TISDAG 17 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lätt för småföretagare att bli digitala

Louise Bogren är säljare på InExchange och inriktad på SMB-segmentet.
En sökning på ”digitalisering” ger närmare sex miljoner träffar på nätet.

Så undra på att blotta ordet kan utlösa stress.
Men Louise Bogren, säljare på InExchange, ser inga skäl att bli uppjagad.

– Har ni ett avtal med oss är det tvärlugnt. Då hänger man automatiskt med i den digitala utvecklingen. Vi löser den biten åt er, försäkrar Louise.

Ni hör säkert med jämna mellanrum att landets små och medelstora företag måste digitalisera mer. Argumenten låter ungefär så här: omställningen går för långsamt, det krävs bättre förståelse för vad digitaliseringen innebär för konkurrenskraft och affärsmöjligheter, det behövs en starkare strävan att vilja genomföra förändringar.

Det finns också fog för dessa påståenden. Den digitala omvandlingstakten är bevisligen lägre hos oss än i våra nordiska grannländer. Å andra sidan: främjar det verkligen utvecklingen att klaga över den passivitet man säger sig se och stapla diverse måsten ovanpå varandra?

Nej, menar Louise Bogren, säljare på InExchange och inriktad på just SMB-segmentet. Hon anser att digitaliseringssnacket blir för komplicerat för gemene man, att tekniska termer skrämmer upp småbolag i onödan, att man helt enkelt gör en höna av en fjäder.

Louises råd är därför rakt det motsatta.
Tagga ner och ta hjälp om ni känner er osäkra. Våga fråga helt enkelt.

– Du behöver inte vara it-tekniker för att hänga med i digitaliseringen, försäkrar Louise med trygg röst och konstaterar:

– Är man lite villrådig, vilket är fullt naturligt, finns vi alltid till hands. Ingen står ensam inför den här förändringen. Digitaliseringen berör alla företag. Känns det krångligt är det bara att vända sig till InExchange så guidar vi dig.

Louise pratar dagligen med företrädare för små och medelstora företag. Hon vet hur funderingarna går, hur ogärna man förändrar rutinerna i en rullande verksamhet och att man ofta gör bedömningen att man varken har tid eller resurser att genomföra en omfattande digitalisering.

Men återigen: det behöver inte vara något jätteprojekt.
Tvärtom är det egentligen väldigt lätt att lösa – med rätt stöd.
– Det viktigaste är att man kommer i gång, resonerar Louise.

Däremot finns det ingen regel som säger att man måste digitalisera allt på en gång. Självklart kan man ta en bit i taget ifall man föredrar det.

– Det räcker dessutom med att ha en samarbetspartner, betonar hon och använder en liknelse för att enkelt förklara en av InExchanges funktioner:

– Man kan jämföra med ett telefonnätverk med samtrafiksavtal, att vi fungerar som en telefonoperatör. Som bekant kvittar det om kunden exempelvis har Telia och du själv Tele2. Ni kan fortfarande prata med varandra. Det är samma här. Formatet på fakturan spelar ingen roll. Du skickar det befintliga formatet till oss. Sedan ser vi till att fakturan levereras vidare i exakt det format som mottagaren önskar.

– Eller för att prata telefonspråk igen: InExchange är telefonoperatören som ser till att samtalet kommer fram.

Louises budskap är således rakt och enkelt. Sluta rygga tillbaka för påstridiga antydningar att man måste vara värsta it-teknikern för att orientera sig i den digitala världen. Så är det nämligen inte alls. Det finns en mycket enklare utväg.

– Enda lilla steget som behövs är att kliva utanför den egna bekvämlighetszonen och bestämma sig: tiden är inne att skippa pappersfakturan. Det är dags att fakturera elektroniskt i stället. Resten löser vi, försäkrar Louise än en gång och påpekar:

– Låt er inte luras att tro att ni måste anlita dyra konsulter och köpa in flashiga system för att ställa om till ett digitalt flöde. Ett avtal med en samarbetspartner, och då förslagsvis InExchange, är allt som krävs. Vi ser till att ni som kund uppfyller nästa års lagkrav om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor, vi är accesspunkt till PEPPOL vilket betyder att ni även har det fixat och när det sker uppdateringar ordnar vi att ni automatiskt uppfyller de nya villkoren.

– Kort sagt: vi löser alla sådana bitar, lovar hon glatt och bestämt.

Många har följt Louises rekommendation. Vilket de knappast haft anledning att ångra. I det här fallet tecknas ett avtal som innebär en rad plusvarianter utöver digitaliseringen; större säkerhet, mindre miljöpåverkan, kortare tidsåtgång – och lägre kostnader.

– Reaktionerna jag möter är klart positiva och blandas också med förvåning. Kommentaren är ofta den att det varken blev dyrare eller svårare. Det blev billigare och enklare i stället. Valet att övergå till elektroniska fakturor har inneburit väldigt många fördelar, konstaterar hon och avslutar:

– Tveka inte. Ta klivet. Våga fråga oss hur vi kan hjälpa till att digitalisera er verksamhet.

Vill du veta mer? Kontakta
Louise Bogren, säljare, SMB-segmentet
louise.bogren@inexchange.se
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser