MÅNDAG 26 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagen

En majoritet av svenskarna är medvetna om den negativa miljöpåverkan som är följden av att tvätta bilen på gatan.
Men varannan person väljer ändå att rengöra bilen hemma – trots att det till och med kan vara ett miljöbrott, visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8.

Svenskarna brukar ses som ett miljömedvetet folk, och nästan 7 av 10 (67%) är medvetna om de negativa följderna för miljön som är konsekvensen av att tvätta bilen hemma istället för på en station, där ett reningsverk tar hand om smutsigt vatten, partiklar och kemikalier.

- Vi lever i en tid där medvetandegraden är hög om vad som är bra och dåligt för miljön, men långt ifrån alla agerar i enlighet med sin kunskap. Det är fortfarande påfallande många som inte tvättar bilen på en station, vilket gör att förorenat dagvatten riskerar att rinna ut i närmaste vattendrag. De negativa följerna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

Trots kunskap om att det är förenat med miljöföroreningar väljer alltså varannan person (50%) ändå att minst en gång per år tvätta bilen på gatan, uppfarten eller gräsmattan, enligt en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8.

- Som konsument är det lätt att tänka att vattnet tas om hand av reningsverket när det rinner ned i avloppsbrunnen på gatan. Men det vattnet går inte till kommunens reningsverk utan rinner ut, tillsammans med partiklar, smuts och föroreningar, i närmaste vattendrag, säger Karin Hellgren.

Undersökningen visar att den främsta orsaken som driver svenskarna till att tvätta bilen hemma är att det är enkelt och smidigt (19 %), medan endast 1 av 10 (11%) väljer att tvätta bilen hemma för att det är billigt.

*En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8 Scandinavia. Undersökningen utfördes februari 2019 med 1 012 svenska bilister runt om i landet.

Så tvättar du bilen själv på bästa sätt – både för bilen och miljön:

• Att tvätta bilen i en biltvättsanläggning eller Tvätta själv-hall där tvättvattnet tas om hand är ett hållbart alternativ för miljön.

• Om du i en tvätta-självhall skulle tappa en svamp på marken, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts.

• Mest optimalt är att ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den att virvla upp.

• Schampo är viktigt, men ”ju mer schampo desto bättre” är en gammal myt. Mest optimalt är att använda ett mätglas och mäta upp hur mycket schampo som krävs för exempelvis 10 liter vatten. Tillräckligt för bilen och bra för plånboken och miljön.

• Har du inte tid att tvätta själv, eller vill ha tips på hur man gör? Vänd dig till stationspersonalen. Vid tidsbrist finns alltid automattvätten som gör ett bra jobb utan negativ miljöpåverkan.

• Är du en av alla som tvättar bilen på garageuppfarten? Gör miljön en tjänst och avstå från det eftersom smuts, kemikalier och föroreningar rinner ner i dagvattnet och ut i närmaste vattendrag.

För frågor eller mer information kontakta gärna:
Karin Hellgren, Kommunikationschef OKQ8 Telefon: 0730 68 40 04, E-post: Karin.Hellgren@okq8.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-19
Volvohandelns Tanka och OKQ8 ökar utbudet av HVO100Förstärkning av Government Relations & Public Affairs-funktionen hos ABB i SverigeHetast på höstens mässor Merlos nya ROTO-serie Würth lanserar M-CUBE® - egentillverkade batterimaskinerPorsche Taycan övertygar vid uthållighetstest på NardòFransk student presenterade nya lösningar åt företagFortsatt expansion med Fasadteknik i NyköpingCopiax stärker sin företagsledning med två nytillskott”Hentverksprojekt” ska locka fler kvinnor till byggbranschenCalle Svadling vann dubbelt i Timbersports Trollhättan CupHydroscand breddar sortimentet med ny pneumatisk PA-T-slangNya höjder i sikte när Christer Ohlsson lämnar VD-posten i Ohlssons ABVisma ökar takten inom Business intelligence genom sammanslagning av Visma bWise och OptivasysFinalisterna för Årets Hållbarhetsinitiativ 2019 klara
2019-08-16
Storbritanniens största leverantör av dryckesdispensers väljer robusta TOUGHBOOK-handdatorer Hexagon Production Software visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras under EMO2019. Ejendals ny huvudleverantör till bygghandelskedjan Optimera Nu startar biogasleveranserna i OdensbackenAPM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports
Annonser