SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu blir det dyrare att låna pengar

Reporäntan är över 0 procent
För första gången sedan 2014 är reporäntan över 0 procent vilket kommer göra det dyrare att låna pengar framöver. Såväl företag som privatpersoner kommer drabbas av räntehöjningen som väntas stiga ännu mer de kommande åren.

Efter flera år med låga räntor får vi börja förbereda oss för tuffare tider. I slutet på april beslutade Riksbanken att höja reporäntan från 0 till 0,25 procent. Det är första gången sedan hösten 2014 som reporäntan är över 0 procent. Det blir därmed dyrare för bankerna att låna pengar av Riksbanken vilket i sin tur leder till högre bankräntor.

Tuff framtid att vänta inom industrin

Att bedriva stora bolag inom industrin kräver ofta mycket kapital - särskilt om verksamheten är beroende av stora lokaler och särskild utrustning. Det kan röra sig om alltifrån lagerlokaler, till lastbilar, maskinkomponenter och mer därtill.

Med högre räntor finns nu en risk att det påverkar bolagens möjligheter att bedriva sin verksamhet på det sättet man önskar. För många företagare väntar en tuff framtid - något man inte såg komma för bara några månader sedan.

Viktigare än någonsin att ställa banker och långivare mot varandra

Med högre räntor blir det viktigare att ställa aktörerna mot varandra för att se vilka som är bäst för dig och ditt företag. Via tjänsten Låneguiden kan du låna pengar online från landets ledande långivare för att försäkra dig om att ditt bolag inte betalar mer än absolut nödvändigt.

Lägg extra fokus på följande 2 punkter

• Den effektiva räntan. Räntan inklusive alla övriga avgifter ger dig den effektiva räntan. Genom att jämföra lånens effektiva räntor med varandra kan du på ett enkelt och överskådligt sätt se vilken bank som kan erbjuda dig det billigaste lånet.
• Återbetalningstid. Räntekostnaderna för ett lån blir högre ju längre du betalar av på ditt lån. Försök därför att betala tillbaka skulden så snabbt som möjligt.

Räntorna väntas stiga i flera år

Riksbankschef Stefan Ingves har den senaste månaden varit tydlig med att räntan successivt ska höjas, med förhoppningen att få ned den höga inflationen till 2 procentsmålet. För bara några månader sedan var det dock andra tongångar. Då var planen att höja reporäntan först 2024.

Enligt dagens prognos ska räntan höjas gradvis till att ligga något under 2 procent om 3 år. Hur pass mycket en sådan höjning kommer påverka bankräntorna återstår att se - klart är i alla fall att det kommer bli dyrare att låna pengar i flera år framöver.
Kontaktinformation

Speqta Affilijet AB

Ej angivet
Ej aktiv
Ej aktiverad
Postadress
Kungs­gatan 64
11122 Stockholm
Region
Solna
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556760-1926
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Info saknas

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Dieter Wallmark-Kalisch
-

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Dell integrerar Gaudi3 i PowerEdge-servrarBusinessBike blir Lease a Bike i Sverige
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa