LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Metsä Group deltar i utvecklandet av utrustning för släckning av skogsbränder

På initiativ av räddningsverket i Södra Savolax har man börjat utveckla utrustning för släckning av skogsbränder för montering på skogstraktorer.
Enligt den planerade verksamhetsmodellen kommer lasttraktorn till brandplatsen enligt ett avtal som skogsmaskinsföretagaren och räddningsverket har gjort på förhand. Räddningsverket hämtar en behållare till platsen och den fästs på skogstraktorn. Kraften till pumpar och annan utrustning som hör till behållaren tas från skogsmaskinens hydraulik.

”Vi påverkar i hela landet och våra avtalsföretagare har säkert utrustning för alla räddningsenheters behov då projektet framskrider”, säger Metsä Groups produktionschef Pasi Arkko.

På Metsä Groups Kangasniemi avtalsföretagare Veljekset Hokkanen Oys Ponsse Buffalo -lasttraktor har monterats en pump och vattenkanon samt vattenbehållare. Med hjälp av pumpen kan man fylla den 10 000 liter stora behållaren från naturliga vattendrag. Förra veckan fick man goda erfarenheter av pilotmaskinen vid släckning av ett torvproduktionsområde i Taipalsaari.

”Räddningsverket måste förbereda sig för ökande skogsbränder till följd av klimatförändringen. Med hjälp av skogsmaskiner kan man göra släckningsarbetet avsevärt effektivare till en rimlig kostnad”, säger räddningschef Seppo Lokka vid räddningsverket i Södra Savolax. Räddningsverken i Norra Savolax, Mellersta Österbotten och Jakobstad har deltagit i arbetet kring pilotmaskinen.

”Vi vill delta i utvecklingsarbetet av effektiv skogsbrandsbekämpning för att vi i Finland ska kunna undvika omfattande skador”, Pasi Arkko säger. ”Vi har ett omfattande skogsbilnätverk i Finland och tack vare dessa vägar kan skogsbrandområden nås bättre med skogstraktor än med traditionella brandbilar. Dessutom kan man transportera mera släckningsvatten på ett mera kostnadseffektivt sätt än till exempel med helikopter.”

Behållaren är planerad så, att den snabbt kan flyttas till brandplatsen och sättas i funktionsskick. På brandplatsen bildar en brandman och maskinföraren ett arbetspar och inleder släckningsarbetet enligt räddningschefens instruktioner.

Ponsse Oyj som deltar i pilotarbetet har utrett hurudana ändringar och nya konstruktioner det behövs på traktorn för att den ska bli en effektiv släckningsmaskin. Behållaren är tillverkad av Rst-Lapit Oy och Ekin Muovi Oy i Virtasalmi i Pieksämäki. Mäki-Reini Oy från Storkyro har levererat pumputrustningen till pilotversionen.

Pasi Arkko berättar, att Metsä Group under sommaren har för avsikt att utföra hyggesbränning på cirka 50 hektar skog. ”Hyggesbränning förbättrar skogens näringsämnessituation och temperaturförhållanden vartill arbetet främjar ekonomiskogens mångfald. Den pilotmaskin som nu utvecklas är också ett ypperligt hjälpmedel för såväl förarbeten som eftersläckning av hyggesbränningsobjekt.”

Tilläggsuppgifter:
Produktionschef Pasi Arkko, Metsä Group, tfn 0500 204 742
Räddningschef Seppo Lokka, Etelä-Savon pelastuslaitos, tfn 044 794 3671

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser