TISDAG 16 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lisa Schneider från Fjugesta är årets viktigaste person för svenskt lantbruk

Lisa Schneider, drivande i Facebookgruppen Foderhjälpen2018, utses till årets viktigaste person för svenskt lantbruk.
Lisa Schneider, drivande i Facebookgruppen Foderhjälpen2018, utses till årets viktigaste person för svenskt lantbruk. Det menar LRF Medias varumärke Land Lantbruk, som rankat de 50 personer som gjort störst avtryck inom jord- och skogsbruket under året som gått.

Trots att det har varit valår, med många dramatiska händelser kring det, så är sommarens värme och torka - och allt som följt i dess spår - utan konkurrens den händelse som haft absolut störst påverkan på svenskt lantbruk under året.

Effekterna och minnet av den varmaste och torraste sommaren sedan 1959 kommer att leva kvar länge. Inte bara hos dem som drabbades av foderbrist, skogsbränder och historiskt låga skördar. Många frivilliga engagerade sig för att lindra effekterna, och det är svårt att peka ut någon enskild person - men Lisa Schneider är en given representant.

Har förmedlat 500 000 ton grovfoder

Utan att vara personligt drabbad kände Lisa Schneider, som så många andra, att hon ville hjälpa till. Facebookgruppen Foderhjälpen2018, som startats bara några dagar tidigare, behövde styras upp och då kom Lisas kunskaper och organisationsförmåga väl till pass. I dag har gruppen över 26 000 följare och har förmedlat 500 000 ton grovfoder.

Hyllade gödseltunnorna på andra plats

En dramatisk följd av torkan var de stora skogsbränderna. Även här var många frivilliga inblandade, både från Sverige och från andra länder. Listans nummer två är därför Peråke Nilsson, en av dem som körde ut i skogen med fylld gödseltunna för att hjälpa till att släcka bränderna. Gödseltunnorna gjorde en enorm nytta i släckningsarbetet och hyllades av både svenska och franska brandmän och landshövdingen i Gävleborgs län.

Modig VD visade vägen

För övrigt präglas listan bland annat av de stormar som revs upp efter att både Göteborgsvarvet och Vasaloppet, i sin strävan att vara klimatsmarta och politiskt korrekta, stoppat köttätare. Men också av Vätternrundans VD som vågade vara hållbar i ett bredare perspektiv och bjuda på både kött och grönsaker.

De som har högt uppsatta positioner inom jord- och skogsbruket har ingen självklar plats på Land Lantbruks 50-lista. Tvärtom måste de göra något extra för att hamna högt på den. Inte ens Palle Borgström var inte självskriven, men alla hans framträdanden under sommartorkan gav honom en topplacering.

Här är är listan över samtliga nominerade: www.landlantbruk.se/lantbruk/har-ar-hela-50-listan-2018/

För mer information, kontakta Anna Bratt, chefredaktör Land Lantbruk, telefon: 072 531 39 27, eller Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, telefon: 070-553 99 31.

Foto: Dan Lindberg / Land Lantbruk

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser