SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Konkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år

För tredje månaden i rad ökar konkurserna i Sverige. Färsk statistik från Creditsafe visar att 655 bolag har försatts i konkurs, vilket är den högsta siffran på över 10 år för denna period och en ökning med 23%.
Över 3 100 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Skåne. Geografiskt sett ökar konkurserna i 14 län, där Jönköping och Västmanland står för de största procentuella ökningarna.

- Det var inget oväntat resultat att antalet konkurser ökade bland företagen i Sverige under denna månad och att det värst drabbade branscherna är inom hotell- och restaurang och andra serviceyrken, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe och fortsätter:

- Vi får vänta och se vilka effekter de statliga krispaketen kommer att få för företagens överlevnad. Många företag som har det tufft på grund av effekterna av minskad efterfrågan försöker att få ner sina fasta kostnader. De förhandlar om lokalhyror, förhandlingar med leverantörer, korttidspermitteringar eller varsel. Det är ingen vild gissning att de kommande månaderna kommer bli tuffa för många och att det kommer synas i konkursrapporter från oss kreditupplysningsföretag.

Under mars drabbades 3 188 anställda av konkurser, en ökning med 86% jämfört med motsvarande månad förra året. Värst drabbat blev Skåne med 863 varslade personer. Bland de övriga storstadsregionerna rapporterar Stockholms län 727 st. och Västra Götaland 518 st.

Bland månadens största konkurser både till omsättning och antal anställda finner vi Lund Fashion AB med varumärkena Flash och Dea Axelssons samt Joy Shop Aktiebolag som är ett dotterbolag till MQ.

I ett inlägg på Linkedin skriver Åsa Sånemyr, VD för Lund Fashion:

"I måndags försattes Lund Fashion i konkurs. 500 medarbetare förlorar sina jobb och två varumärken, Flash och Dea Axelsson, som funnits i över 50 år kommer därmed försvinna. Inget tyngre har jag varit med om i mitt yrkesliv som när jag fick lov att lämna det beskedet. Ta hand om varandra - det kommer bli tufft för så många människor".

Totalt gick 7 stycken inom denna bransch i konkurs under mars månad.

Geografiskt sett ökar konkurserna i 14 län. Jönköping (189%) och Västmanland (100%) står för de största procentuella ökningarna. De län där konkurserna minskade mest denna månad var på Gotland (100%) och i Blekinge (63%).

Under årets första kvartal har totalt 1 686 aktiebolag försatts i konkurs, vilket är en ökning med 13% på årsbasis.

Antal inledda företagsrekonstruktioner ökande med 298%. Bara under vecka 13 inleddes rekordhöga 53 stycken, bland dem välkända klädbutikerna Brothers, Departments & Stores och Polarn & Pyret, men även många företag inom Melander Group AB, en stor koncern inom restaurangbranschen i Stockholm.

-Tidigare i veckan publicerade vi om rekord i antal inledda företagsrekonstruktioner, aldrig någonsin har antalet varit så högt. En företagsrekonstruktion kan för många vara ett sista rop på hjälp innan konkurs är ett faktum. Historiskt sett så går 50% av de bolag som genomför en rekonstruktion i konkurs, så det är en osäker tid vi har framför oss. Samtidigt befinner vi oss i ett världsläge som är unikt och man kan i princip inte sia något om framtiden, säger Henrik Jacobsson avslutningsvis.

Värt att notera är att det startades över 5 000 nya aktiebolag, en ökning med över 30% jämfört med motsvarande månad i fjol.

Camilla Emring
Marketing Manager
camilla.emring@creditsafe.se
+46 (0)761-38 11 42

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN