TISDAG 15 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Metsä Group deltar i utvecklandet av utrustning för släckning av skogsbränder

På initiativ av räddningsverket i Södra Savolax har man börjat utveckla utrustning för släckning av skogsbränder för montering på skogstraktorer.
Enligt den planerade verksamhetsmodellen kommer lasttraktorn till brandplatsen enligt ett avtal som skogsmaskinsföretagaren och räddningsverket har gjort på förhand. Räddningsverket hämtar en behållare till platsen och den fästs på skogstraktorn. Kraften till pumpar och annan utrustning som hör till behållaren tas från skogsmaskinens hydraulik.

”Vi påverkar i hela landet och våra avtalsföretagare har säkert utrustning för alla räddningsenheters behov då projektet framskrider”, säger Metsä Groups produktionschef Pasi Arkko.

På Metsä Groups Kangasniemi avtalsföretagare Veljekset Hokkanen Oys Ponsse Buffalo -lasttraktor har monterats en pump och vattenkanon samt vattenbehållare. Med hjälp av pumpen kan man fylla den 10 000 liter stora behållaren från naturliga vattendrag. Förra veckan fick man goda erfarenheter av pilotmaskinen vid släckning av ett torvproduktionsområde i Taipalsaari.

”Räddningsverket måste förbereda sig för ökande skogsbränder till följd av klimatförändringen. Med hjälp av skogsmaskiner kan man göra släckningsarbetet avsevärt effektivare till en rimlig kostnad”, säger räddningschef Seppo Lokka vid räddningsverket i Södra Savolax. Räddningsverken i Norra Savolax, Mellersta Österbotten och Jakobstad har deltagit i arbetet kring pilotmaskinen.

”Vi vill delta i utvecklingsarbetet av effektiv skogsbrandsbekämpning för att vi i Finland ska kunna undvika omfattande skador”, Pasi Arkko säger. ”Vi har ett omfattande skogsbilnätverk i Finland och tack vare dessa vägar kan skogsbrandområden nås bättre med skogstraktor än med traditionella brandbilar. Dessutom kan man transportera mera släckningsvatten på ett mera kostnadseffektivt sätt än till exempel med helikopter.”

Behållaren är planerad så, att den snabbt kan flyttas till brandplatsen och sättas i funktionsskick. På brandplatsen bildar en brandman och maskinföraren ett arbetspar och inleder släckningsarbetet enligt räddningschefens instruktioner.

Ponsse Oyj som deltar i pilotarbetet har utrett hurudana ändringar och nya konstruktioner det behövs på traktorn för att den ska bli en effektiv släckningsmaskin. Behållaren är tillverkad av Rst-Lapit Oy och Ekin Muovi Oy i Virtasalmi i Pieksämäki. Mäki-Reini Oy från Storkyro har levererat pumputrustningen till pilotversionen.

Pasi Arkko berättar, att Metsä Group under sommaren har för avsikt att utföra hyggesbränning på cirka 50 hektar skog. ”Hyggesbränning förbättrar skogens näringsämnessituation och temperaturförhållanden vartill arbetet främjar ekonomiskogens mångfald. Den pilotmaskin som nu utvecklas är också ett ypperligt hjälpmedel för såväl förarbeten som eftersläckning av hyggesbränningsobjekt.”

Tilläggsuppgifter:
Produktionschef Pasi Arkko, Metsä Group, tfn 0500 204 742
Räddningschef Seppo Lokka, Etelä-Savon pelastuslaitos, tfn 044 794 3671

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskapÅtta myndigheter tar krafttag mot brott i byggsektornRejlers förvärv från Neste Engineering Solutions är slutförtAriya Finergy tecknar ramavtal om förvärv av produktionslina i KenyaBygma kraftsamlar i Skellefteå – slår ihop två anläggningarInterrolls nya anläggning i Thailand i full drift Interrolls nya anläggning i södra Tyskland börjar med investeringar på 40 miljoner euro
2019-09-30
Nya förvaringssskåp för litiumjonbatterier – från DENIOSOla Tengroth blir ny vd för LesjöforsHöganäs AB prisas för sitt jämställdhetsarbeteManitou MRT2550 den perfekta maskinen för Skanska FyrstadIngenjörerna på Industridagen: Study Friday-modellen ger livslångt lärandeNytt Tysklandsprogram för svenska företag inom miljöteknikBonbio inleder samarbete med Helsingborg stad kring cirkulär stadsodlingTele2 storlanserar: Sveriges mest generösa familjepaket och utökad roaming i 60 länderContinental lanserar framtidens smarta däckBublar Group vinner globalt ramavtal för ScaniaSmart Eye erhåller ytterligare åtta design-wins från nuvarande japansk och europeisk OEM
2019-09-27
WAGO Touch Panels 600Mimecast underlättar övergång från Symantecs Email Security.cloud Ferry Svan klar för VM i Timbersports – tävlar om världsmästartiteln
Annonser