ONSDAG 17 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Metod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsning

Svetsning som blir snabbare, billigare och med högre kvalitet – det blev full pott när forskarna i projektet VarGa hittade metoden att identifiera osynliga skarvar inför lasersvetsning.
För att förstå den problematik som forskarna i projektet VarGa tog sig an tänker vi oss scenariot att två plåtar ska svetsas samman, till exempel till flygplansindustrin: Kanterna på plåtarna kan vara så väl bearbetade att skarven – den så kallade stumfogen – blir helt osynlig både för ögat och en robotiserad lasersvets. Det innebär att om det skett en liten förskjutning på plåtarna, så kan lasersvetsens inprogrammerade bana missa fogen. Även om det bara handlar om tiondelar av en millimeter kan laserstrålen i praktiken gå helt eller delvis utanför den skarv som ska fogas samman. Resultatet är att den svetsade plåten förvisso sitter ihop, men är försvagad. För att spåra dessa defekta plåtar krävs tids- och resurskrävande kvalitetskontroller.

Kjell- Arne Persson vid metallforskningsinstitutet Swerim var projektledare för en grupp forskare som fann lösningen på problematiken, i projektet med akronymen VarGa (Adaptive control of Varying join gap in LBW). Genom en kamera monterad på svetsoptiken kan den ”osynliga” stumfogen identifieras och lasersvetsen jobba med exakthet.

– Genom bildbehandling har kameran, som går genom samma optik som laserstrålen, lärt sig ta bort ointressant information som till exempel repor i plåten. Istället styrs laserstrålen till den verkliga fogen med exakthet, berättar Kjell-Arne Persson vid Swerim, som i projektet VarGa samarbetat med forskare vid Luleå Tekniska universitet och Högskolan Väst.

Projektet uppnådde sitt mål, med ett system som effektivt identifierar själva fogen i plåtar med en så kallad ”stumfog med nollspalt”. Lasersystembyggarna Permanova Lasersystems har tagit över de algoritmer och bildbehandlingssystem som forskarna kom fram till, för att vidareutveckla det affärsmässiga konceptet.

Vinnova finansierade projektet VarGa med 5 miljoner kronor. Forskningsinstitut, högskola och universitet har även samverkat med lasersystembyggare Permanova Lasersystems, branschorganisationen Svetskommissionen samt företagen GKN Aerospace; Siemens Turbo Machinery, Brogren Industries, Wugang Tailored Blanks och Northcone.

Vill du veta mer om VarGa? Kontakta Kjell-Arne Persson, kjell-arne.persson@swerim.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser