MÅNDAG 22 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mählers styrsystem MC3 ger rätta känslan på MaskinExpo

Smart, säkert och med rätta känslan.
Så kan Mählers styrsystem MC3 beskrivas. Det är utvecklat för att styra all utrustning på lastbilen och samlar manövreringen samlad i en ergonomisk, mångfunktionell joystick. Styrsystemet visas av Mähler på årets MaskinExpo, som genomförs på STOXA den 23–25 maj.

Efter ett par års utveckling och hårda tester är nu Mählers nya proportionella styrsystem MC3 klart att rullas ut för försäljning. Systemet är utvecklat för mjukare och säkrare styrning av lastbilens utrustning. Stor vikt har lagts vid att skapa en bättre fingertoppskänsla för den som exempelvis plogar, hyvlar, saltar och grusar eller tippar sitt flak.

MC3 är byggt för fjärrsupport där det, via mobilnätet, är möjligt att koppla upp styrsystemet och få teknisk support, oavsett var kunden än sig. MC3 uppfyller dessutom den senaste och ledande maskinsäkerhetsstandarden EN ISO 13849, vilket gör det till ett av marknadens säkraste styrsystem för väghållningsprodukter.

– Uppdraget var att ta fram ett modulärt styrsystem med fokus på den rätta känslan, ergonomi och högsta säkerhet. Det tycker både vi och våra kunder att vi lyckats med, säger Ingemar Nyberg, vd på Mählers samt projektledare för MC3.

Att MC3 är ett proportionellt styrsystem innebär att all plogutrustning kan styras steglöst. Dessutom är mjukvaran anpassad för att stödja styrning av andra typer av funktioner, såsom sand- och saltutrustning samt tippflak.

– Det är precis det vi menar med modulärt. Vår ambition är att MC3 ska klara att styra all extra utrustning på lastbilen, säger Ingemar Nyberg.

Själva styrningen av plog och övrig utrustning sker via MIG2, en ergonomisk och mångfunktionell joystick. Ursprungligen utvecklades joysticken för att styra Engcons tiltrotatorer för grävmaskiner.

– Vi hade redan en fantastiskt bra joystick inom ”familjen”, vilket gjorde steget naturligt att även använda den för Mählers behov, säger Ingemar Nyberg.

Support och uppdatering av mjukvara på MC3 är möjlig via appen ”Mählers Control System 3” som, via Google Play-butiken, laddas ner till en Androidtelefon. Därefter ringer kunden supporten som kopplar upp sig mot MC3, oavsett var lastbilen än står.

– Verkstaden kommer på detta sätt kunna läsa felkoder, göra justeringar av systemet, skicka mjukvaruuppdateringar och liknande, oavsett var lastbilen än befinner sig. Det kommer spara många onödiga resor till verkstaden, säger Ingemar Nyberg.

MC3 har – med goda resultat – testkörts av 16 kunder i Sverige och Norge, och kommer att finnas tillgängligt för order under våren 2019.

Egenskaper Mählers MC3 styrsystem och MIG2 joystick:

Användarvänlighet

⦁Proportionell styrning ger mjuk körning.
⦁Ergonomisk spak med en flerfunktionell kontrollpalett, monterat på ett bekvämt armstöd, ger en behaglig kontroll.
⦁Simultan styrning av funktioner som effektiviserar körningen.
⦁Dubbla potentiometrar för parallell reglering av kontrycksfunktioner ökar precisionen.
⦁Androidapplikation för fjärrsupport och uppdatering av styrsystemet via mobilen förenklar supporten.

Funktionalitet

⦁Tippflaks-styrning, möjlighet till anpassning för olika påbyggare.
⦁Modulärt, lätt att bygga ut med extra moduler.
⦁Salt- ochsandspridaraktivering samt möjlighet att koppla på MIO för styrning.
⦁Avancerad intern fel-detektering, driftinformation och statusindikering.

Säkerhet

⦁Uppfyller EN ISO 13849, tredjepartscertifierad.
⦁Alla reglage uppfyller säkerhetsnivå PLd.
⦁CANopen Safety-kompatibel för säkrare styrning.
⦁Övervakning av bräddande funktioner med slidövervakning i hydrauliken.
⦁Säkerhetsventil i alla hydraulblock.

För mer information, kontakta:
AB Mähler & Söner
Roar Wehn
+47 909 35 698
roar.wehn@mahlers.no
www.mahlers.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Smekab Citylife Hållbarhetsredovisning 2018 GKN:s ITU-elever får ordetEtt parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildning
Annonser