SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mer solel och fler laddplatser genom energi- och klimatrådgivning

Över 200 bostadsrättsföreningar har besökts
Energi- och klimatrådgivarna i Göteborgs Stad har besökt över 200 bostadsrättsföreningar för att vägleda i hur de kan investera i solceller och sätta upp laddplatser.

– Det här är frågor som ligger i tiden, intresset har varit enormt. Vi ser inte att intresset skulle minska utan vi bokar in nya besök varje dag, säger energi- och klimatrådgivaren Lars Hällentorp.

– Intresset har varit så stort att vi kommer att utöka vår information till bostadsrättsföreningar, och även till företag och villahushåll, säger Lars Hällentorp.

Under de senaste åren har rådgivare i 284 av Sveriges kommuner kraftsamlat i två nationella projekt för att nå Sveriges energi- och klimatmål. Det ena projektet har handlat om att vägleda vid investering och installation av solceller och det andra om hur företag, organisationer och privatpersoner kan gå tillväga för att uppföra laddplatser till elfordon.

– Det här är frågor som ligger i tiden. Här i Göteborg har vi satsat främst på att informera bostadsrättsföreningar. Vi har arbetat med den målgruppen tidigare och upplevde att de har ett stort intresse av energibesparande åtgärder, säger Lars Hällentorp.

Totalt har 56 000 personer runt om i landet deltagit i aktiviteter där de fått information, tips och ökade kunskaper inom ämnena, och över 14 000 personer har fått fördjupad rådgivning av sin lokala rådgivare.

– I Göteborg, Öckerö och Partille har över 4 000 personer blivit informerade. Vi kan se att informationen varit mycket uppskattad genom våra utvärderingar, säger Lars Hällentorp.

– Bostadsrättsföreningarna visade ett stort intresse för att installera laddstolpar till sina parkeringar när vi gick ut med information om detta. När det nationella energistödet Klimatklivet togs bort minskade intresset, men nu med det nya laddstödet märker vi att intresset är tillbaka, säger Lars Hällentorp.

I en bostadsrättsförening behöver bara styrelsen eller stämman besluta om att installera laddplatser. I en samfällighet där parkeringsplatsen alltså tillhör flera fastigheter är det däremot svårare att installera laddplatser.

– Det är ett krångligt regelverk för samfälligheter och det krävs sannolikt en lagändring för att de ska få samma möjlighet som en bostadsrättsförening, säger Lars Hällentorp.

För frågor, kontakta:

Göteborg, Partille och Öckerö
Lars Hällentorp, energi- och klimatrådgivare vid miljöförvaltningen Göteborgs Stad
031 368 39 52 lars.hallentorp@miljo.goteborg.se

Samordning från Energimyndigheten
Morgan Dahlman, Energimyndigheten
073-660 21 44 morgan.dahlman@energimyndigheten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nordkoreanskt kopplad hotaktörSolita välkomnar Anders Hedfalk Dell integrerar Gaudi3 i PowerEdge-servrarBusinessBike blir Lease a Bike i Sverige
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa