LÖRDAG 19 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lisa Schneider från Fjugesta är årets viktigaste person för svenskt lantbruk

Lisa Schneider, drivande i Facebookgruppen Foderhjälpen2018, utses till årets viktigaste person för svenskt lantbruk.
Lisa Schneider, drivande i Facebookgruppen Foderhjälpen2018, utses till årets viktigaste person för svenskt lantbruk. Det menar LRF Medias varumärke Land Lantbruk, som rankat de 50 personer som gjort störst avtryck inom jord- och skogsbruket under året som gått.

Trots att det har varit valår, med många dramatiska händelser kring det, så är sommarens värme och torka - och allt som följt i dess spår - utan konkurrens den händelse som haft absolut störst påverkan på svenskt lantbruk under året.

Effekterna och minnet av den varmaste och torraste sommaren sedan 1959 kommer att leva kvar länge. Inte bara hos dem som drabbades av foderbrist, skogsbränder och historiskt låga skördar. Många frivilliga engagerade sig för att lindra effekterna, och det är svårt att peka ut någon enskild person - men Lisa Schneider är en given representant.

Har förmedlat 500 000 ton grovfoder

Utan att vara personligt drabbad kände Lisa Schneider, som så många andra, att hon ville hjälpa till. Facebookgruppen Foderhjälpen2018, som startats bara några dagar tidigare, behövde styras upp och då kom Lisas kunskaper och organisationsförmåga väl till pass. I dag har gruppen över 26 000 följare och har förmedlat 500 000 ton grovfoder.

Hyllade gödseltunnorna på andra plats

En dramatisk följd av torkan var de stora skogsbränderna. Även här var många frivilliga inblandade, både från Sverige och från andra länder. Listans nummer två är därför Peråke Nilsson, en av dem som körde ut i skogen med fylld gödseltunna för att hjälpa till att släcka bränderna. Gödseltunnorna gjorde en enorm nytta i släckningsarbetet och hyllades av både svenska och franska brandmän och landshövdingen i Gävleborgs län.

Modig VD visade vägen

För övrigt präglas listan bland annat av de stormar som revs upp efter att både Göteborgsvarvet och Vasaloppet, i sin strävan att vara klimatsmarta och politiskt korrekta, stoppat köttätare. Men också av Vätternrundans VD som vågade vara hållbar i ett bredare perspektiv och bjuda på både kött och grönsaker.

De som har högt uppsatta positioner inom jord- och skogsbruket har ingen självklar plats på Land Lantbruks 50-lista. Tvärtom måste de göra något extra för att hamna högt på den. Inte ens Palle Borgström var inte självskriven, men alla hans framträdanden under sommartorkan gav honom en topplacering.

Här är är listan över samtliga nominerade: www.landlantbruk.se/lantbruk/har-ar-hela-50-listan-2018/

För mer information, kontakta Anna Bratt, chefredaktör Land Lantbruk, telefon: 072 531 39 27, eller Lena Johansson, politisk chefredaktör, Land Lantbruk, telefon: 070-553 99 31.

Foto: Dan Lindberg / Land Lantbruk
2019-01-15
Då öppnar nya Rejmes Bil i FalkenbergSveriges Arkitekter har nominerat nyckelfria Ohboy till Bostadspriset 2018Colliers gör uthyrning i BoråsFyra IT-experter tar Webstep till UppsalaStabilotherm AB byter namn till Pergite Outdoor AB och växlar upp den digitala närvaron
2019-01-14
Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i UppsalaUniteam storsatsar i StockholmWimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!
Annonser