SÖNDAG 16 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ME-skolan flyttar till Stortorget i Örebro

På lördagen håller ME-skolan sin del av Kvinnerstagymnasiets öppet husaktivitet mitt på Stortorget i centrala Örebro, istället för i Kvinnersta.
Elever och lärare från både ME-skolan och Kvinnerstagymnasiet, finns då, tillsammans med Maskinentreprenörerna, ME:s, samarbetspartner, youtubestjärnan Hampus Hedström på plats för att berätta om skolan och om hur det är att arbeta som maskinförare. Med på torget finns såväl grävmaskin och hjullastare, liksom som Virtual Realityutrustningar och simulatorer för den som vill känna och prova på.

­– Öppet Hus på Stortorget är en del av ME:s stora projekt Maskinförarutbildning 20Tjugo som stöds av EU och svenska ESF-fonden. Vårt syfte är att få fler ungdomar att upptäcka att det är ett spännande, omväxlande och roligt yrke att köra hjullastare och grävmaskiner. Idag finns det dessutom långt ifrån tillräckligt med maskinförare, vi måste bli många fler om vi ska kunna bygga infrastruktur och bostäder i den takt som behövs, säger ME:s projektledare Jonas Thorstenson.

I projektet har ME valt att arbeta med många olika kanaler och olika sätt att nå ut. Ett av de mest spännande, helt nytt för ME, är samarbetet med youtubern Hampus Hedström, som finns med på Stortorget Örebro. Under hösten och vintern möter han ungdomar på mässor, öppet hus och medlemsaktiviteter i anslutning ME:s åtta skolor, från Svalöf i söder till Skellefteå i norr. Hampus gör också filmer om maskinförare och publicerar på Instagram och på sin youtubekanal, som idag har över 230 000 prenumeranter. Hans första film för ME fick över 80 000 tittar på bara några dygn.

– För oss är det viktigt att berätta att man inte längre behöver vara särskilt stark för att köra en stor gul maskin, och att det alltså inte spelar någon roll om man är kille eller tjej. Det viktiga är att man gillar att lösa utmaningar tillsammans med andra, och att arbeta utomhus. Förvånansvärt många känner inte till yrket, trots att den som klarar utbildningen nästan alltid har ett garanterat jobb och bra lön, direkt efter gymnasiet. Dessutom behövs de nästan överallt - utan maskinförare, inget bygge, säger Jonas Thorstenson.

Under lördagseftermiddagen deltar Hampus Hedström vid en aktivitet där ME och ME-skolan, samarbetar med örebroföretagen Engströms och T-Schakt. Då talar Hampus om hur det är att arbeta som ung entreprenör.
2018-12-11
Norwegian ingår avtal med AVTECH Nya digitala lösningar medför nya utmaningarKombinera fritt med nästa generations modulära drivsystemHalléns digitaliserar transportplaneringenWeberfloor 318 slipsats grov DR- traditionellt golvbruk i modern tappningRototilt bygger ut fabriken i Vindeln Lyckad lansering av SSG On site på SkoghallTH1NG förvärvar plattformsverksamhet för snabbare och flexiblare IoT lösningVälgörenhet högst upp på personalens önskelistaWästbygg bygger ännu mer i LimhamnINGO öppnar automatstation i BjästaSåhär får entreprenadföretaget full kontroll över maskinernaÖrebro in i europeisk 3D-printingsatsning: Industriella nätEnklare slipning i svåråtkomliga utrymmen med ny lamellrondellKommer AI ta över ditt jobb i framtiden? Utökning i ventilfamiljen!Industrikommunerna samlade i Trollhättan Säkrare fordon genom MDH-forskning Säljstart för nya Volkswagen T-CrossVD-byte i 24StorageNy fyrteknik sparar miljöDrakar på hjälpmedelsmässa ska ge vardagslösningar en skjuts in på marknaden Logents Bemanningskontor i Borås växer och är nu en av Borås 100 största arbetsgivare
2018-12-10
Järpås Verkstad satsar på Fiberlaser från IntercutSmart sensor för temperatur och fuktighetDerome engagerar sig i MusikhjälpenSå blir julen en glädjens tid även för handlarePeab ingår ramavtal med statliga SpecialfastigheterNaturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktarAlmi Invest investerar 2 miljoner i cybersäkerhetsföretaget DebrickedRenova utvecklar bränslecellsdriven sopbil Bättre hälsa med elcykel Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhetClaremont stärker sitt erbjudande kring datadriven tillväxt med ny VDAnpassningsbara rapporteringsfält möjliggör hantering av alla typer av uppdragDAF LF utses återigen till "Fleet Truck of the Year"Kylning med hygienutformning för livsmedelsindustrinThermotech söker UtvecklingsingenjörIntensiv fas i LCDM-projektetNära relationer mellan transportköpare och logistikleverantörer - ett vinnande konceptNy ackumulatortank bidrar till minskade utsläpp i Göteborg 5 - stjärnor till Jaguar I-PACEMed Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare
Annonser