SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lackerare lär sig hantera risker

Lackerare är ett kreativt jobb som kräver yrkesskicklighet. Samtidigt finns risker, bland annat ohälsosamma kemikalier och obekväma arbetsställningar. Nya filmer och checklistor ska göra det enklare att hantera riskerna.
Arbetsmiljöorganisationen Prevent har tillsammans med arbetsmarknadens parter tagit fram en webbsida med bland annat filmer och checklistor som ska göra det enklare för lackerare att hantera riskerna i yrket.

— De som arbetar med lackering behöver kunna få snabb och enkel information om hur de ska skydda sig mot riskerna. Den nya webbsidan vänder sig till chefer, skyddsombud och lackerare, men även till lärare och elever på gymnasier med fordonsprogrammet, säger Jan Arvidsson, arbetsmiljöexpert hos Motorbranschens Arbetsgivareförbund inom Transportföretagen.

Lackerare kan få problem med till exempel allergier och astma eftersom de exponeras för kemiska produkter som härdplaster, organiska lösningsmedel och isocyanater.

Obekväma arbetsställningar, tunga lyft och vibrationer genom maskiner och verktyg kan i förlängningen leda till arbetssjukdomar.

— Jag är väldigt nöjd över att vi fått till en sida där allt är samlat för bil- och industrilackeringsbranschen. Att skapa en god arbetsmiljö är enklare när det är lätt att hitta rätt underlag och information, säger Linda-Li Käld, ombudsman på Målarna.
Hon får medhåll av IF Metalls ombudsman Conny Lundberg som tycker att filmerna beskriver arbetsmiljöarbetet på ett bra sätt.

— I stället för text får du se det i bild, du blir nyfiken och kan enkelt se hur arbetsmiljöarbetet kan göras. Du får upp ögonen och blir medveten om hur du gör och om du behöver göra på ett annat sätt för att det ska bli bättre, säger Conny Lundberg.

Den nya webbsidan innehåller sex filmer om lackerarnas arbetsmiljö. Där finns även användbara checklistor, bland annat en ny som vänder sig till just lackerare. Dessutom finns faktamaterial att ladda ner, till exempel en ny broschyr för gravida och ammande i lackeringsbranschen.

— Det känns väldigt bra att vi tagit fram en broschyr för gravida och ammande, för det har saknats, säger Linda-Li Käld, ombudsman på Målarna.

Här hittar du webbsidan: www.prevent.se/lackerare

Faktaruta lackerare
• Det finns ca 5 000 lackerare i Sverige.
• Lackeringsföretag är vanligast inom industri och motorbranschen.
• Branschen består av många småföretag och är mansdominerad.
• Medelåldern för lackerare inom det så kallade lackavtalet är 40 år.

Kontakt:
Malin Strömberg, projektledare, Prevent, 070-092 55 64
Jan Arvidsson, arbetsmiljöexpert Motorbranschens Arbetsgivareförbund inom Transportföretagen, 08-762 71 39
Linda-Li Käld, ombudsman, Målarna, 08-587 274 07
Conny Lundberg, ombudsman arbetsmiljö, IF Metall, 08--786 82 74

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN