MÅNDAG 22 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nedblåsta elpriser

Rekordmycket vindkraft gav prisfall i mars, men nivån är fortfarande hög.
De flesta förberedde sig på att elpriset i mars skulle bli högre än för mars förra året: Priserna på utsläppsrätter har varit fortsatt höga och resursbalansen i Norden tydde på att priserna från februari skulle hålla i sig.

Tillsammans med ett prisfall på kol och gas drog vindarna in över Tyskland och blåste omkull alla prisprognoser. Detta gjorde att det nordiska systempriset landade på i snitt 40,86 €/MWh i mars, ett fall på 5 euro i förhållande till februari och nästan 3 euro lägre än marspriset förra året.

Men tro för den skull inte att priserna är låga, även om de har fallit: Årets marsmånad är faktiskt hela 40 % högre än snittpriset för mars under de senaste fem åren.

Blåsig månad
Orsaken till att priset gick ner istället för upp kan som tidigare nämnts till stor del förklaras av en rekordhög vindkraftsproduktion, framförallt i Tyskland. Aldrig någonsin tidigare har det producerats så mycket vindkraft i Tyskland på en månad.

För att sätta det i perspektiv: Produktionen av vindkraft i Tyskland levererade mer el än all kraftproduktion i Norge under en kall vintermånad. Även för året som helhet kan den tyska vindkraften leverera mer kraft än vad som produceras i Norge på årsbasis.

Förbättrad resursbalans
Även här hemma har vädret betytt mycket för elpriserna: Mars gav oss betydligt mer nederbörd än normalt för årstiden, något som har fyllt på vattensystemen i Norden rejält.

Relativt milda temperaturer har samtidigt hållit efterfrågan på en låg nivå. Kraftflödet ut från Norden har bromsats av relativt låga priser utanför de nordiska länderna och även detta har bidragit till att förbättra resurssituationen under mars.

Råvarupriser och ekonomi
Men kraftmarknaden nöjer sig självklart inte med att titta på en månad i taget. Horisonten är betydligt längre och i mars fick marknaderna ta emot många negativa signaler om den fortsatta utvecklingen. Både konjunkturbarometrar, statistik och räntekurvor tyder på att vi kommer att se ett fall i råvarupriserna framöver. Detta drar ner de europeiska kraftpriserna både på kort och lång sikt. I Norden ser förbättringen i resursbalansen ut att ha en dämpande effekt på elpriserna på kort sikt, medan priserna på längre sikt har gått ner mycket parallellt med prisnedgången vi ser i Europa.

Om Entelios

Entelios erbjuder ren energi, spetskompetens och teknologi som gör det möjligt för industribolag samt små och stora företag i näringslivet och offentliga verksamhet att bli ledande på området klimatvänliga energilösningar.

Kärnverksamheten är styrning av och handel med förnybar energi på den norska, nordiska och europeiska elmarknaden å kundernas vägnar.

Entelios har 120 anställda fördelade på åtta platser (Oslo, Arendal, Kristiansand, Stockholm, Göteborg, Berlin, München och Zürich)
Norden har Entelios ansvar för en kundportfölj på över 20 TWh (årsförbrukning för ca 1,3 miljoner hushåll).
Bolaget erbjuder alla uppdragsgivare en 100 % förnybar energi-garanti.
Entelios är ett helägt dotterbolag till Agder Energi AS

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Smekab Citylife Hållbarhetsredovisning 2018 GKN:s ITU-elever får ordetEtt parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildning
Annonser