LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ME-skolan flyttar till Stortorget i Örebro

På lördagen håller ME-skolan sin del av Kvinnerstagymnasiets öppet husaktivitet mitt på Stortorget i centrala Örebro, istället för i Kvinnersta.
Elever och lärare från både ME-skolan och Kvinnerstagymnasiet, finns då, tillsammans med Maskinentreprenörerna, ME:s, samarbetspartner, youtubestjärnan Hampus Hedström på plats för att berätta om skolan och om hur det är att arbeta som maskinförare. Med på torget finns såväl grävmaskin och hjullastare, liksom som Virtual Realityutrustningar och simulatorer för den som vill känna och prova på.

­– Öppet Hus på Stortorget är en del av ME:s stora projekt Maskinförarutbildning 20Tjugo som stöds av EU och svenska ESF-fonden. Vårt syfte är att få fler ungdomar att upptäcka att det är ett spännande, omväxlande och roligt yrke att köra hjullastare och grävmaskiner. Idag finns det dessutom långt ifrån tillräckligt med maskinförare, vi måste bli många fler om vi ska kunna bygga infrastruktur och bostäder i den takt som behövs, säger ME:s projektledare Jonas Thorstenson.

I projektet har ME valt att arbeta med många olika kanaler och olika sätt att nå ut. Ett av de mest spännande, helt nytt för ME, är samarbetet med youtubern Hampus Hedström, som finns med på Stortorget Örebro. Under hösten och vintern möter han ungdomar på mässor, öppet hus och medlemsaktiviteter i anslutning ME:s åtta skolor, från Svalöf i söder till Skellefteå i norr. Hampus gör också filmer om maskinförare och publicerar på Instagram och på sin youtubekanal, som idag har över 230 000 prenumeranter. Hans första film för ME fick över 80 000 tittar på bara några dygn.

– För oss är det viktigt att berätta att man inte längre behöver vara särskilt stark för att köra en stor gul maskin, och att det alltså inte spelar någon roll om man är kille eller tjej. Det viktiga är att man gillar att lösa utmaningar tillsammans med andra, och att arbeta utomhus. Förvånansvärt många känner inte till yrket, trots att den som klarar utbildningen nästan alltid har ett garanterat jobb och bra lön, direkt efter gymnasiet. Dessutom behövs de nästan överallt - utan maskinförare, inget bygge, säger Jonas Thorstenson.

Under lördagseftermiddagen deltar Hampus Hedström vid en aktivitet där ME och ME-skolan, samarbetar med örebroföretagen Engströms och T-Schakt. Då talar Hampus om hur det är att arbeta som ung entreprenör.
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser