TISDAG 25 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Möt två professorer, en näringsminister och Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen

Det 25 januari är det dags för Stora Infradagen, Maskinentreprenörerna, ME:s, årliga arrangemang.
Då kommer Anna Rosling Rönnlund, medförfattare till världssuccén Factfullness och inledningstalare, att kroka arm med de två kända professorerna Lina Bertling Tjernberg, och Maria Börjesson och dessutom med Sveriges näringsminister Mikael Damberg. Tillsammans tar kvartetten fram kristallkulan för att ledsaga ME och andra på vägen mot morgondagen.

Lina Bertling Tjernbergs och Maria Börjessons forskning äger rum på helt skilda områden, men handlar om hållbarhet – frågor som rör miljö, klimat och infrastruktur – ämnen i tiden och som nästan varje nobelpristagare med självaktning, kanske främst de två ekonomipristagarna William D Nordhaus och Paul M Romer, berört under de senaste dagarnas nobelfirande.

Lina Bertling Tjernberg är professor i elkraftnät och forskar vid KTH i Stockholm. Hon har suttit i regeringens samordningsråd för smarta elnät och är en av världens ledande experter när det gäller elkraftfrågor. Tillsamman med sina studenter arbetar hon, bland annat, med något av det hetaste i teknikvärlden just nu – batteriteknik för stabila och miljövänliga batterier. Det handlar om batterier för flyg-, fordons- och godstrafik, men också för lagring av vindkraftsel.

Maria Börjesson är professor i nationalekonomi med inriktning på transporter vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Hennes senaste rapport kom för lite mer än en vecka sedan och handlar, enkelt uttryckt, om hur tvånget att byta mellan olika kollektiva färdmedel för att komma fram till en destination påverkar viljan att åka kollektivt – ”bytesmotstånd”. Maria Börjesson väver samman frågor om transportekonomi och investeringar i transportsystemet, liksom hållbara transporter och framtida tillväxt. Hon har dessutom riktat skarp kritik mot de svenska höghastighetstågen.

Mikael Damberg är både riksdagspolitiker och, sedan 2014, Sveriges närings- och innovationsminister. Han har flera gånger tidigare gästat Stora Infradagen och får nu, tillsammans med Anna Rosling Rönnlund, Lina Bertling Tjernberg och Maria Börjesson titta djupt i kristallkulan och måla upp bilden av morgondagen för Sverige – och ME – i en värld med stora utmaningar.

När och var?
Stora Infradagen äger rum på Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm, med start klockan 10.00 fredagen den 25 januari 2019. Programmet finns på www.me.se och dagen är öppen för alla intresserade.

För mer information om ME och Stora Infradagen 2018, kontakta:
Hampe Mobärg, VD, Maskinentreprenörerna, tfn: 073-029 8856, e-post: hampe.mobarg@me.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-19
Hyundai lanserar 44 nya miljöbilar och smartphone-teknologi som låter föraren kontrollera demNy arbetschef och projektledare inom Svevias asfalttillverkningVirtual reality testas i SSGs kurserNy kartläggning synliggör utmaningarna med plastSweco ser över masshanteringen och dess klimatpåverkan i OstlänkenHydroscand lanserar pneumatisk PU-slangSmarta elnät ”ett smörjmedel” för omställningenMetsä Group deltar i utvecklandet av utrustning för släckning av skogsbränderVolvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
2019-06-18
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med Bygmastipendiet
Annonser