SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Modulsystem i Kallix AB investerar

Nyanställde 20 personer i höstas
Det är full verksamhet i lokalerna när vi hälsar på hos Modul i Kalix. Nu i vår fyller företaget 25 år, och grundarna Kenneth Andersson och Jan-Olov Daniels kan både se tillbaka på en spännande resa hitintills likaväl som de kan skåda en intressant framtid i sikte. Hela fem gånger har man utsetts till Gasellföretag och utnämnts till både Årets Företagare i såväl Norrbotten som i Kalix. Och framgångarna ser ut att fortsätta.

– Ja, det är roligt, det beror främst på att vi har väldigt duktiga medarbetare säger Kenneth och Jan-Olov och berättar vidare att man under hösten nyanställt 20 nya medarbetare som ska klara av den ökande orderingången.

Ett komplett företag
I företagets barndom tillverkades smarta våtrumskasettlösningar som vid nybyggen eller stambyten enkelt och smidigt dockades in i badrum, ett område man fortfarande arbetar inom, men verksamheten har breddats.

– Idag har vi utvecklats till ett företag som utvecklar och tillverkar mängder av olika konsumentfärdiga detaljer och produkter bestående av i huvudsak tunnplåt där en hel del olika parametrar ingår säger Kenneth Andersson.

Hit kan man komma med en idé och konstruktörerna arbetar fram en prototyp som sedan serietillverkas genom plåtbearbetning, lackering, montering och paketering för att sedan skickas direkt till kunderna. En komplett verkstad med andra ord, och allt finns under samma tak.

– Våra kunder finns ofta inom byggindustrin, VVS- och elektronikbranschen. Det finns fördelar för kunderna med att vi har kompetensen samlad då vi genom det har full kontroll på hela kedjan samt att vi kan arbeta tidsoptimerat.

Satsar inför framtiden
Det är mycket tunnplåt som bearbetas hos Modul. Runt 1700 ton tunnplåt förädlas årligen. Den vanligaste tjockleken ligger runt millimetern, men hela spannet upp till 10 mm kan hanteras. En promenad genom anläggningen visar att två kantpressar på 150 respektive 100 ton står i samma utrymme som en liten behändig 40-tonnare. Lite längre bort står en robotpress som tar 150 ton. Samtliga av märket Bystronic. Här bockas vad som ska bli fördelarskåp, elskåp och egentligen allt som kan tillverkas av plåt. Men innan plåtarna kommer till kantpressarna, ska de laserskäras eller stansas i anläggningens hjärta.

– Vår första kantpress köpte vi 2004, då var vi 12 anställda, sedan dess har vi växt och har under åren investerat i den senaste tekniken. Idag har vi bland annat en helautomatiserad BySprint Fiber på 4kW som laddar plåtarna i ena änden och sorterar detaljerna som ska bockas på pall i den andra berättar Jan-Olov Daniels.

Kompletta produkter på väg
idag räknar det 25-åriga företaget in 80 anställda och numerären behövs. Det är många pallar med plåtkonstruktioner som lämnar Kalix varje dag. Runt 100 pall innebär 3–4 lastbilar med trailer i veckan fyllda med kompletta och färdigförpackade, monterade och ofta lackerade produkter. Vem vet, kanske din brevlåda i plåt är tillverkad i Kalix?

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Per Göransson (VD). per.goransson@bystronic.com

Modulsystemi Kallix AB:
Jan-Olov Daniels (VD) jan-olov.daniels@modul.nu

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Umeå vill möjliggöra vätgasflyg till 2035Arctic Paper i Munkedal satsar på hållbar energiSå snabbt elektrifieras Göteborg World of Volvos invigningRO-Gruppen utför fasadrenovering
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884