dessutom hjälper en automatisk sannolikhetskontroll till för att förhindra felaktiga val. Resultatet kan överföras direkt till Rittals webbutik, med omedelbar information om pris och leveransdatum. Konfigurationsdata kan också laddas upp till EPLAN, elektrisk designprogramvara, och användas för den vidare konstruktionen och även för eventuella modifieringar. Detta minskar avsevärt tiden och insatsen för konstruktionsprocessen.

Beställningen som lämnas av kunden tas emot av Rittal Global Distribution Centre (GDC), och när den är färdig levereras den direkt till kunden från samma anläggning. Beställningarna skickas direkt från GDC som integrerar sömlöst med den närliggande, högautomatiserade produktionsanläggningen, vilket garanterar snabbt och tillförlitligt tillhandahållande av de nödvändiga artiklarna.

Mycket automatiserad tillverkning
AX och KX tillverkas i Haiger på världens mest avancerade tillverkningsanläggning för kompakta och små kapslingar. Den har nyligen byggts i enlighet med Industri 4.0-principerna. Den högt automatiserade tillverkningen, tillsammans med närliggande distributionscenter (GDC), möjliggör sömlöst orderuppfyllande, vilket garanterar kontinuerlig tillgång till standardprodukter och tillbehör.

Enkel, snabb, flexibel och säker
De två senaste serierna i Rittals kapslingssortiment erbjuder kunderna förbättrade funktioner och nya möjligheter till värdeskapande. Tidsbesparingarna börjar med leverans till kunden: montageplåt och dörr levereras omonterade i förpackningen. Därmed finns inget behov av det vanliga demonteringsarbetet. Det är också lättare att installera dörrar och låssystem, vanligtvis med verktygslöst montage.

Väggmonteringsfästet kan nu snabbt skruvas på plats från utsidan av kapslingarna - och utan att påverka skyddsklassen. Eftersom fästena som sträcker sig utanför sidorna av kapslingen kan fästas på plats vid slutdestinationen minskar väsentligt även risken för skador under transporten.

En ytterligare fördel är det merutrymme som finns tillgängligt i AX och KX jämfört med föregångarna, AE, CM, KL, EB och BG. Det ökande antalet sensorer och ställdon som används i apparatskåpens digitala miljö ökar i sin tur mängden kablar som ska rymmas i kapslingen.

De nya kapslingarnas modulära konstruktion, förbättrade utskärningar och större flänsplattor skapar i genomsnitt en tredjedel mer utrymme för kablar. Dessutom möjliggör integrerade positionsanvisningar i sidopanelen enkelt, exakt och tidsbesparande montage av de inre installationsskenorna. Eftersom skenorna också använder 25 mm avstånd (hålmönster) är det möjligt att använda tillbehör, såsom lampor och plintar, från Rittals VX25-sortiment. Detta möjliggör ett minskat lagerbehov, och innebär att bearbetning såsom borrning etc. undviks.

Säkerhet är högt prioriterat med alla Rittal kapslingar. När komponenter installeras i AX och KX behålls deras skyddsklass utan några begränsningar. Detta gäller även för UL-godkännande, vilket är nödvändigt för den nordamerikanska marknaden. Sammantaget gör de nya designfunktionerna de kompakta kapslingarna mer robusta och säkerställer större motståndskraft, särskilt för dynamiska belastningar.

Passar till många krav
De nya produktserierna är svar på många och varierande behov. KX smålådor från 150 mm x 150 mm x 80 mm är lämpliga om endast några komponenter ska rymmas. AX kompaktapparatskåp är tillgängliga med djup mellan 120 mm och 350 mm och i en maximal storlek på 1 000 mm x 1 400 mm. Alla modeller finns tillgängliga i lackerad stålplåt eller i rostfritt stål. Trots ökade användningsmöjligheter har systemet som helhet kraftigt minskat antalet komponenter och tillbehör och därmed också komplexiteten.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-12
Nya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?Toyota och Subaru enas om att tillsammans utveckla en plattform och en batteridriven suvSvensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANONytt projekt utvecklar fossilfria transporter
2019-07-09
CEJN utrustar sin produktion med kollaborativa robotar för ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet. Peab Asfalt underhåller vägarna i Åre kommun och ÅrehusDachser Sweden hämtar in en Business Development ManagerElding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museetSveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.​Småföretagare blir lugna av att jobba på semesternSvevia tryggar broarna i norra Sverige Vi kan avvattna sportanläggningar!Helen Berhane - ny Product Manager på DatschaIKEM söker ansvarig plastbearbetningsfrågorSkövde Energi bidrog till att koldioxidutsläppen på jorden minskade med 102 279 ton under förra åretEkstrands presenterar ytterdörr med ribbor – Värmdö 390
2019-07-08
Conrad fortsätter att utöka sitt sortiment, nu med varumärket DEWALT i fokus
Annonser