SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigd

Idag öppnade Lantmännen sin nya spannmålsanläggning i Hargshamn och tog i samband med invigningen emot den första leveransen av spannmål från en gård i närliggande Gimo.
Idag den 16 maj invigde Lantmännens sin nya spannmålsanläggning i uppländska Hargshamn. Uppland och Mälardalen har stor spannmålsproduktion och är en viktig region för svenskt lantbruk och för Lantmännen. Anläggningen i Hargshamn har både tork- och lagringskapacitet och kommer att bli en betydelsefull del av Lantmännens mottagningsstruktur i Mälardalen.

– Satsningen i Hargshamn är en strategiskt långsiktig investering som är betydelsefull för att förbättra möjligheten till vidareutvecklingen av spannmålsodlingen i norra Mälarområdet. I Hargshamn har vi möjlighet att effektivt hantera stora volymer av spannmål som skapar goda förutsättningar för en lönsammare spannmålsodling och en starkare spannmålsaffär över tid, säger Per Olof Nyman, Lantmännens vd och koncernchef.

Sverige exporterar i genomsnitt 1,65 miljoner ton kvarnvete, maltkorn, grynhavre och råg per år. En stor del av det svenska spannmål som säljs internationellt odlas i just Mälarområdet.

– Hamnen i Hargshamn kommer att ha möjligheter att lasta större fartyg och kommer därmed att bli en av Lantmännens viktigaste exporthamnar, säger Per Olof Nyman.

Den nya mottagningsanläggningen påverkar lantbrukets förutsättningar i Uppland på ett positivt sätt och är av stor betydelse för Hargshamn och hela Östhammars kommun. Projektet har möjliggjorts tack vare en målinriktad process och ett bra samarbete i regionen.

– Att etablera en ny anläggning i den här storleken kräver ett gott samarbete och samordning av många olika intressenter. Ett stort engagemang från såväl lokala politiker som förtroendevalda i Lantmännens distrikt Uppland och företrädare för hamnen har möjliggjort att vi nu har kommit i mål, säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl.

Spannmålsmottagningen i Hargshamn är en av tre nya mottagningsanläggningar som ersätter Lantmännens anläggning i Kungsängen i centrala Uppsala. Anläggningen i Hargshamn tas i drift nu och de andra två anläggningarna, som är belägna i Örsundsbro och i Uppsala, öppnar till skörd 2019 respektive 2020.

För mer information, kontakta gärna:

Lantmännens pressavdelning
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 25 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 40 miljarder kronor på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP och Schulstad. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.com.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web