LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Minska dina energikostnader med hjälp av portföljförvaltning

Nu förbättrar Energi Försäljning Sverige AB sitt erbjudande portföljförvaltning.
Med allt högre elpriser, som stigit under sommaren, är det en tjänst som ger företag en bättre överblick av sin energiförbrukning och därmed också kostnaderna.

– Genom att överlåta förvaltningen åt oss kan företag optimera sina vinster och minimera risken av höga kostnader, och i sin tur fokusera mer på kärnverksamheten, säger Mattias Hellberg, Head of portfolio management Energi Försäljning Sverige.

En snabbrörlig marknad

Tidigare har det varit enklare att själv kunna analysera marknaden och priserna har varit mindre volatila. Idag, menar Mattias Hellberg, är det en mer komplex situation och det kräver tid och dedikation för att få en klar överblick av det rådande läget. I och med att en stor del av den energi som används idag kommer ifrån förnybara källor är det också svårare att förutspå hur marknaden kommer att påverkas och se ut.

– I den bästa av världar vill vi hinna se ändringarna innan de sker, så att vi kan förvalta våra kunders portföljer på bästa sätt. Det är en svår balansgång idag eftersom priserna påverkas av många faktorer som politiska beslut, råvarupriser och vädret. Något som vi verkligen sett i år då vädret, både i Norden och på kontinenten, har skapat höga priser till följd av den extrema vädertrend som varit. Marknaden är beroende av så många parametrar att det kan vara svårt för kunderna att avgöra när det är bäst att köpa, säger Mattias Hellberg.

Anpassade modeller

Allt fler fossila bränslen, så som kol, olja och gas, fasas alltså bort och större vikt läggs vid till exempel sol-, vind- och vattenkraft. I och med det skiftet blir det allt svårare för företag att förutspå vad deras energikostnader kommer att landa i, vilket kan leda till oönskade överraskningar i form av höga priser. Energi Försäljning Sverige har lång erfarenhet av portföljförvaltning, och hjälper bland annat stora industrier som har hög energiförbrukning, över en gigawattimme, att skräddarsy strategiska lösningar.

– Tillsammans med kunden tar vi fram en plan och anpassar en modell utifrån deras förutsättningar, vi går igenom deras behov och tittar på hur förbrukning ser ut i dagsläget och vi tar också fasta på vilken risknivå de är villiga att lägga sig på. Sedan analyserar vi marknaden och lägger en plan för framtida energiinköp, säger Mattias Hellberg.

Lång erfarenhet väger tungt

Energi Försäljning Sverige, som tillhör Energi Danmark koncernen, har en gedigen erfarenhet av portföljförvaltning av energi. Deras kompetens sträcker sig över hela Norden och Tyskland och de ligger i framkant när det kommer till produktutveckling. Eftersom de lägger mycket resurser på analys har de en god kännedom om hur man prissätter kraft och kan hantera den komplexa marknaden som råder. Som portföljförvaltningskund får man, förutom en anpassad plan för sina energiinköp, också ett team bestående av en förvaltare, en avtalsansvarig och en clientkoordinator som hjälper till med fakturafrågor och andra typer av administrativa tjänster.

– Vi har alltid korta kontaktvägar och hög servicegrad. Eftersom många av oss har arbetat med det här i närmare 20 år besitter vi specialkompetens och strävar alltid efter att även utbilda våra kunder. Kunden blir därmed delaktig och vi kan tillsammans jobba fram de bästa lösningarna för just dem, säger Mattias Hellberg.

Olika modeller med olika fördelar

- Diskretionär portföljförvaltning - Professionella förvaltare hanterar all elrisk på bästa sätt utifrån givna riskramar. Detta innebär att kundens resurser kan läggas på kärnverksamheten och resultatet innebär en optimering av företagets elkostnader.

- Traditionell portföljförvaltning – Skapar förutsägbara priser med begränsad risk, vilket underlättar budgetarbetet. Kunden kan dessutom vara delaktig i dialog med förvaltaren.

- Finanspool – Denna modell kombinerar både rörligt och fast pris där optimering sänker snittinköpet. Mindre kunder kan få en professionell förvaltning via inköp på en gemensam tidpunkt med övriga i poolen. Denna modell är unik i sin struktur och finns både som fysisk och finansiell produkt.
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser