SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Matavfall lyfter flyget i Östersund

– Vi vill skapa förutsättningar för att regionen ska fortsätta att blomstra. Flyget är en viktig del av infrastrukturen men i nuläget har flyget en väsentlig klimatpåverkan.
Vi vill göra det möjligt att flyga hållbart, säger Erik Brandsma vd Jämtkraft.

Erik Brandsma, Jämtkrafts vd, på Åre Östersund flygplats.

Press på marknaden
Syftet med initiativet är att driva på utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle. Alternativa flygbränslen, så kallad biojet, produceras i liten volym och är dyrare än flygfotogen. Flygbolagen har än så länge inte tagit steget att gå över till biojet med argumenten ökade kostnader och därmed minskad konkurrenskraft.

Efterfrågan för biojet måste öka för att stimulera marknaden att producera större volymer till en lägre pris.

– Vi har nu visat med det här initiativet att betalningsvilja för förnybart bränsle finns, till och med i den mån att vi tar initiativ och fixar det själva. Men vi kan inte fortsätta göra på det här sättet. Nu är det upp till marknaden att bemöta efterfrågan på förnybart bränsle. Jag skulle gärna se att det är inhemskt, allra helst regionalt eller lokalt av restråvaror från skogen, säger Karin Österberg hållbarhetschef Östersundshem.

Tankning med biojet.

Bjuder in fler
Just nu är det elva företag och organisationer i Jämtland som tillsammans engagerat sig för klimatet och regionen och fler välkomnas.

– Jag önskar att fler företag i länet ansluter sig till vårt initiativ och att vi också inspirerar företag över hela landet att göra liknande satsningar i sina regioner. Ju fler vi är desto mer kraftfull blir signalen till marknaden, säger Erik Brandsma.

Medverkande i initiativet: Jämtland Härjedalen Turism, Diös, Frösö Park, Kaj63, Östersunds kommun, SkiStar, Atea, Handelskammaren Mittsverige, Östersundshem, Swedavia, Jämtkraft.

Peter Fahlén, flygplatschef på Åre Östersund Airport och Erik Brandsma, vd Jämtkraft.

Fakta
Jämtkraft investerar 550 000 kronor i fossilfritt flygbränsle för medarbetarnas tjänsteresor mellan Östersund och Stockholm under 2019. Merkostnaden för biobränslet istället för fossilt flygbränsle blir cirka 385 kronor per resa. Tillsammans har de som medverkar i initiativet köpt 60 ton fossilfritt flygbränsle under 2019.

på jamtkraft.se/rentflyg finns mer information om hur företag och organisationer kan vara med och skapa en renare framtid.

Kontakt: Karin Bodén, karin.boden@jamtkraft.se +46 63-57 74 72

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884