ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Matavfall lyfter flyget i Östersund

– Vi vill skapa förutsättningar för att regionen ska fortsätta att blomstra. Flyget är en viktig del av infrastrukturen men i nuläget har flyget en väsentlig klimatpåverkan.
Vi vill göra det möjligt att flyga hållbart, säger Erik Brandsma vd Jämtkraft.

Erik Brandsma, Jämtkrafts vd, på Åre Östersund flygplats.

Press på marknaden
Syftet med initiativet är att driva på utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle. Alternativa flygbränslen, så kallad biojet, produceras i liten volym och är dyrare än flygfotogen. Flygbolagen har än så länge inte tagit steget att gå över till biojet med argumenten ökade kostnader och därmed minskad konkurrenskraft.

Efterfrågan för biojet måste öka för att stimulera marknaden att producera större volymer till en lägre pris.

– Vi har nu visat med det här initiativet att betalningsvilja för förnybart bränsle finns, till och med i den mån att vi tar initiativ och fixar det själva. Men vi kan inte fortsätta göra på det här sättet. Nu är det upp till marknaden att bemöta efterfrågan på förnybart bränsle. Jag skulle gärna se att det är inhemskt, allra helst regionalt eller lokalt av restråvaror från skogen, säger Karin Österberg hållbarhetschef Östersundshem.

Tankning med biojet.

Bjuder in fler
Just nu är det elva företag och organisationer i Jämtland som tillsammans engagerat sig för klimatet och regionen och fler välkomnas.

– Jag önskar att fler företag i länet ansluter sig till vårt initiativ och att vi också inspirerar företag över hela landet att göra liknande satsningar i sina regioner. Ju fler vi är desto mer kraftfull blir signalen till marknaden, säger Erik Brandsma.

Medverkande i initiativet: Jämtland Härjedalen Turism, Diös, Frösö Park, Kaj63, Östersunds kommun, SkiStar, Atea, Handelskammaren Mittsverige, Östersundshem, Swedavia, Jämtkraft.

Peter Fahlén, flygplatschef på Åre Östersund Airport och Erik Brandsma, vd Jämtkraft.

Fakta
Jämtkraft investerar 550 000 kronor i fossilfritt flygbränsle för medarbetarnas tjänsteresor mellan Östersund och Stockholm under 2019. Merkostnaden för biobränslet istället för fossilt flygbränsle blir cirka 385 kronor per resa. Tillsammans har de som medverkar i initiativet köpt 60 ton fossilfritt flygbränsle under 2019.

på jamtkraft.se/rentflyg finns mer information om hur företag och organisationer kan vara med och skapa en renare framtid.

Kontakt: Karin Bodén, karin.boden@jamtkraft.se +46 63-57 74 72

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Världspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?
Annonser