TISDAG 26 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lisa Schneider från Fjugesta är årets viktigaste person för svenskt lantbruk

Lisa Schneider, drivande i Facebookgruppen Foderhjälpen2018, utses till årets viktigaste person för svenskt lantbruk.
Lisa Schneider, drivande i Facebookgruppen Foderhjälpen2018, utses till årets viktigaste person för svenskt lantbruk. Det menar LRF Medias varumärke Land Lantbruk, som rankat de 50 personer som gjort störst avtryck inom jord- och skogsbruket under året som gått.

Trots att det har varit valår, med många dramatiska händelser kring det, så är sommarens värme och torka - och allt som följt i dess spår - utan konkurrens den händelse som haft absolut störst påverkan på svenskt lantbruk under året.

Effekterna och minnet av den varmaste och torraste sommaren sedan 1959 kommer att leva kvar länge. Inte bara hos dem som drabbades av foderbrist, skogsbränder och historiskt låga skördar. Många frivilliga engagerade sig för att lindra effekterna, och det är svårt att peka ut någon enskild person - men Lisa Schneider är en given representant.

Har förmedlat 500 000 ton grovfoder

Utan att vara personligt drabbad kände Lisa Schneider, som så många andra, att hon ville hjälpa till. Facebookgruppen Foderhjälpen2018, som startats bara några dagar tidigare, behövde styras upp och då kom Lisas kunskaper och organisationsförmåga väl till pass. I dag har gruppen över 26 000 följare och har förmedlat 500 000 ton grovfoder.

Hyllade gödseltunnorna på andra plats

En dramatisk följd av torkan var de stora skogsbränderna. Även här var många frivilliga inblandade, både från Sverige och från andra länder. Listans nummer två är därför Peråke Nilsson, en av dem som körde ut i skogen med fylld gödseltunna för att hjälpa till att släcka bränderna. Gödseltunnorna gjorde en enorm nytta i släckningsarbetet och hyllades av både svenska och franska brandmän och landshövdingen i Gävleborgs län.

Modig VD visade vägen

För övrigt präglas listan bland annat av de stormar som revs upp efter att både Göteborgsvarvet och Vasaloppet, i sin strävan att vara klimatsmarta och politiskt korrekta, stoppat köttätare. Men också av Vätternrundans VD som vågade vara hållbar i ett bredare perspektiv och bjuda på både kött och grönsaker.

De som har högt uppsatta positioner inom jord- och skogsbruket har ingen självklar plats på Land Lantbruks 50-lista. Tvärtom måste de göra något extra för att hamna högt på den. Inte ens Palle Borgström var inte självskriven, men alla hans framträdanden under sommartorkan gav honom en topplacering.

Här är är listan över samtliga nominerade: www.landlantbruk.se/lantbruk/har-ar-hela-50-listan-2018/

För mer information, kontakta Anna Bratt, chefredaktör Land Lantbruk, telefon: 072 531 39 27, eller Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, telefon: 070-553 99 31.

Foto: Dan Lindberg / Land Lantbruk
2019-03-20
Roboten iMow klipper mer än någonsin och kommer i ny skepnad Allmännyttiga bostadsbolag bäst på 3D-teknik 2GKN visar senaste raket­teknologin vid RymdforumRiksbyggen allt mer populärt hos civilingenjörer, högskoleingenjörer och ekonomerNetOnNet väljer Barium som partner för sin fortsatta tillväxtKjell & Company får växtkraft med Episerver CommerceDollarstore lanserar e-handel och inleder samarbete med Qliro.Bilbransch och miljöinstitut tar samlat grepp – elbilar är bättre för miljönEngcon investerar 90 miljoner i nya maskiner – tredubblar produktionskapaciteten90 miljoner till innovation i små och medelstora företagSnart får Trelleborgarna ren och tyst stadsbusstrafik
2019-03-19
Öppet hus i ny form!Trelleborg förvärvar italiensk distributör av lantbruksdäckGrumsföretaget som expanderar utan växtvärkDelvator lanserade ny hemsidaABS Wheels nominerade i 2 av 5 kategorierUlrika Stålhammar stärker Sigma Technologys LedningsgruppBrother vinner fyra nya priser för fyra skrivare och en skannerNya krav på elmätare – ett steg närmare ett smartare elnät Rototilt fortsätter expandera globalt med importör i AustralienHöganäs vd representerar stålindustrin i klimat­konferens med regeringenAtlas Copco har förvärvat en kanadensisk fullservice­leverantör av system för medicinsk gasBehöver du tips och råd vid val av slipprodukt?Högskolan i Skövde arrangerar NSA Hack Event – landskamp i hacking!Grön el sparar Kumla kommun miljonbeloppWSP redovisar sitt bästa resultat någonsinFlexQube Inc. och LR Intralogistik GmbH ingår exklusivt importörsavtal för NordamerikaUtveckling av aggregat för klenträdsavverkningStark leverans av svenska energiinnovationer på Startup Energy Transition Peter Lindström blir ny vd på Bygma
2019-03-18
Hos Swecon är jobbet är roligare än någonsinNy Ahlsellbutik i Karlskrona nästa år!NCC bygger toppmodern bilhall för Audi i JönköpingFörsta Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärv
Annonser