SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mikael Wictor, vd Ehandel.se: ”E-handeln kommer bara att bli större och större”

Michael Wictor är vd för Ehandel.se, Sveriges största mötesplats för e-handlare och e-handelsleverantörer just nu. Vi ringde upp honom för att prata om e-handelns uppsving, dess utmaningar, vad han tror om de fysiska butikernas framtid och mycket mer.
Vad är Ehandel.se?

– Det är den största mötesplatsen och kunskapscentret för svensk e-handel primärt. I dag har vi 15 000 medlemmar och 250 000 besökare i månaden. Vi arbetar med redaktionellt innehåll men även kringtjänster som ramavtal, medlemsservice och event. Sajten kodades ihop 2009 av Dan Nilsson och har vuxit jättemycket de senaste två, tre åren i linje med e-handelns utveckling.



Hur har utvecklingen sett ut?

– Det stora som har skett är att man tänker digitalt först. I dag finns det i stort sett inte någon som öppnar en framgångsrik butik som inte erbjuder ett digitalt alternativ inom handeln. Som jag upplever det har intresset blivit så mycket större och fler och fler branscher öppnar i dag upp för e-handel. 2012 hade vi 13 000 besökare i veckan, nu snurrar det 50-60 000 besökare på sajten. Allmänna ”affärsmedier” skriver mer och mer om e-handel, och det är ett verkligt bevis på att ämnet är hett.



Vilka branscher är det som växer mest?

– De mest mogna branscherna inom e-handel är elektronik, kläder och accessoarer. Under de senaste åren har hus och hem och bygghandeln ökat väldigt mycket och under de senaste tolv månaderna har de största förändringarna skett inom sällanköpshandeln och livsmedelsbranschen, även om det än så länge handlar om små volymer.



Vad kan jag som kund tänka på för att känna mig trygg när jag handlar på nätet?

– Tar du Sverige så finns det olika certifikat – ”Trygg e-handel” är ett exempel. När vi handlar från utlandet känner vi kanske inte till allt lika väl. Det behöver nödvändigtvis inte innebära att det är mer riskfyllt, men det är alltid bra att vara extra uppmärksam. Men i Sverige och Norden skulle jag säga att risken är väldigt liten att du som konsument råkar ut för någon oseriös sajt, den tiden är vi lite förbi. Ett bra tips är att kolla upp leverantörer, betalsätt och logistikpartner. Har e-handlaren lyckats få avtal med exempelvis Postnord och Klara kan du känna dig trygg. Då är det genuint. De går inte in i några avtal med oseriösa företag.



Vad tror du om e-handelns framtid?

– Något som är säkert är att det kommer bli mer och mer marknadsplatsliknande som exempelvis Ebay och Alibaba. Så kallat ”one-stop shop” där du som konsument handlar allt på ett och samma ställe. E-handeln kommer fortsätta att slå ut den fysiska handeln vilket leder till att köpcentrum och citykärnor får problem att hyra ut lokaler och ytor. Den fysiska butiken kommer mer att fungera som ett komplement till e-handeln. Som ett showroom eller upphämtningsställe där det handlar om att känna, klämma, prova och få kontakt med personal.



Vad finns det för utmaningar?

– Det finns fortfarande logistik som måste lösas när det kommer till leveranser. Långsiktigt är det inte hållbart att köa i butiker för att hämta ut sitt paket. Det måste till mer och mer kreativa lösningar för hemleverans – leverans till bil, jobb, postboxar, paketboxar. Jag tror på en mer fragmenterad marknad med olika logistiklösningar beroende på när, var och hur du vill ha paketet. Klarna har banat väg för smidiga betalningar men det finns mycket kvar att lösa när det gäller leverans till konsument – för e-handeln kommer bara att bli större och större.



Slutligen, vad tror du om Sverigeredskap.se?

– Det är en spännande bransch med stora investeringar och det känns helt rätt att satsa på e-handel. Det är en nischad marknad men när det kommer till B2B finns det som jag ser det bara en väg att gå, och det är den digitala.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN