SÖNDAG 23 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Komposthink bokashi omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring!

Samla dina matrester under dagen och lägg ned dem i komposthinken på kvällen.
Bokashi är ett enkelt och effektivt sätt att ta hand om matrester och omvandla dem till värdefull jordförbättring för rabatten och kökslandet – en metod som funnits länge i Japan. Det unika med bokashi är att avfallet fermenteras istället för att förmultna som i vanlig kompostering, med hjälp av effektiva mikroorganismer.

I komposthinken kan du slänga alla dina matrester och obesprutat organiskt avfall så som frukt, grönsaker, kött, fisk, ost och kaffesump. Komposthinken är lufttät anpassad för att förvaras inomhus, till exempel under diskbänken eller ute på balkongen.

Samla dina matrester under dagen och lägg ned dem i komposthinken på kvällen. Komposteringsprocessen aktiveras i hinken tillsammans med ett bokashi kompostströ som köps separat. När hinken är full låter du hinken vila inomhus i ungefär 2-3 veckor. Därefter blandas innehållet ut i jorden, där den slutliga nedbrytningsprocessen sker som omvandlar matresterna till näringsrik och högeffektiv jord.

Under tiden som hinken fylls kan du tappa ut restvattnet från kranen och använda det till växtnäring.

Så här fungerar bokashi:

1. Samla matresterna i ett separat kärl eller i en bunke under dagen.
2. Lägg ned de samlade matresterna i komposthinken på kvällen och häll på ca 1-2 matskedar kompostströ.
3. Upprepa detta tills hela kärlet är fullt. Under tiden kan du tappa ut restvatten från tappkranen och använda som växtnäring. Spädes i vatten 1:100 (1 dl till 10 liter vatten) eller 1:1000 för mindre och mer känsliga växter.
4. När komposthinken är full låter du den vila inomhus i ca 2–3 veckor. Här kan det vara bra att ha en extra komposthink för att fortsätta slänga dina matrester under tiden innehållet i den första komposthinken vilar.
5. När innehållet har vilat klart efter ca 2-3 veckor kan det blandas med jord.
6. Efter några veckor i jorden har matresterna helt omvandlats till näringsrik jord.

Läs mer om Komposthink Bokashi på SmartaSaker:
https://www.smartasaker.se/sv/artiklar/komposthink-bokashi.html
2018-09-18
Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätetInterEast rekryterar marknadsansvarig Sigma Technology tror på LoRaWAN™Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskarandaPeab Asfalt jubilerarKraftig resandeökning för Tåg i BergslagenEntreprenör utsedd för kulturhuset i BergsjönIKEA siktar på nollutsläpp för hemleveranser i fem storstäder till 2020Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd Woody Bygghandel fortsatt aktiva på miljöområdet Orio Logistics satsar på e-handelslogistikEn medicinsk revolution inom ortopedin – nu på USÖHelt nya insikter om elPremiär för Kia ProCeed: Skapar eget segmentRätt produkter för precision i flödesmätning och regleringSnabbt växande marknadsintresse för Moniers integrerade solenergitakHauschild+Siegel från Malmö vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab
Annonser