MÅNDAG 22 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Logtechbolaget växlar upp och går sin första runda

Investeringar i logtech ökar och USAs snabbast växande techföretag 2018 toppas av bolag som satsat på digitaliserad logistik, enligt en rapport från Deloitte.
“Jag förstod tidigt att det fanns potential för en sån här typ av tjänst, vilket även har visat sig i efterfrågan på den svenska marknaden” säger Fredrik Edeland, grundaren av logtechbolaget Sendify (www.sendify.se/).  

Logistiksystem är inte byggda för småföretagare
Transportbranschen genomgår en fundamental förändring, där logtech, eller digitaliseringen av logistikbranschen, har gjort det möjligt att byta papper och penna och krångliga Excelfiler mot mer användarvänliga gränssnitt och digitala processer. E-handelsföretag som tidigt digitaliserat logistikflöden för att utveckla kundupplevelsen, se bara på Amazon och Alibaba, leder idag  utvecklingen inom global konsumenthandel. Detta gäller även klassiska industrier, där automatiserade processer och integrerade system sparar företag både tid och pengar, samt höjer leveranskvalitén. 

För småföretagare, däremot, är närvaron av logtech nästintill obefintlig. Enligt Fredrik beror detta på att nya transportlösningar primärt har riktats till större företag, vilket har skapat ett tomrum på marknaden – där småföretagare skriker efter en modern logistiklösning samtidigt som transportbranschen står och stampar. Enligt Fredrik gör bristen på alternativa lösningar att många småföretagare vänder sig direkt till de stora transportörerna. De, i sin tur, har svårt att möta småföretagarnas behov av support, enkla system och konkurrenskraftiga priser, eftersom att logistiklösningen primärt är gjord för större bolag. Enligt Fredrik blir denna dynamik problematisk.   

– Småföretagare besitter oftast inte den kunskap som krävs för att optimera flöden så som stora bolag, som har möjligt att investera i sofistikerade logistiksystem och logistikavdelningar med  expertkompetens. Dessutom har de begränsad köpkraft i förhandlingar med transportörerna vilket gör att transporter blir onödigt dyrt, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Hur mycket transportörerna än vill hjälpa dessa mindre bolag, finns inte kapaciteten att möta deras behov, vilket gör att mindre bolag ofta faller mellan stolarna. Enligt Fredrik har småföretagare lågt förtroendet för de stora transportörerna. 

– De stora transportörerna har bra lösningar för att hjälpa småföretagare att leverera från A till B, men det runt omkring, som support, system och prissättning, är inte anpassat för småföretagarens utmaningar, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Logtech för småföretag 

Logistikbranschen har under de senaste åren dragit till sig stora investeringar vilka väntas öka i takt med utvecklingen av teknologi, såsom blockkedjeteknik och artificiell intelligens. Mellan 2014 och 2017 växte det amerikanska logtechbolaget Swanleap med hela 77 260 % och i början av 2019 investerade både Google Ventures och Founders Fund i Flexport, som tog in 1 miljard dollar, enligt Deloittes rapport “2018 Technology Fast 500 Ranking”. Det som de har gemensamt är, enligt  Fredrik, att de är globala logtech-aktörer som tagit marknadsandelar genom att fokusera på segmentet av större bolag. Logtech-lösningar för mindre bolag är däremot inte vanligt förekommande, i synnerhet inte utanför den växande omnihandeln för konsumenter. 

I andra branscher är SME tech hetare än någonsin och det finns flera framgångssagor om de som  satsat på ett bredare segment av mindre bolag, inte minst exempel så som iZettle och Shopify. Enligt Fredrik är marknadspotentialen för logtech riktad mot småföretag enorm, vilket har visat sig i den växande efterfrågan efter en tjänst som Sendify. Det Göteborgsbaserade logtechbolaget har satsat på att utveckla en avancerad SaaS-produkt som kopplar ihop småföretagare med transportörer genom en digital plattform. 

– Jag vill demokratisera logistik och ge den långa svansen av småföretagare samma möjlighete som större bolag. Genom Sendify kan logistik vändas till en konkurrensfördel och inte bara ses som något dyrt och tidskrävande, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Genom Sendifys fraktbokningstjänst kan transportörer enkelt nå ut till småföretag genom att dela med sig av fraktalternativ direkt i systemet. Sendifys algoritm tar hänsyn till en rad faktorer och presenterar sedan det bästa alternativet direkt utifrån pris och ledtid, och där en parameter som hållbarhet också är en framtida möjlighet. På så vis tas transportörernas expertis att leverera från A till B tillvara samtidigt som prisberäkning, bokning i realtid,fakturahantering och support lämnas åt Sendify. Transportörerna får därmed en ny digital försäljningskanal och kan fokusera på att göra det som de är bäst på, samtidigt som barriärerna sänks för småföretagare.   

Enorm marknadspotential 

Enligt Fredrik märks det att logtech är mer aktuellt än någonsin i intresset från investerare. Företaget uppvaktades tidigt av flera aktörer som velat investera i företagets resa, men med stor övertygelse till produktens potential, har Fredrik dock valt att finansiera Sendify med medel från Fredriks första bolag, Express Delivery Sweden. Fram tills nu, har Sendifys affärsmodell inte bara visat sig hållbar, utan även skalbar. Världsledande transportbolag har anslutit sig till tjänsten och idag bokar mer än tusen företag frakt med Sendify. Sendify öppnar nu upp för möjligheten att vara med och bygga framtidens fraktlösning för småföretagare och inför den stundande internationaliseringen tar nu Sendify in 35 miljoner SEK.  

– Det är ett flertal som har visat intresse att vara med på resan och vi har redan träffat en rad intressanta aktörer. Jag vill stänga rundan så snart jag hittat en aktör vi tror på, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Om Sendify 
Sendify är ett logtech-startup som grundades av serieentreprenören Fredrik Edeland. Logtechbolaget lanserades i slutet av 2015 och är en end-to-end-tjänst för småföretagare att beräkna pris, boka och spåra frakt.  

www.sendify.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Smekab Citylife Hållbarhetsredovisning 2018 GKN:s ITU-elever får ordetEtt parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildning
Annonser