TORSDAG 25 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mählers styrsystem MC3 ger rätta känslan på MaskinExpo

Smart, säkert och med rätta känslan.
Så kan Mählers styrsystem MC3 beskrivas. Det är utvecklat för att styra all utrustning på lastbilen och samlar manövreringen samlad i en ergonomisk, mångfunktionell joystick. Styrsystemet visas av Mähler på årets MaskinExpo, som genomförs på STOXA den 23–25 maj.

Efter ett par års utveckling och hårda tester är nu Mählers nya proportionella styrsystem MC3 klart att rullas ut för försäljning. Systemet är utvecklat för mjukare och säkrare styrning av lastbilens utrustning. Stor vikt har lagts vid att skapa en bättre fingertoppskänsla för den som exempelvis plogar, hyvlar, saltar och grusar eller tippar sitt flak.

MC3 är byggt för fjärrsupport där det, via mobilnätet, är möjligt att koppla upp styrsystemet och få teknisk support, oavsett var kunden än sig. MC3 uppfyller dessutom den senaste och ledande maskinsäkerhetsstandarden EN ISO 13849, vilket gör det till ett av marknadens säkraste styrsystem för väghållningsprodukter.

– Uppdraget var att ta fram ett modulärt styrsystem med fokus på den rätta känslan, ergonomi och högsta säkerhet. Det tycker både vi och våra kunder att vi lyckats med, säger Ingemar Nyberg, vd på Mählers samt projektledare för MC3.

Att MC3 är ett proportionellt styrsystem innebär att all plogutrustning kan styras steglöst. Dessutom är mjukvaran anpassad för att stödja styrning av andra typer av funktioner, såsom sand- och saltutrustning samt tippflak.

– Det är precis det vi menar med modulärt. Vår ambition är att MC3 ska klara att styra all extra utrustning på lastbilen, säger Ingemar Nyberg.

Själva styrningen av plog och övrig utrustning sker via MIG2, en ergonomisk och mångfunktionell joystick. Ursprungligen utvecklades joysticken för att styra Engcons tiltrotatorer för grävmaskiner.

– Vi hade redan en fantastiskt bra joystick inom ”familjen”, vilket gjorde steget naturligt att även använda den för Mählers behov, säger Ingemar Nyberg.

Support och uppdatering av mjukvara på MC3 är möjlig via appen ”Mählers Control System 3” som, via Google Play-butiken, laddas ner till en Androidtelefon. Därefter ringer kunden supporten som kopplar upp sig mot MC3, oavsett var lastbilen än står.

– Verkstaden kommer på detta sätt kunna läsa felkoder, göra justeringar av systemet, skicka mjukvaruuppdateringar och liknande, oavsett var lastbilen än befinner sig. Det kommer spara många onödiga resor till verkstaden, säger Ingemar Nyberg.

MC3 har – med goda resultat – testkörts av 16 kunder i Sverige och Norge, och kommer att finnas tillgängligt för order under våren 2019.

Egenskaper Mählers MC3 styrsystem och MIG2 joystick:

Användarvänlighet

⦁Proportionell styrning ger mjuk körning.
⦁Ergonomisk spak med en flerfunktionell kontrollpalett, monterat på ett bekvämt armstöd, ger en behaglig kontroll.
⦁Simultan styrning av funktioner som effektiviserar körningen.
⦁Dubbla potentiometrar för parallell reglering av kontrycksfunktioner ökar precisionen.
⦁Androidapplikation för fjärrsupport och uppdatering av styrsystemet via mobilen förenklar supporten.

Funktionalitet

⦁Tippflaks-styrning, möjlighet till anpassning för olika påbyggare.
⦁Modulärt, lätt att bygga ut med extra moduler.
⦁Salt- ochsandspridaraktivering samt möjlighet att koppla på MIO för styrning.
⦁Avancerad intern fel-detektering, driftinformation och statusindikering.

Säkerhet

⦁Uppfyller EN ISO 13849, tredjepartscertifierad.
⦁Alla reglage uppfyller säkerhetsnivå PLd.
⦁CANopen Safety-kompatibel för säkrare styrning.
⦁Övervakning av bräddande funktioner med slidövervakning i hydrauliken.
⦁Säkerhetsventil i alla hydraulblock.

För mer information, kontakta:
AB Mähler & Söner
Roar Wehn
+47 909 35 698
roar.wehn@mahlers.no
www.mahlers.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-18
Ramirent anlitar Husqvarna Fleet ServicesJula lanserar verktyg och trädgårdsredskap från MakitaBesikta Bilprovning etablerar sig i HudiksvallPlastkampen Borås gjorde skillnad!Snabba leveranser, hållbarhet och Airmees värdeskapande roll
2019-04-17
NCC och Blåkläder förnyar sitt samarbetsavtal för 3:e gångenHewSaw Sverige investerar i onlinesystem till såglinje med fokus på Industri 4.0SKF inviger fabrik i Changshan, KinaGipsskruv med anpassade längderEn (icke)bländande nyhet från Nordic LightsRagn-Sells Danmark först med plaståtervinning ur organiskt avfallDelvator utökar i HärnösandABB utnämner Peter Voser som tillförordnad VD Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeterElektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrinIndustrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 aprilSynkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.Andie Lahdo blir årets företagareWibax utbyggnad blir en ”familjeaffär”Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator ChallengeChristian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt FlygOptimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
Annonser