FREDAG 18 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Möt två professorer, en näringsminister och Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen

Det 25 januari är det dags för Stora Infradagen, Maskinentreprenörerna, ME:s, årliga arrangemang.
Då kommer Anna Rosling Rönnlund, medförfattare till världssuccén Factfullness och inledningstalare, att kroka arm med de två kända professorerna Lina Bertling Tjernberg, och Maria Börjesson och dessutom med Sveriges näringsminister Mikael Damberg. Tillsammans tar kvartetten fram kristallkulan för att ledsaga ME och andra på vägen mot morgondagen.

Lina Bertling Tjernbergs och Maria Börjessons forskning äger rum på helt skilda områden, men handlar om hållbarhet – frågor som rör miljö, klimat och infrastruktur – ämnen i tiden och som nästan varje nobelpristagare med självaktning, kanske främst de två ekonomipristagarna William D Nordhaus och Paul M Romer, berört under de senaste dagarnas nobelfirande.

Lina Bertling Tjernberg är professor i elkraftnät och forskar vid KTH i Stockholm. Hon har suttit i regeringens samordningsråd för smarta elnät och är en av världens ledande experter när det gäller elkraftfrågor. Tillsamman med sina studenter arbetar hon, bland annat, med något av det hetaste i teknikvärlden just nu – batteriteknik för stabila och miljövänliga batterier. Det handlar om batterier för flyg-, fordons- och godstrafik, men också för lagring av vindkraftsel.

Maria Börjesson är professor i nationalekonomi med inriktning på transporter vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Hennes senaste rapport kom för lite mer än en vecka sedan och handlar, enkelt uttryckt, om hur tvånget att byta mellan olika kollektiva färdmedel för att komma fram till en destination påverkar viljan att åka kollektivt – ”bytesmotstånd”. Maria Börjesson väver samman frågor om transportekonomi och investeringar i transportsystemet, liksom hållbara transporter och framtida tillväxt. Hon har dessutom riktat skarp kritik mot de svenska höghastighetstågen.

Mikael Damberg är både riksdagspolitiker och, sedan 2014, Sveriges närings- och innovationsminister. Han har flera gånger tidigare gästat Stora Infradagen och får nu, tillsammans med Anna Rosling Rönnlund, Lina Bertling Tjernberg och Maria Börjesson titta djupt i kristallkulan och måla upp bilden av morgondagen för Sverige – och ME – i en värld med stora utmaningar.

När och var?
Stora Infradagen äger rum på Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm, med start klockan 10.00 fredagen den 25 januari 2019. Programmet finns på www.me.se och dagen är öppen för alla intresserade.

För mer information om ME och Stora Infradagen 2018, kontakta:
Hampe Mobärg, VD, Maskinentreprenörerna, tfn: 073-029 8856, e-post: hampe.mobarg@me.se
2019-01-14
Realgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftar
Annonser