SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen

Powering Past Coal Alliance, eller PPCA, är en sammanslutning av 30 länder och 22 städer och stater, som syftar till att avveckla kolkraft.
Men en ny analys från Chalmers tekniska högskola visar att PPCA:s medlemmar främst lovar att stänga äldre kraftverk som ändå är nära slutet av sin livslängd, vilket bara ger små utsläppsminskningar. Att utöka alliansen med de länder som använder mest kol skulle dessutom möta ekonomiska och politiska svårigheter.

Genom att analysera en världsomspännande databas över kolkraftverk har forskarna visat att PPCA-medlemmarnas löften kommer att leda till en minskning av ca 1,6 miljarder ton CO2 fram till 2050. Detta motsvarar bara 0,7 procent av de prognostiserade globala CO2-utsläppen under samma tidsperiod från alla idag verksamma kolkraftverk.

– För att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 ° C, enligt vad som anges i klimatavtalet i Paris, måste vi avveckla traditionellt kolkraft – det vill säga kol som används utan att man fångar in koldioxidutsläppen – i mitten av detta århundrade. Powering Past Coal Alliance är en bra start men hittills har bara rika länder som inte använder mycket kol, och vissa länder som inte använder någon kolkraft alls, gått med, säger Jessica Jewell, forskarassistent vid avdelningen för fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola och huvudförfattare till den aktuella studien.

För att undersöka sannolikheten för att utöka PPCA, jämförde Jessica Jewell och hennes kollegor sina nuvarande medlemmar med länder utanför alliansen. De fann att PPCA-medlemmarna är rika länder med långsamt ökande efterfrågan på el, gamla kraftverk och liten utvinning och användning av kol. Anmärkningsvärt är också att medlemsländernas regeringar rankas högt när det gäller att vara öppna och transparanta, med demokratiskt valda politiker, oberoende från privata intressen samt bra skydd mot korruption.

Dessa egenskaper skiljer sig dramatiskt från de stora kolanvändarna som Kina, där efterfrågan på el växer snabbt, kolkraftverken är unga och står för en stor del av elproduktionen och som hamnar lägre i rankingen vad gäller regeringens transparens och oberoende.

Forskarna förutspår därför att medan länder som Spanien, Japan, Tyskland och flera andra mindre europeiska länder kan tänkas ta plats i Alliansen inom den närmaste framtiden, medan det är betydligt mer osannolikt att länder som Kina - som ensam står för ungefär hälften av all kolförbrukning över hela världen - och Indien, skulle ansluta sig till PPCA inom överskådlig tid.

Den senaste utvecklingen bekräftar forskarnas förutsägelser: Tyskland meddelade nyligen planer på att avveckla kolkraft, vilket kan leda till en ytterligare minskning av 1,6 gigaton CO2 – alltså en fördubbling av nuvarande PPCA: s utsläppsminskningar. Å andra sidan illustrerar USA och Australien svårigheterna att hantera kolsektorn i länder med långvariga och kraftfulla gruvintressen. Det senaste valet i Australien resulterade i seger för en kandidat som stöder expansion av kolbrytning och uppgradering av kolkraftverk.

Mer generellt tyder forskningen på att utfasning av kol är möjligt när det inte medför stora ekonomiska förluster, som till exempel stängning av nybyggda kraftverk eller kolgruvor. Dessutom behöver länderna den ekonomiska och politiska förmågan att klara av att hantera dessa förluster. Tyskland har till exempel öronmärkt 40 miljarder euro för att kompensera drabbade regioner.

– Inte alla länder har resurser att göra sådana åtaganden. Det är viktigt att utvärdera kostnaderna för och kapaciteten för klimatåtgärder, för att förstå den politiska genomförbarheten av klimatmålen, säger Jessica Jewell.

Läs studien "Prospects for Powering Past Coal" i tidskriften Nature Climate Change

Läs mer om the Powering Past Coal Alliance here.


Mer om forskningen

Forskningen stöddes av Forskningsrådet Norge under projektet Analyzing past and future energy industry contractions: Towards a better understanding of the flip-side of energy transitions grant agreement no. 267528/E10.

En av författarna fick stöd från CEU’s Intellectual Themes Initiative Political Economy of Energy Transitions Project.

Hänvisningarna till regeringens transparens och oberoende bygger på indexet "Functioning of Government" från Freedom House, som mäter regeringens oberoende, frihet från korruption och öppenhet och transparens i regeringen.

För mer information, kontakta:

Jessica Jewell,
jewell@chalmers.se
+46 702098800

_______________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN