Konkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Konkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år

För tredje månaden i rad ökar konkurserna i Sverige. Färsk statistik från Creditsafe visar att 655 bolag har försatts i konkurs, vilket är den högsta siffran på över 10 år för denna period och en ökning med 23%.
Över 3 100 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Skåne. Geografiskt sett ökar konkurserna i 14 län, där Jönköping och Västmanland står för de största procentuella ökningarna.

- Det var inget oväntat resultat att antalet konkurser ökade bland företagen i Sverige under denna månad och att det värst drabbade branscherna är inom hotell- och restaurang och andra serviceyrken, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe och fortsätter:

- Vi får vänta och se vilka effekter de statliga krispaketen kommer att få för företagens överlevnad. Många företag som har det tufft på grund av effekterna av minskad efterfrågan försöker att få ner sina fasta kostnader. De förhandlar om lokalhyror, förhandlingar med leverantörer, korttidspermitteringar eller varsel. Det är ingen vild gissning att de kommande månaderna kommer bli tuffa för många och att det kommer synas i konkursrapporter från oss kreditupplysningsföretag.

Under mars drabbades 3 188 anställda av konkurser, en ökning med 86% jämfört med motsvarande månad förra året. Värst drabbat blev Skåne med 863 varslade personer. Bland de övriga storstadsregionerna rapporterar Stockholms län 727 st. och Västra Götaland 518 st.

Bland månadens största konkurser både till omsättning och antal anställda finner vi Lund Fashion AB med varumärkena Flash och Dea Axelssons samt Joy Shop Aktiebolag som är ett dotterbolag till MQ.

I ett inlägg på Linkedin skriver Åsa Sånemyr, VD för Lund Fashion:

"I måndags försattes Lund Fashion i konkurs. 500 medarbetare förlorar sina jobb och två varumärken, Flash och Dea Axelsson, som funnits i över 50 år kommer därmed försvinna. Inget tyngre har jag varit med om i mitt yrkesliv som när jag fick lov att lämna det beskedet. Ta hand om varandra - det kommer bli tufft för så många människor".

Totalt gick 7 stycken inom denna bransch i konkurs under mars månad.

Geografiskt sett ökar konkurserna i 14 län. Jönköping (189%) och Västmanland (100%) står för de största procentuella ökningarna. De län där konkurserna minskade mest denna månad var på Gotland (100%) och i Blekinge (63%).

Under årets första kvartal har totalt 1 686 aktiebolag försatts i konkurs, vilket är en ökning med 13% på årsbasis.

Antal inledda företagsrekonstruktioner ökande med 298%. Bara under vecka 13 inleddes rekordhöga 53 stycken, bland dem välkända klädbutikerna Brothers, Departments & Stores och Polarn & Pyret, men även många företag inom Melander Group AB, en stor koncern inom restaurangbranschen i Stockholm.

-Tidigare i veckan publicerade vi om rekord i antal inledda företagsrekonstruktioner, aldrig någonsin har antalet varit så högt. En företagsrekonstruktion kan för många vara ett sista rop på hjälp innan konkurs är ett faktum. Historiskt sett så går 50% av de bolag som genomför en rekonstruktion i konkurs, så det är en osäker tid vi har framför oss. Samtidigt befinner vi oss i ett världsläge som är unikt och man kan i princip inte sia något om framtiden, säger Henrik Jacobsson avslutningsvis.

Värt att notera är att det startades över 5 000 nya aktiebolag, en ökning med över 30% jämfört med motsvarande månad i fjol.

Camilla Emring
Marketing Manager
camilla.emring@creditsafe.se
+46 (0)761-38 11 42

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Magnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i Esbo
Annonser