ONSDAG 18 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Miljonanslag till Wallenberg Wood Science Center

WWSC, får fortsatta anslag för sin forskning om nya biobaserade material från skogen.
Nu står det klart att Wallenberg Wood Science Center, WWSC, får fortsatta anslag för sin forskning om nya biobaserade material från skogen. Forskningscentret, ett samarbete mellan KTH, Chalmers, Linköpings universitet och skogsindustrin, stöttas med upp till 400 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) under det kommande decenniet.

KAW har i dagarna beslutat att stödja WWSC under åren 2019 till 2028. Samtidigt ger man centret namnet Wallenberg Wood Science Center 2.0. Företag från skogsindustrin bidrar med ytterligare 100 miljoner kronor till WWSC 2.0 kanaliserat genom satsningen Treesearch som byggs upp för att skapa forskningsmiljö där också mer tillämpad forskning kommer genomföras i anslutning till WWSC.

De tre universiteten som är involverade i WWSC - KTH, Chalmers och Linköpings universitet - bidrar också med 22 miljoner kronor per år i form av doktorandtjänster och nedlagd arbetstid av forskare på universiteten. Satsningen på WWSC 2.0 är också nära sammanflätat med anslaget från KAW på 100 miljoner kronor till MAX IV i Lund för uppbyggandet av ett unikt strålrör ForMAX, där industrin genom Treesearch bidrar motsvarade summa för drift under tio år. Den totala satsningen på forskning kring nya material från svensk skogsråvara är därmed drygt en miljard kronor.

– Detta är ett fantastiskt erkännande som ger oss möjlighet att stärka vår position bland ledande nationer inom forskningsområdet. KAW:s anslag har i grunden förändrat svensk forskning på material från skogen. Vårt paradexempel nanocellulosa är inte bara en stor vetenskaplig framgång, forskningen har också lett till storskalig industriell tillämpning, säger Lars Berglund, professor på KTH och föreståndare för WWSC.

Under det första decenniet har man inom centret byggt upp djupgående kunskap kring hur trädets beståndsdelar cellulosa, hemicellulosa och lignin kan separeras för att användas i nya material – särskilt om de mekanismer som ingår i de här separationsprocesserna.

– Vi har upptäckt helt nya enzymer som kan klippa bindningar mellan hemicellulosa och lignin. Från hemicellulosan har vi kunnat bygga barriärmaterial som är intressanta som skiktmaterial i förpackningar och blöjor exempelvis. Vi har också utvecklat ett tvärvetenskapligt arbetssätt mellan kemi-, bioteknologi och materialforskningen som kommer att vara mycket värdefullt framåt. Det krävs bland annat för att kunna åstadkomma nya processer och väl fungerande cellulosabaserade kompositer och textilier, säger Lisbeth Olsson, professor i industriell bioteknik på Chalmers.

Produkter baserade på material från skogen har hittills levt sida vid sida utan större korsbefruktningar med de flesta applikationer inom energi, medicin och den digitala världen. Det kommer WWSC 2.0 ändra på.

– Med WWSC 2.0 tar vi nu ett krafttag för att forska fram och utveckla många av de enastående egenskaper som cellulosa, lignin och hemicellulosa erbjuder och dessutom kombinera dessa med olika smarta material för att uppnå högpresterande och unika material. Med dessa material skall vi sedan utveckla "grön" elektronik, storskaliga system för lagring och omvandling av energi, nya behandlingsmetoder och pappret som är uppkopplat på internet, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet.

Nysatsningen på WWSC 2.0 sker i nära samverkan med industrin.

– Industrin har sett hur WWSC genererar ny kunskap och nya kompetenser. Vi har gått samman, dels för att stödja WWSC 2.0, och dels för att åstadkomma en stark och snabb uppbyggnad av Treesearch där WWSC 2.0 är kärnan kring vilken vi vill bygga en miljö där vi aktivt och effektivt kan plocka upp de nya kunskaperna och kompetenserna, säger Magnus Wikström, teknisk direktör på BillerudKorsnäs.

WWSC har som mål att fokusera på grundläggande forskning som syftar till att ta fram kunskap som bas för en ny generation av innovativa material från träd. Centret skall fokusera på nanoteknik och skräddarsydda material från trä, cellulosa, lignin och hemicellulosa.

Sedan starten 2008 har flera spännande forskningsresultat kommit från WWSC som cellulosatråd baserad på fibriller, ett material starkare än både stål och aluminium. Forskarna vid centret har också tagit fram genomskinligt trä.

För mer information
kontakta Lars Berglund på 08 - 790 81 18 / blund@kth.se
Lisbeth Olsson på 031 - 772 38 05 / lisbeth.olsson@chalmers.se
Magnus Berggren på 011 - 36 36 37 / magnus.berggren@liu.se
Magnus Wikström på 070 - 633 78 66 / magnus.wikstrom@billerudkorsnas.com.
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser