FREDAG 16 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lätt för småföretagare att bli digitala

Louise Bogren är säljare på InExchange och inriktad på SMB-segmentet.
En sökning på ”digitalisering” ger närmare sex miljoner träffar på nätet.

Så undra på att blotta ordet kan utlösa stress.
Men Louise Bogren, säljare på InExchange, ser inga skäl att bli uppjagad.

– Har ni ett avtal med oss är det tvärlugnt. Då hänger man automatiskt med i den digitala utvecklingen. Vi löser den biten åt er, försäkrar Louise.

Ni hör säkert med jämna mellanrum att landets små och medelstora företag måste digitalisera mer. Argumenten låter ungefär så här: omställningen går för långsamt, det krävs bättre förståelse för vad digitaliseringen innebär för konkurrenskraft och affärsmöjligheter, det behövs en starkare strävan att vilja genomföra förändringar.

Det finns också fog för dessa påståenden. Den digitala omvandlingstakten är bevisligen lägre hos oss än i våra nordiska grannländer. Å andra sidan: främjar det verkligen utvecklingen att klaga över den passivitet man säger sig se och stapla diverse måsten ovanpå varandra?

Nej, menar Louise Bogren, säljare på InExchange och inriktad på just SMB-segmentet. Hon anser att digitaliseringssnacket blir för komplicerat för gemene man, att tekniska termer skrämmer upp småbolag i onödan, att man helt enkelt gör en höna av en fjäder.

Louises råd är därför rakt det motsatta.
Tagga ner och ta hjälp om ni känner er osäkra. Våga fråga helt enkelt.

– Du behöver inte vara it-tekniker för att hänga med i digitaliseringen, försäkrar Louise med trygg röst och konstaterar:

– Är man lite villrådig, vilket är fullt naturligt, finns vi alltid till hands. Ingen står ensam inför den här förändringen. Digitaliseringen berör alla företag. Känns det krångligt är det bara att vända sig till InExchange så guidar vi dig.

Louise pratar dagligen med företrädare för små och medelstora företag. Hon vet hur funderingarna går, hur ogärna man förändrar rutinerna i en rullande verksamhet och att man ofta gör bedömningen att man varken har tid eller resurser att genomföra en omfattande digitalisering.

Men återigen: det behöver inte vara något jätteprojekt.
Tvärtom är det egentligen väldigt lätt att lösa – med rätt stöd.
– Det viktigaste är att man kommer i gång, resonerar Louise.

Däremot finns det ingen regel som säger att man måste digitalisera allt på en gång. Självklart kan man ta en bit i taget ifall man föredrar det.

– Det räcker dessutom med att ha en samarbetspartner, betonar hon och använder en liknelse för att enkelt förklara en av InExchanges funktioner:

– Man kan jämföra med ett telefonnätverk med samtrafiksavtal, att vi fungerar som en telefonoperatör. Som bekant kvittar det om kunden exempelvis har Telia och du själv Tele2. Ni kan fortfarande prata med varandra. Det är samma här. Formatet på fakturan spelar ingen roll. Du skickar det befintliga formatet till oss. Sedan ser vi till att fakturan levereras vidare i exakt det format som mottagaren önskar.

– Eller för att prata telefonspråk igen: InExchange är telefonoperatören som ser till att samtalet kommer fram.

Louises budskap är således rakt och enkelt. Sluta rygga tillbaka för påstridiga antydningar att man måste vara värsta it-teknikern för att orientera sig i den digitala världen. Så är det nämligen inte alls. Det finns en mycket enklare utväg.

– Enda lilla steget som behövs är att kliva utanför den egna bekvämlighetszonen och bestämma sig: tiden är inne att skippa pappersfakturan. Det är dags att fakturera elektroniskt i stället. Resten löser vi, försäkrar Louise än en gång och påpekar:

– Låt er inte luras att tro att ni måste anlita dyra konsulter och köpa in flashiga system för att ställa om till ett digitalt flöde. Ett avtal med en samarbetspartner, och då förslagsvis InExchange, är allt som krävs. Vi ser till att ni som kund uppfyller nästa års lagkrav om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor, vi är accesspunkt till PEPPOL vilket betyder att ni även har det fixat och när det sker uppdateringar ordnar vi att ni automatiskt uppfyller de nya villkoren.

– Kort sagt: vi löser alla sådana bitar, lovar hon glatt och bestämt.

Många har följt Louises rekommendation. Vilket de knappast haft anledning att ångra. I det här fallet tecknas ett avtal som innebär en rad plusvarianter utöver digitaliseringen; större säkerhet, mindre miljöpåverkan, kortare tidsåtgång – och lägre kostnader.

– Reaktionerna jag möter är klart positiva och blandas också med förvåning. Kommentaren är ofta den att det varken blev dyrare eller svårare. Det blev billigare och enklare i stället. Valet att övergå till elektroniska fakturor har inneburit väldigt många fördelar, konstaterar hon och avslutar:

– Tveka inte. Ta klivet. Våga fråga oss hur vi kan hjälpa till att digitalisera er verksamhet.

Vill du veta mer? Kontakta
Louise Bogren, säljare, SMB-segmentet
louise.bogren@inexchange.se
2018-11-13
Ökad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för flerReportage: Tuffa utmaningar med rätt stöd recept för lyckad praktikFortsatt storsatsning på verkstadsjuridikHär är vinnarna på Motorgalan 2018Kommuner och landsting behöver säkra upp mot extremväderMiljösamordningstjänster – ny skrift för att bestämma konsultuppdragets innehållEnergy Machines hjälper Stockholmsmässan ta hem internationella evenemangVS-uppdrag med beväpnad vaktBetongmarksten från Benders en vinnare för Kinnarps
2018-11-08
Scania utrustar kompressorer med onlinesystem för tillståndskontrollNyheter och nypremiär hos MEKOM på Elmia SubcontratorPremiär för webbaserad injusteringsutbildningHexagon Manufacturing Intelligence och Softgear inleder samarbete för tydligare mätresultatELMIA Subcontractor 2018Självkörande och digitalt på årets Logistik & TransportDEKRA vinner pris som Årets TeknikföretagB2B-företagen tror på ökad e-handel men vill inte satsaSh bygg och Sirius IBK samlade in 23 000 kronor till BarncancerfondenSuccé för årets mässor – nu är Elmia i behov av nya mässytorDigitalstrul stressar svenskarna – hälften missnöjda med verktygen på jobbetIdag får Sveriges bästa station – Circle K Kristineholm i Alingsås – motta prisetBandvagnstillverkaren STV lanserar världens första antispinnsystem till BV206Framtidens underhåll – från tillståndsbaserat underhåll till artificiell intelligens
Annonser