SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Marknadstrenden för rostfritt stål

2023 har börjat bra om vi jämför med 2022
Men hur mycket är årets goda inledning värd? Vi vet inte helt säkert, men vi ser positivt på att flera industrisegment för tillfället har en hög aktivitetsnivå. Det är en positiv återkoppling från marknaden som ger oss en viss optimism inför de kommande månaderna - åtminstone in i Q2/2023.

Kriget i Ukraina och energiförsörjningen
I och med krigsutbrottet i Ukraina i februari förra året, blev 2022 instabilt och volatilt. De influenser som kriget hade på flera sektorer, t.ex. energimarknaden, har vi alla känt av, inte bara affärsmässigt utan även privat med stigande levnadskostnader. Nu är situationen något annorlunda. Trots att kriget i Ukraina fortfarande pågår är energiförsörjningen garanterad i nästan hela Europa genom leveranser från Norge eller länderna i Mellanöstern.

Med nedgången i den globala ekonomin, tillsammans med geopolitisk osäkerhet och andra olyckliga händelser som orsakats av klimatförändringarna är det förhållandevis svårt att planera för 2023. Med tanke på dessa utmaningar som kan förändras snabbt och oförutsägbart, vilket vi har upplevt det närmsta året, är det kanske viktigare än någonsin att kunna anpassa sig och vi förbereder oss för alla scenarier när vi planerar våra upphandlingar.

Den kinesiska marknaden
När vi nu går in i det kinesiska nyåret, har vi ännu ingen känsla för den kinesiska marknaden. Redan före det kinesiska nyåret uppdagades dock nya positiva prognoser om den kinesiska ekonomin där Kina förväntas driva eller påverka hälften av den globala tillväxten. Detta ledde också till nya positiva prognoser för den ekonomiska utvecklingen i Europa. Vi har också sett några fall där kinesiska leverantörer inte kunde leverera på grund av brist på råvaror och energi.

Som vi nämnde i förra upplagan av "Marknadstrender" är spänningen mellan Kina och Taiwan något som måste följas mycket noga då förhållandet blir allt mer spänt, och samtidigt får man inte glömma att Taiwan är den sjunde största exportören av rostfritt stål.

Nickel
Nickel (LME 3 månader)
De förväntningar som vi hade på prisutvecklingen i oktober har faktiskt förverkligats: Vi nådde några toppar i nickelpriset på London Metal Exchange (LME) i mitten av november, början av december och även i januari - runt cirka 30.000 $/ton. I övrigt har nickel på LME fortsatt varit mycket volatil och rört sig fritt mellan spannet 25.000 $/ton och 30.000 $/ton.

Hur ser nickelutvecklingen ut nästa månad?
Det enda som är säkert är att nickel inte kommer att stabiliseras och plötsligt följa en långsiktig och linjär kurs - vi förväntar oss snarare att råvaran kommer att förbli volatil och röra sig i ett intervall mellan 24.000 och 27.000 $/ton, utan någon drastisk uppgång eller nedgång.

Krom
För det nya året tillkommer ingen utveckling av krompriset på kvartalsbasis, vilket innebär att priset kommer förbli 1,49 $/lb, trots utvecklingen av energikostnaderna i oktober och november.

När det gäller framtiden finns det inga tecken på direkta faktorer som kommer att ha någon större inverkan på krompriset heller. Energipriserna verkar stabilisera sig och efterfrågan är också oförändrad.

Molybden
Medan de flesta andra industrimetaller rörde sig i sidledes under andra halvåret av 2022 har molybden ökat sedan juli/augusti och liksom nickel följde metallen en oväntad prisuppgång under de två sista månaderna av 2022. Trenden har fortsatt in i januari med en ökning på +90 % från januari 2022 till januari 2023, vilket naturligtvis har lett till prishöjningar av t.ex. kvalitet 4404.

Skrot
För tillfället verkar skrot stabilisera sig på en rimlig nivå där vi ser sunda priser jämfört med vad råvaru- och energikostnaderna ger upphov till på marknaden.
Det är intressant att se att skrotpriset inte längre följer nickelpriset i särskilt stor utsträckning – vilket är nytt om man tittar tillbaka på historiska siffror.
Kontaktinformation
Postadress
Cylinder­gatan 2
21241 Malmö
Besöksadress
Cylinder­gatan 2
21241 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556207-8534
Grundat: 1981
Anställda: 40
Damstahl är ett familjeägt företag med drygt 300 medarbetare, och vi är stolta över de mervärden som vi kan bidra med till er verksamhet.

Rostfritt stål är bara rostfritt stål. Eller? När ni väljer Damstahl som er affärspartner kommer ni snabbt att uppleva att mycket mer står på spel. Ni går in i en personlig relation där vi bidrar till hela er värdekedja genom innovativ kunskap, rådgivning, logistik, en rad digitala lösningar, hållbara lösningar etc.

Vi levererar de kvaliteter och dimensioner som uppfyller just era behov.
Vi driver vår verksamhet så att den har så liten miljöpåverkan som möjligt.
Vi tillhandahåller ett flexibelt fjärrlager med snabba leveranser.
Vi delar med oss av vår kunskap om rostfritt stål genom rådgivning, analyser, utbildning etc.
Vi vill vara ert förstahandsval som partner i rostfritt stål-branschen.

Varmt välkommen till Damstahl!

Certifieringar

ISO 14001:2015 – OHSAS 18001 – SS-EN ISO 9001

Kontakter

Martin Hed
Digital stainless steel
0736 - 20 01 91
Oscar Mellbourn
Marknadskommunikatör
0730 - 39 01 75
Mikael Liwgren
Teamleader Sales
0722 - 18 21 18

Filmer

Co2-kalkylator - beräkna din påverkan på miljön

Co2-kalkylator - beräkna din påverkan på miljön
Återvinning av rostfritt stål

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN