ONSDAG 24 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nedblåsta elpriser

Rekordmycket vindkraft gav prisfall i mars, men nivån är fortfarande hög.
De flesta förberedde sig på att elpriset i mars skulle bli högre än för mars förra året: Priserna på utsläppsrätter har varit fortsatt höga och resursbalansen i Norden tydde på att priserna från februari skulle hålla i sig.

Tillsammans med ett prisfall på kol och gas drog vindarna in över Tyskland och blåste omkull alla prisprognoser. Detta gjorde att det nordiska systempriset landade på i snitt 40,86 €/MWh i mars, ett fall på 5 euro i förhållande till februari och nästan 3 euro lägre än marspriset förra året.

Men tro för den skull inte att priserna är låga, även om de har fallit: Årets marsmånad är faktiskt hela 40 % högre än snittpriset för mars under de senaste fem åren.

Blåsig månad
Orsaken till att priset gick ner istället för upp kan som tidigare nämnts till stor del förklaras av en rekordhög vindkraftsproduktion, framförallt i Tyskland. Aldrig någonsin tidigare har det producerats så mycket vindkraft i Tyskland på en månad.

För att sätta det i perspektiv: Produktionen av vindkraft i Tyskland levererade mer el än all kraftproduktion i Norge under en kall vintermånad. Även för året som helhet kan den tyska vindkraften leverera mer kraft än vad som produceras i Norge på årsbasis.

Förbättrad resursbalans
Även här hemma har vädret betytt mycket för elpriserna: Mars gav oss betydligt mer nederbörd än normalt för årstiden, något som har fyllt på vattensystemen i Norden rejält.

Relativt milda temperaturer har samtidigt hållit efterfrågan på en låg nivå. Kraftflödet ut från Norden har bromsats av relativt låga priser utanför de nordiska länderna och även detta har bidragit till att förbättra resurssituationen under mars.

Råvarupriser och ekonomi
Men kraftmarknaden nöjer sig självklart inte med att titta på en månad i taget. Horisonten är betydligt längre och i mars fick marknaderna ta emot många negativa signaler om den fortsatta utvecklingen. Både konjunkturbarometrar, statistik och räntekurvor tyder på att vi kommer att se ett fall i råvarupriserna framöver. Detta drar ner de europeiska kraftpriserna både på kort och lång sikt. I Norden ser förbättringen i resursbalansen ut att ha en dämpande effekt på elpriserna på kort sikt, medan priserna på längre sikt har gått ner mycket parallellt med prisnedgången vi ser i Europa.

Om Entelios

Entelios erbjuder ren energi, spetskompetens och teknologi som gör det möjligt för industribolag samt små och stora företag i näringslivet och offentliga verksamhet att bli ledande på området klimatvänliga energilösningar.

Kärnverksamheten är styrning av och handel med förnybar energi på den norska, nordiska och europeiska elmarknaden å kundernas vägnar.

Entelios har 120 anställda fördelade på åtta platser (Oslo, Arendal, Kristiansand, Stockholm, Göteborg, Berlin, München och Zürich)
Norden har Entelios ansvar för en kundportfölj på över 20 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll).
Bolaget erbjuder alla uppdragsgivare en 100 % förnybar energi-garanti.
Entelios är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-17
Synkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.Andie Lahdo blir årets företagareWibax utbyggnad blir en ”familjeaffär”Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator ChallengeChristian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt FlygOptimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
2019-04-12
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häckSchneider Electrics svenska vd tillträder ny roll med ansvar för norra Europa Stor satsning på kompetensutveckling av yrkesverksammaEuropeiska MOTOMAN-robotar rullar ut från fabriken i SlovenienSydsvenskt konsortium testar framtidens elvägarNordisk plastindustri förenas i unik paneldebatt på Plastteknik Nordic.
Annonser