TORSDAG 20 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ME-skolan flyttar till Stortorget i Örebro

På lördagen håller ME-skolan sin del av Kvinnerstagymnasiets öppet husaktivitet mitt på Stortorget i centrala Örebro, istället för i Kvinnersta.
Elever och lärare från både ME-skolan och Kvinnerstagymnasiet, finns då, tillsammans med Maskinentreprenörerna, ME:s, samarbetspartner, youtubestjärnan Hampus Hedström på plats för att berätta om skolan och om hur det är att arbeta som maskinförare. Med på torget finns såväl grävmaskin och hjullastare, liksom som Virtual Realityutrustningar och simulatorer för den som vill känna och prova på.

­– Öppet Hus på Stortorget är en del av ME:s stora projekt Maskinförarutbildning 20Tjugo som stöds av EU och svenska ESF-fonden. Vårt syfte är att få fler ungdomar att upptäcka att det är ett spännande, omväxlande och roligt yrke att köra hjullastare och grävmaskiner. Idag finns det dessutom långt ifrån tillräckligt med maskinförare, vi måste bli många fler om vi ska kunna bygga infrastruktur och bostäder i den takt som behövs, säger ME:s projektledare Jonas Thorstenson.

I projektet har ME valt att arbeta med många olika kanaler och olika sätt att nå ut. Ett av de mest spännande, helt nytt för ME, är samarbetet med youtubern Hampus Hedström, som finns med på Stortorget Örebro. Under hösten och vintern möter han ungdomar på mässor, öppet hus och medlemsaktiviteter i anslutning ME:s åtta skolor, från Svalöf i söder till Skellefteå i norr. Hampus gör också filmer om maskinförare och publicerar på Instagram och på sin youtubekanal, som idag har över 230 000 prenumeranter. Hans första film för ME fick över 80 000 tittar på bara några dygn.

– För oss är det viktigt att berätta att man inte längre behöver vara särskilt stark för att köra en stor gul maskin, och att det alltså inte spelar någon roll om man är kille eller tjej. Det viktiga är att man gillar att lösa utmaningar tillsammans med andra, och att arbeta utomhus. Förvånansvärt många känner inte till yrket, trots att den som klarar utbildningen nästan alltid har ett garanterat jobb och bra lön, direkt efter gymnasiet. Dessutom behövs de nästan överallt - utan maskinförare, inget bygge, säger Jonas Thorstenson.

Under lördagseftermiddagen deltar Hampus Hedström vid en aktivitet där ME och ME-skolan, samarbetar med örebroföretagen Engströms och T-Schakt. Då talar Hampus om hur det är att arbeta som ung entreprenör.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-17
VVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
Annonser