TORSDAG 25 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Logtechbolaget växlar upp och går sin första runda

Investeringar i logtech ökar och USAs snabbast växande techföretag 2018 toppas av bolag som satsat på digitaliserad logistik, enligt en rapport från Deloitte.
“Jag förstod tidigt att det fanns potential för en sån här typ av tjänst, vilket även har visat sig i efterfrågan på den svenska marknaden” säger Fredrik Edeland, grundaren av logtechbolaget Sendify (www.sendify.se/).  

Logistiksystem är inte byggda för småföretagare
Transportbranschen genomgår en fundamental förändring, där logtech, eller digitaliseringen av logistikbranschen, har gjort det möjligt att byta papper och penna och krångliga Excelfiler mot mer användarvänliga gränssnitt och digitala processer. E-handelsföretag som tidigt digitaliserat logistikflöden för att utveckla kundupplevelsen, se bara på Amazon och Alibaba, leder idag  utvecklingen inom global konsumenthandel. Detta gäller även klassiska industrier, där automatiserade processer och integrerade system sparar företag både tid och pengar, samt höjer leveranskvalitén. 

För småföretagare, däremot, är närvaron av logtech nästintill obefintlig. Enligt Fredrik beror detta på att nya transportlösningar primärt har riktats till större företag, vilket har skapat ett tomrum på marknaden – där småföretagare skriker efter en modern logistiklösning samtidigt som transportbranschen står och stampar. Enligt Fredrik gör bristen på alternativa lösningar att många småföretagare vänder sig direkt till de stora transportörerna. De, i sin tur, har svårt att möta småföretagarnas behov av support, enkla system och konkurrenskraftiga priser, eftersom att logistiklösningen primärt är gjord för större bolag. Enligt Fredrik blir denna dynamik problematisk.   

– Småföretagare besitter oftast inte den kunskap som krävs för att optimera flöden så som stora bolag, som har möjligt att investera i sofistikerade logistiksystem och logistikavdelningar med  expertkompetens. Dessutom har de begränsad köpkraft i förhandlingar med transportörerna vilket gör att transporter blir onödigt dyrt, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Hur mycket transportörerna än vill hjälpa dessa mindre bolag, finns inte kapaciteten att möta deras behov, vilket gör att mindre bolag ofta faller mellan stolarna. Enligt Fredrik har småföretagare lågt förtroendet för de stora transportörerna. 

– De stora transportörerna har bra lösningar för att hjälpa småföretagare att leverera från A till B, men det runt omkring, som support, system och prissättning, är inte anpassat för småföretagarens utmaningar, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Logtech för småföretag 

Logistikbranschen har under de senaste åren dragit till sig stora investeringar vilka väntas öka i takt med utvecklingen av teknologi, såsom blockkedjeteknik och artificiell intelligens. Mellan 2014 och 2017 växte det amerikanska logtechbolaget Swanleap med hela 77 260 % och i början av 2019 investerade både Google Ventures och Founders Fund i Flexport, som tog in 1 miljard dollar, enligt Deloittes rapport “2018 Technology Fast 500 Ranking”. Det som de har gemensamt är, enligt  Fredrik, att de är globala logtech-aktörer som tagit marknadsandelar genom att fokusera på segmentet av större bolag. Logtech-lösningar för mindre bolag är däremot inte vanligt förekommande, i synnerhet inte utanför den växande omnihandeln för konsumenter. 

I andra branscher är SME tech hetare än någonsin och det finns flera framgångssagor om de som  satsat på ett bredare segment av mindre bolag, inte minst exempel så som iZettle och Shopify. Enligt Fredrik är marknadspotentialen för logtech riktad mot småföretag enorm, vilket har visat sig i den växande efterfrågan efter en tjänst som Sendify. Det Göteborgsbaserade logtechbolaget har satsat på att utveckla en avancerad SaaS-produkt som kopplar ihop småföretagare med transportörer genom en digital plattform. 

– Jag vill demokratisera logistik och ge den långa svansen av småföretagare samma möjlighete som större bolag. Genom Sendify kan logistik vändas till en konkurrensfördel och inte bara ses som något dyrt och tidskrävande, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Genom Sendifys fraktbokningstjänst kan transportörer enkelt nå ut till småföretag genom att dela med sig av fraktalternativ direkt i systemet. Sendifys algoritm tar hänsyn till en rad faktorer och presenterar sedan det bästa alternativet direkt utifrån pris och ledtid, och där en parameter som hållbarhet också är en framtida möjlighet. På så vis tas transportörernas expertis att leverera från A till B tillvara samtidigt som prisberäkning, bokning i realtid,fakturahantering och support lämnas åt Sendify. Transportörerna får därmed en ny digital försäljningskanal och kan fokusera på att göra det som de är bäst på, samtidigt som barriärerna sänks för småföretagare.   

Enorm marknadspotential 

Enligt Fredrik märks det att logtech är mer aktuellt än någonsin i intresset från investerare. Företaget uppvaktades tidigt av flera aktörer som velat investera i företagets resa, men med stor övertygelse till produktens potential, har Fredrik dock valt att finansiera Sendify med medel från Fredriks första bolag, Express Delivery Sweden. Fram tills nu, har Sendifys affärsmodell inte bara visat sig hållbar, utan även skalbar. Världsledande transportbolag har anslutit sig till tjänsten och idag bokar mer än tusen företag frakt med Sendify. Sendify öppnar nu upp för möjligheten att vara med och bygga framtidens fraktlösning för småföretagare och inför den stundande internationaliseringen tar nu Sendify in 35 miljoner SEK.  

– Det är ett flertal som har visat intresse att vara med på resan och vi har redan träffat en rad intressanta aktörer. Jag vill stänga rundan så snart jag hittat en aktör vi tror på, säger Fredrik Edeland, grundaren av Sendify.   

Om Sendify 
Sendify är ett logtech-startup som grundades av serieentreprenören Fredrik Edeland. Logtechbolaget lanserades i slutet av 2015 och är en end-to-end-tjänst för småföretagare att beräkna pris, boka och spåra frakt.  

www.sendify.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-18
Ramirent anlitar Husqvarna Fleet ServicesJula lanserar verktyg och trädgårdsredskap från MakitaBesikta Bilprovning etablerar sig i HudiksvallPlastkampen Borås gjorde skillnad!Snabba leveranser, hållbarhet och Airmees värdeskapande roll
2019-04-17
NCC och Blåkläder förnyar sitt samarbetsavtal för 3:e gångenHewSaw Sverige investerar i onlinesystem till såglinje med fokus på Industri 4.0SKF inviger fabrik i Changshan, KinaGipsskruv med anpassade längderEn (icke)bländande nyhet från Nordic LightsRagn-Sells Danmark först med plaståtervinning ur organiskt avfallDelvator utökar i HärnösandABB utnämner Peter Voser som tillförordnad VD Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeterElektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrinIndustrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 aprilSynkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.Andie Lahdo blir årets företagareWibax utbyggnad blir en ”familjeaffär”Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator ChallengeChristian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt FlygOptimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
Annonser