ONSDAG 19 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Matavfall lyfter flyget i Östersund

– Vi vill skapa förutsättningar för att regionen ska fortsätta att blomstra. Flyget är en viktig del av infrastrukturen men i nuläget har flyget en väsentlig klimatpåverkan.
Vi vill göra det möjligt att flyga hållbart, säger Erik Brandsma vd Jämtkraft.

Erik Brandsma, Jämtkrafts vd, på Åre Östersund flygplats.

Press på marknaden
Syftet med initiativet är att driva på utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle. Alternativa flygbränslen, så kallad biojet, produceras i liten volym och är dyrare än flygfotogen. Flygbolagen har än så länge inte tagit steget att gå över till biojet med argumenten ökade kostnader och därmed minskad konkurrenskraft.

Efterfrågan för biojet måste öka för att stimulera marknaden att producera större volymer till en lägre pris.

– Vi har nu visat med det här initiativet att betalningsvilja för förnybart bränsle finns, till och med i den mån att vi tar initiativ och fixar det själva. Men vi kan inte fortsätta göra på det här sättet. Nu är det upp till marknaden att bemöta efterfrågan på förnybart bränsle. Jag skulle gärna se att det är inhemskt, allra helst regionalt eller lokalt av restråvaror från skogen, säger Karin Österberg hållbarhetschef Östersundshem.

Tankning med biojet.

Bjuder in fler
Just nu är det elva företag och organisationer i Jämtland som tillsammans engagerat sig för klimatet och regionen och fler välkomnas.

– Jag önskar att fler företag i länet ansluter sig till vårt initiativ och att vi också inspirerar företag över hela landet att göra liknande satsningar i sina regioner. Ju fler vi är desto mer kraftfull blir signalen till marknaden, säger Erik Brandsma.

Medverkande i initiativet: Jämtland Härjedalen Turism, Diös, Frösö Park, Kaj63, Östersunds kommun, SkiStar, Atea, Handelskammaren Mittsverige, Östersundshem, Swedavia, Jämtkraft.

Peter Fahlén, flygplatschef på Åre Östersund Airport och Erik Brandsma, vd Jämtkraft.

Fakta
Jämtkraft investerar 550 000 kronor i fossilfritt flygbränsle för medarbetarnas tjänsteresor mellan Östersund och Stockholm under 2019. Merkostnaden för biobränslet istället för fossilt flygbränsle blir cirka 385 kronor per resa. Tillsammans har de som medverkar i initiativet köpt 60 ton fossilfritt flygbränsle under 2019.

på jamtkraft.se/rentflyg finns mer information om hur företag och organisationer kan vara med och skapa en renare framtid.

Kontakt: Karin Bodén, karin.boden@jamtkraft.se +46 63-57 74 72

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
2019-06-11
Komatsu bandschaktare schaktar krossmaterial i StockholmSnowflakes nya marknadsplats för datautbyte ska bryta ner databarriärer Vagnar för kontor & konferensrumCEJNs guide till kopplingar för olika testmiljöer
Annonser