FREDAG 23 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Miljonanslag till Wallenberg Wood Science Center

WWSC, får fortsatta anslag för sin forskning om nya biobaserade material från skogen.
Nu står det klart att Wallenberg Wood Science Center, WWSC, får fortsatta anslag för sin forskning om nya biobaserade material från skogen. Forskningscentret, ett samarbete mellan KTH, Chalmers, Linköpings universitet och skogsindustrin, stöttas med upp till 400 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) under det kommande decenniet.

KAW har i dagarna beslutat att stödja WWSC under åren 2019 till 2028. Samtidigt ger man centret namnet Wallenberg Wood Science Center 2.0. Företag från skogsindustrin bidrar med ytterligare 100 miljoner kronor till WWSC 2.0 kanaliserat genom satsningen Treesearch som byggs upp för att skapa forskningsmiljö där också mer tillämpad forskning kommer genomföras i anslutning till WWSC.

De tre universiteten som är involverade i WWSC - KTH, Chalmers och Linköpings universitet - bidrar också med 22 miljoner kronor per år i form av doktorandtjänster och nedlagd arbetstid av forskare på universiteten. Satsningen på WWSC 2.0 är också nära sammanflätat med anslaget från KAW på 100 miljoner kronor till MAX IV i Lund för uppbyggandet av ett unikt strålrör ForMAX, där industrin genom Treesearch bidrar motsvarade summa för drift under tio år. Den totala satsningen på forskning kring nya material från svensk skogsråvara är därmed drygt en miljard kronor.

– Detta är ett fantastiskt erkännande som ger oss möjlighet att stärka vår position bland ledande nationer inom forskningsområdet. KAW:s anslag har i grunden förändrat svensk forskning på material från skogen. Vårt paradexempel nanocellulosa är inte bara en stor vetenskaplig framgång, forskningen har också lett till storskalig industriell tillämpning, säger Lars Berglund, professor på KTH och föreståndare för WWSC.

Under det första decenniet har man inom centret byggt upp djupgående kunskap kring hur trädets beståndsdelar cellulosa, hemicellulosa och lignin kan separeras för att användas i nya material – särskilt om de mekanismer som ingår i de här separationsprocesserna.

– Vi har upptäckt helt nya enzymer som kan klippa bindningar mellan hemicellulosa och lignin. Från hemicellulosan har vi kunnat bygga barriärmaterial som är intressanta som skiktmaterial i förpackningar och blöjor exempelvis. Vi har också utvecklat ett tvärvetenskapligt arbetssätt mellan kemi-, bioteknologi och materialforskningen som kommer att vara mycket värdefullt framåt. Det krävs bland annat för att kunna åstadkomma nya processer och väl fungerande cellulosabaserade kompositer och textilier, säger Lisbeth Olsson, professor i industriell bioteknik på Chalmers.

Produkter baserade på material från skogen har hittills levt sida vid sida utan större korsbefruktningar med de flesta applikationer inom energi, medicin och den digitala världen. Det kommer WWSC 2.0 ändra på.

– Med WWSC 2.0 tar vi nu ett krafttag för att forska fram och utveckla många av de enastående egenskaper som cellulosa, lignin och hemicellulosa erbjuder och dessutom kombinera dessa med olika smarta material för att uppnå högpresterande och unika material. Med dessa material skall vi sedan utveckla "grön" elektronik, storskaliga system för lagring och omvandling av energi, nya behandlingsmetoder och pappret som är uppkopplat på internet, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet.

Nysatsningen på WWSC 2.0 sker i nära samverkan med industrin.

– Industrin har sett hur WWSC genererar ny kunskap och nya kompetenser. Vi har gått samman, dels för att stödja WWSC 2.0, och dels för att åstadkomma en stark och snabb uppbyggnad av Treesearch där WWSC 2.0 är kärnan kring vilken vi vill bygga en miljö där vi aktivt och effektivt kan plocka upp de nya kunskaperna och kompetenserna, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.

WWSC har som mål att fokusera på grundläggande forskning som syftar till att ta fram kunskap som bas för en ny generation av innovativa material från träd. Centret skall fokusera på nanoteknik och skräddarsydda material från trä, cellulosa, lignin och hemicellulosa.

Sedan starten 2008 har flera spännande forskningsresultat kommit från WWSC som cellulosatråd baserad på fibriller, ett material starkare än både stål och aluminium. Forskarna vid centret har också tagit fram genomskinligt trä.

För mer information
kontakta Lars Berglund på 08 - 790 81 18 / blund@kth.se
Lisbeth Olsson på 031 - 772 38 05 / lisbeth.olsson@chalmers.se
Magnus Berggren på 011 - 36 36 37 / magnus.berggren@liu.se
Magnus Wikström på 070 - 633 78 66 / magnus.wikstrom@billerudkorsnas.com.
2018-03-20
Världens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåtNu har DATRON äntligen kommit ut med sin nya katalog
Annonser