TORSDAG 18 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ME-skolan flyttar till Stortorget i Örebro

På lördagen håller ME-skolan sin del av Kvinnerstagymnasiets öppet husaktivitet mitt på Stortorget i centrala Örebro, istället för i Kvinnersta.
Elever och lärare från både ME-skolan och Kvinnerstagymnasiet, finns då, tillsammans med Maskinentreprenörerna, ME:s, samarbetspartner, youtubestjärnan Hampus Hedström på plats för att berätta om skolan och om hur det är att arbeta som maskinförare. Med på torget finns såväl grävmaskin och hjullastare, liksom som Virtual Realityutrustningar och simulatorer för den som vill känna och prova på.

­– Öppet Hus på Stortorget är en del av ME:s stora projekt Maskinförarutbildning 20Tjugo som stöds av EU och svenska ESF-fonden. Vårt syfte är att få fler ungdomar att upptäcka att det är ett spännande, omväxlande och roligt yrke att köra hjullastare och grävmaskiner. Idag finns det dessutom långt ifrån tillräckligt med maskinförare, vi måste bli många fler om vi ska kunna bygga infrastruktur och bostäder i den takt som behövs, säger ME:s projektledare Jonas Thorstenson.

I projektet har ME valt att arbeta med många olika kanaler och olika sätt att nå ut. Ett av de mest spännande, helt nytt för ME, är samarbetet med youtubern Hampus Hedström, som finns med på Stortorget Örebro. Under hösten och vintern möter han ungdomar på mässor, öppet hus och medlemsaktiviteter i anslutning ME:s åtta skolor, från Svalöf i söder till Skellefteå i norr. Hampus gör också filmer om maskinförare och publicerar på Instagram och på sin youtubekanal, som idag har över 230 000 prenumeranter. Hans första film för ME fick över 80 000 tittar på bara några dygn.

– För oss är det viktigt att berätta att man inte längre behöver vara särskilt stark för att köra en stor gul maskin, och att det alltså inte spelar någon roll om man är kille eller tjej. Det viktiga är att man gillar att lösa utmaningar tillsammans med andra, och att arbeta utomhus. Förvånansvärt många känner inte till yrket, trots att den som klarar utbildningen nästan alltid har ett garanterat jobb och bra lön, direkt efter gymnasiet. Dessutom behövs de nästan överallt - utan maskinförare, inget bygge, säger Jonas Thorstenson.

Under lördagseftermiddagen deltar Hampus Hedström vid en aktivitet där ME och ME-skolan, samarbetar med örebroföretagen Engströms och T-Schakt. Då talar Hampus om hur det är att arbeta som ung entreprenör.
2018-10-15
norelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatFramtidens passerkort är ett mikrochip i handenOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrum
Annonser