LÖRDAG 15 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Minska dina energikostnader med hjälp av portföljförvaltning

Nu förbättrar Energi Försäljning Sverige AB sitt erbjudande portföljförvaltning.
Med allt högre elpriser, som stigit under sommaren, är det en tjänst som ger företag en bättre överblick av sin energiförbrukning och därmed också kostnaderna.

– Genom att överlåta förvaltningen åt oss kan företag optimera sina vinster och minimera risken av höga kostnader, och i sin tur fokusera mer på kärnverksamheten, säger Mattias Hellberg, Head of portfolio management Energi Försäljning Sverige.

En snabbrörlig marknad

Tidigare har det varit enklare att själv kunna analysera marknaden och priserna har varit mindre volatila. Idag, menar Mattias Hellberg, är det en mer komplex situation och det kräver tid och dedikation för att få en klar överblick av det rådande läget. I och med att en stor del av den energi som används idag kommer ifrån förnybara källor är det också svårare att förutspå hur marknaden kommer att påverkas och se ut.

– I den bästa av världar vill vi hinna se ändringarna innan de sker, så att vi kan förvalta våra kunders portföljer på bästa sätt. Det är en svår balansgång idag eftersom priserna påverkas av många faktorer som politiska beslut, råvarupriser och vädret. Något som vi verkligen sett i år då vädret, både i Norden och på kontinenten, har skapat höga priser till följd av den extrema vädertrend som varit. Marknaden är beroende av så många parametrar att det kan vara svårt för kunderna att avgöra när det är bäst att köpa, säger Mattias Hellberg.

Anpassade modeller

Allt fler fossila bränslen, så som kol, olja och gas, fasas alltså bort och större vikt läggs vid till exempel sol-, vind- och vattenkraft. I och med det skiftet blir det allt svårare för företag att förutspå vad deras energikostnader kommer att landa i, vilket kan leda till oönskade överraskningar i form av höga priser. Energi Försäljning Sverige har lång erfarenhet av portföljförvaltning, och hjälper bland annat stora industrier som har hög energiförbrukning, över en gigawattimme, att skräddarsy strategiska lösningar.

– Tillsammans med kunden tar vi fram en plan och anpassar en modell utifrån deras förutsättningar, vi går igenom deras behov och tittar på hur förbrukning ser ut i dagsläget och vi tar också fasta på vilken risknivå de är villiga att lägga sig på. Sedan analyserar vi marknaden och lägger en plan för framtida energiinköp, säger Mattias Hellberg.

Lång erfarenhet väger tungt

Energi Försäljning Sverige, som tillhör Energi Danmark koncernen, har en gedigen erfarenhet av portföljförvaltning av energi. Deras kompetens sträcker sig över hela Norden och Tyskland och de ligger i framkant när det kommer till produktutveckling. Eftersom de lägger mycket resurser på analys har de en god kännedom om hur man prissätter kraft och kan hantera den komplexa marknaden som råder. Som portföljförvaltningskund får man, förutom en anpassad plan för sina energiinköp, också ett team bestående av en förvaltare, en avtalsansvarig och en clientkoordinator som hjälper till med fakturafrågor och andra typer av administrativa tjänster.

– Vi har alltid korta kontaktvägar och hög servicegrad. Eftersom många av oss har arbetat med det här i närmare 20 år besitter vi specialkompetens och strävar alltid efter att även utbilda våra kunder. Kunden blir därmed delaktig och vi kan tillsammans jobba fram de bästa lösningarna för just dem, säger Mattias Hellberg.

Olika modeller med olika fördelar

- Diskretionär portföljförvaltning - Professionella förvaltare hanterar all elrisk på bästa sätt utifrån givna riskramar. Detta innebär att kundens resurser kan läggas på kärnverksamheten och resultatet innebär en optimering av företagets elkostnader.

- Traditionell portföljförvaltning – Skapar förutsägbara priser med begränsad risk, vilket underlättar budgetarbetet. Kunden kan dessutom vara delaktig i dialog med förvaltaren.

- Finanspool – Denna modell kombinerar både rörligt och fast pris där optimering sänker snittinköpet. Mindre kunder kan få en professionell förvaltning via inköp på en gemensam tidpunkt med övriga i poolen. Denna modell är unik i sin struktur och finns både som fysisk och finansiell produkt.
2018-12-11
Norwegian ingår avtal med AVTECH Nya digitala lösningar medför nya utmaningarKombinera fritt med nästa generations modulära drivsystemHalléns digitaliserar transportplaneringenWeberfloor 318 slipsats grov DR- traditionellt golvbruk i modern tappningRototilt bygger ut fabriken i Vindeln Lyckad lansering av SSG On site på SkoghallTH1NG förvärvar plattformsverksamhet för snabbare och flexiblare IoT lösningVälgörenhet högst upp på personalens önskelistaWästbygg bygger ännu mer i LimhamnINGO öppnar automatstation i BjästaSåhär får entreprenadföretaget full kontroll över maskinernaÖrebro in i europeisk 3D-printingsatsning: Industriella nätEnklare slipning i svåråtkomliga utrymmen med ny lamellrondellKommer AI ta över ditt jobb i framtiden? Utökning i ventilfamiljen!Industrikommunerna samlade i Trollhättan Säkrare fordon genom MDH-forskning Säljstart för nya Volkswagen T-CrossVD-byte i 24StorageNy fyrteknik sparar miljöDrakar på hjälpmedelsmässa ska ge vardagslösningar en skjuts in på marknaden Logents Bemanningskontor i Borås växer och är nu en av Borås 100 största arbetsgivare
2018-12-10
Järpås Verkstad satsar på Fiberlaser från IntercutSmart sensor för temperatur och fuktighetDerome engagerar sig i MusikhjälpenSå blir julen en glädjens tid även för handlarePeab ingår ramavtal med statliga SpecialfastigheterNaturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktarAlmi Invest investerar 2 miljoner i cybersäkerhetsföretaget DebrickedRenova utvecklar bränslecellsdriven sopbil Bättre hälsa med elcykel Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhetClaremont stärker sitt erbjudande kring datadriven tillväxt med ny VDAnpassningsbara rapporteringsfält möjliggör hantering av alla typer av uppdragDAF LF utses återigen till "Fleet Truck of the Year"Kylning med hygienutformning för livsmedelsindustrinThermotech söker UtvecklingsingenjörIntensiv fas i LCDM-projektetNära relationer mellan transportköpare och logistikleverantörer - ett vinnande konceptNy ackumulatortank bidrar till minskade utsläpp i Göteborg 5 - stjärnor till Jaguar I-PACEMed Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare
Annonser