SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”

Lesjöfors marknad påverkades en hel del under förra året av yttre faktorer.
En generell nedgång i fordonsbranschen, osäkerhet runt Brexit och handelskrig mellan USA och Kina är några av dem. För att rusta för framtiden har Lesjöfors investerat stort i befintliga verksamheter samt köpt upp flera högkvalitativa fjäderbolag. Läs hur Lesjöfors nya vd Ola Tengroth ser på marknadsutvecklingen.

2019 går till historien som ett händelserikt år för Lesjöfors. Samtidigt som världskonjunkturen visade tydliga tecken på att vända neråt, upplevde många Lesjöforsbolag framgångsrika samarbeten och många spännande fjäderinnovationer. Projekt som kanske inte är de största i volym och pengar, men värda att nämna för sina nyskapande egenskaper är exempelvis samarbetet med Haldex, där vi från flera Lesjöforsbolag levererade fjädrar och banddetaljer till en vidareutvecklad skivbroms för en ledande lastbilstillverkare. Andra spännande projekt var bladfjädrar och fjädrande clips till Hövding, airbagen för cyklister och en ny typ av superdynamiska dragfjädrar till nästa generations studsmattor.

Vår fjäderkompetens i koncernen är bred och djup. Ett exempel är inom området fordonsfjädrar där våra specialister förvaltar och vidareutvecklar kunskapen för våra kunders bästa. Vi är också väldigt måna om att sprida vår samlade kompetens internt bland våra bolag, vilket sker årligen genom djupdykningar i fjäderteknologi. Vissa bolag ordnar också regelbundet kundutbildningar i fjäderdesign.

Våra starka finanser har gjort att många Lesjöforsbolag har kunnat göra flera stora investeringar i ny maskinell utrustning och större lokaler. Investeringarna i Kina i miljö och säkerhet samt produktionsutrustning effektiviserat tillverkningen betydligt. Även i Storbritannien har mångmiljoninvesteringar gjorts i toppmodern högteknologi och i danska Tinglev har kapaciteten utökats genom en ny höghastighetsmaskin för tryckfjädrar.

Andra glädjande nyheter som tillför Lesjöforskoncernen ett betydande kompetens- och kapacitetstillskott är uppköpen Tribelt och de Spiraal i Holland som tillverkar fjädrar och tråddetaljer till industrin respektive industriella transportband. Även uppköpet av Metrol Springs i Storbritannien stärker vår ställning som en av världens ledande fjädertillverkare.

Vi ser tecken på att nedgången i marknaden når sin botten under första delen av 2020 bland annat tack vare en större klarhet runt Brexit och handelskriget mellan USA och Kina. Coronaviruset skapar på kort sikt en störning både när det gäller våra produktionsenheter i Kina och möjliga störningar i leveranser från regionen.

Tack vare större investeringar och viktiga strukturella grepp står vi väl rustade för att möta en uppgång. Prispress och konsolidering i marknaden kommer att kräva fortsatt fokus på produktivitetsförbättringar. Det finns goda förutsättningar att öka marknadsandelen inom några av våra befintliga segment inom Industridivisionen. Konsolideringen på kundsidan inom Automotive har varit utmanande men vi har positionerat oss väl för att öka volym och andelar även där.

Många nya intressanta affärsmöjligheter finns att följa upp, bland annat genom de två nyförvärven, Metrol och Tribelt/De Spiraal. Under 2020 lägger vi stort fokus på att vidareutveckla dessa möjligheter vidare.

Ola Tengroth
CEO Lesjöforskoncernen

Erik Kolsrud Aas
Marketing Director Lesjöfors Group, Industrial Division
erik.kolsrud.aas@lesjoforsab.com
+47 22 905701

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd