MÅNDAG 24 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu byggs Sveriges modernaste Ekohus

Med smart badrumsteknik från Geberit
Nu påbörjas renoveringen av det som ska bli Sveriges modernaste Ekohus – en omgjord 60-talsvilla i Vallentuna utanför Stockholm. Villan får den senaste tekniken och en helt omgjord planlösning med nya innerväggar och tak i beständiga material. Badrumsleverantören Geberit har valts till samarbetspartner i projektet och kommer bland annat att installera sin nylanserade snålspolande duschtoalett Geberit AquaClean, som även minskar behovet av toalettpapper.

- Ofta förknippas Ekohus med att man skalar bort mycket av den moderna tekniken och de moderna lösningarna och återgår till gamla byggmetoder och ett enklare sätt att leva. Jag tror inte att den lösningen passar alla och vi vill istället utforska hur modern design, material och teknik kan användas i hållbart byggande och för att förenkla en mer klimatsmart livsstil i hemmet, säger Anders Hallström, initiativtagaren till Eco Now.

Eco Now har tidigare renoverat ett uppmärksammat Ekohus i Vallentuna. I projektet ”Sveriges modernaste Ekohus” vill man gå ett steg längre och testa nya lösningar. Den moderna paketeringen ska synas i såväl design som komfort och material.

- Badrummen blir en viktig del i hållbarhetstänket och där har vi valt Geberits produkter eftersom de machar våra ledord; design, hållbarhet och den senaste tekniken. Vi hade tidigt en vision om framtidens badrum och den rimmade väldigt väl med Geberits sortiment, säger Anders Hallström.

Till husets badrum har man valt vattenburen golvvärme och mekanisk ventilation med värmeåtervinning, LED-belysning, kakel och Svanenmärkta tak. Dessutom en snålspolande dusch, blandare till handfatet och nya isolerade rördragningar. Man har även bytt till Geberits ljuddämpade avloppsrör och valt duschtoaletten Geberit AquaClean, som rengör användaren med en vattenstråle, samt sanitetsmodulen Monolith.

Att minska vattenförbrukningen har varit en viktig del i projektet. En person förbrukar i snitt 160 liter vatten per dygn och det mesta går åt till den personliga hygienen och till att spola i toaletterna. Geberits duschtoalett är snålspolande och använder ca 5 liter/spolning när duschfunktionen är igång. En besparing på ca 4 liter jämfört med en äldre toalett. En annan av duschtoalettens fördelar är att man inte har lika stort behov av toalettpapper – som kräver mycket vatten vid framställan - eftersom man torkas med varmluft.

- Svenskarna ligger i topp och förbrukar cirka 15 kilo toalettpapper per person och år. Snittet i Europa är 8 kilo. Med duschtoaletten får man ner förbrukningen väsentligt. Är det en hel familj, som här med fem personer, gör det stor skillnad för ett hushåll, säger Anders Hallström.

Geberit är en av flera samarbetspartners i projektet.

- Det känns väldigt roligt att vi valts som samarbetspartner i ett så här pass omfattande miljöprojekt. Vårt fokus ligger på att utveckla funktionella, miljösmarta badrumsprodukter i snygg design och i det här projektet kommer de helt till sin rätt, säger Petra Nilsson, marknadschef för Geberit.

I projektet ”Sveriges modernaste Ekohus” kommer man att räkna ut klimatavtrycket från alla renoveringens delmoment och analysera det, något som inte har gjorts tidigare. Ekohuset började renoveras i slutet av sommaren och beräknas stå klart under 2019.

Om projektet ”Sveriges modernaste Ekohus”

• Initiativtagare: EcoNow
• Samarbetspartners: Geberit, CC Höganäs, Woodisol, LK Systems, Cosentino, Grohe, Auro, Byggelit, Plannja mfl.
• Objekt: 270 kvadratmeter (255 kvm innan ombyggnad) stor tegelvilla i Vallentuna strax utanför Täby
• Byggnadsår: 1964
• Nuvarande uppvärmning: Bergvärme
• Energiförbrukning: 18 000 kWh/år innan renovering, vilket ska minskas till 0 med hjälp av solceller, isolering och smarta lösningar.
• Renoveringens olika moment: Ny planlösning, ny uppvärmning via golvvärme, nya innerväggar och tak, ny eldragning och nya vatten- och avloppsrör, delvis nya ytterväggar och fönster. Smarta hem installationer, målning med ekologiska färger samt inredning.
• Återvinning av: Regnvatten och värme via luftvärmeväxlare.
• Klart för inflyttning: Planerat till våren 2019

Geberits produkter i Ekohusets badrum

• Geberits ljuddämpade avloppsrör Silent-PP
• Duschtoaletten Geberit AquaClean
• Sanitetsmodulen Monolith för en vägghängd toalettlösning
• Badrumsmöbler, dusch och badrumsporslin från Ifö

För ytterligare information
För högupplösta bilder: www.mynewsdesk.com/se/geberit/latest_media

Anders Hallström, VD Eco Now
anders@econow.se
+46 (0)70-428 49 68

Petra Nilsson, Marknadschef Geberit Sveirge
petra.nilsson@geberit.com
+46 (0)72 743 29 27

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-18
Porsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabriken
Annonser