TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lätt för småföretagare att bli digitala

Louise Bogren är säljare på InExchange och inriktad på SMB-segmentet.
En sökning på ”digitalisering” ger närmare sex miljoner träffar på nätet.

Så undra på att blotta ordet kan utlösa stress.
Men Louise Bogren, säljare på InExchange, ser inga skäl att bli uppjagad.

– Har ni ett avtal med oss är det tvärlugnt. Då hänger man automatiskt med i den digitala utvecklingen. Vi löser den biten åt er, försäkrar Louise.

Ni hör säkert med jämna mellanrum att landets små och medelstora företag måste digitalisera mer. Argumenten låter ungefär så här: omställningen går för långsamt, det krävs bättre förståelse för vad digitaliseringen innebär för konkurrenskraft och affärsmöjligheter, det behövs en starkare strävan att vilja genomföra förändringar.

Det finns också fog för dessa påståenden. Den digitala omvandlingstakten är bevisligen lägre hos oss än i våra nordiska grannländer. Å andra sidan: främjar det verkligen utvecklingen att klaga över den passivitet man säger sig se och stapla diverse måsten ovanpå varandra?

Nej, menar Louise Bogren, säljare på InExchange och inriktad på just SMB-segmentet. Hon anser att digitaliseringssnacket blir för komplicerat för gemene man, att tekniska termer skrämmer upp småbolag i onödan, att man helt enkelt gör en höna av en fjäder.

Louises råd är därför rakt det motsatta.
Tagga ner och ta hjälp om ni känner er osäkra. Våga fråga helt enkelt.

– Du behöver inte vara it-tekniker för att hänga med i digitaliseringen, försäkrar Louise med trygg röst och konstaterar:

– Är man lite villrådig, vilket är fullt naturligt, finns vi alltid till hands. Ingen står ensam inför den här förändringen. Digitaliseringen berör alla företag. Känns det krångligt är det bara att vända sig till InExchange så guidar vi dig.

Louise pratar dagligen med företrädare för små och medelstora företag. Hon vet hur funderingarna går, hur ogärna man förändrar rutinerna i en rullande verksamhet och att man ofta gör bedömningen att man varken har tid eller resurser att genomföra en omfattande digitalisering.

Men återigen: det behöver inte vara något jätteprojekt.
Tvärtom är det egentligen väldigt lätt att lösa – med rätt stöd.
– Det viktigaste är att man kommer i gång, resonerar Louise.

Däremot finns det ingen regel som säger att man måste digitalisera allt på en gång. Självklart kan man ta en bit i taget ifall man föredrar det.

– Det räcker dessutom med att ha en samarbetspartner, betonar hon och använder en liknelse för att enkelt förklara en av InExchanges funktioner:

– Man kan jämföra med ett telefonnätverk med samtrafiksavtal, att vi fungerar som en telefonoperatör. Som bekant kvittar det om kunden exempelvis har Telia och du själv Tele2. Ni kan fortfarande prata med varandra. Det är samma här. Formatet på fakturan spelar ingen roll. Du skickar det befintliga formatet till oss. Sedan ser vi till att fakturan levereras vidare i exakt det format som mottagaren önskar.

– Eller för att prata telefonspråk igen: InExchange är telefonoperatören som ser till att samtalet kommer fram.

Louises budskap är således rakt och enkelt. Sluta rygga tillbaka för påstridiga antydningar att man måste vara värsta it-teknikern för att orientera sig i den digitala världen. Så är det nämligen inte alls. Det finns en mycket enklare utväg.

– Enda lilla steget som behövs är att kliva utanför den egna bekvämlighetszonen och bestämma sig: tiden är inne att skippa pappersfakturan. Det är dags att fakturera elektroniskt i stället. Resten löser vi, försäkrar Louise än en gång och påpekar:

– Låt er inte luras att tro att ni måste anlita dyra konsulter och köpa in flashiga system för att ställa om till ett digitalt flöde. Ett avtal med en samarbetspartner, och då förslagsvis InExchange, är allt som krävs. Vi ser till att ni som kund uppfyller nästa års lagkrav om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor, vi är accesspunkt till PEPPOL vilket betyder att ni även har det fixat och när det sker uppdateringar ordnar vi att ni automatiskt uppfyller de nya villkoren.

– Kort sagt: vi löser alla sådana bitar, lovar hon glatt och bestämt.

Många har följt Louises rekommendation. Vilket de knappast haft anledning att ångra. I det här fallet tecknas ett avtal som innebär en rad plusvarianter utöver digitaliseringen; större säkerhet, mindre miljöpåverkan, kortare tidsåtgång – och lägre kostnader.

– Reaktionerna jag möter är klart positiva och blandas också med förvåning. Kommentaren är ofta den att det varken blev dyrare eller svårare. Det blev billigare och enklare i stället. Valet att övergå till elektroniska fakturor har inneburit väldigt många fördelar, konstaterar hon och avslutar:

– Tveka inte. Ta klivet. Våga fråga oss hur vi kan hjälpa till att digitalisera er verksamhet.

Vill du veta mer? Kontakta
Louise Bogren, säljare, SMB-segmentet
louise.bogren@inexchange.se
2019-02-14
Global konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastruktur
Annonser