LÖRDAG 16 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet

Sundsvallsföretaget Paralox har skapat ett byggkoncept som kombinerar kostnadseffektivitet med flexibilitet och frihet.
Via Forest Business Accelerator har företaget fått värdefulla kontakter och kunnat testa sin plattform på bland annat SCA och IBM. Nu är Paralox redo att ta sin bygglösning ut i världen.

Arbetet började för fyra år sedan med en idé om hur man bygger hus kostnadseffektivt och energismart. Genom ett digitalt verktyg får byggherren full frihet och samtidigt full kontroll på kostnader och annat under byggtiden.

- Man kan beskriva det som lego för ytterväggar. Du kan skapa ditt drömhus och känna att det är du som äger möjligheterna, utifrån dina villkor. Med vår digitala plattform får du pris, planering, koordinering, arbetsmiljöplaner, och avtal i realtid i samma sekund som du väljer vad du vill ha för någonting. Byggarna kan bygga effektivt och på ett enkelt och överskådligt sätt få fram pris och diskutera det med kund. Du kan skapa vad du vill och du ser vad det kostar att göra förändringar. Det är kostnadseffektivt, berättar Peter Stenquist, co-founder för Paralox.

Han framhåller också de miljömässiga fördelarna.

- Det krävs inga onödiga transporter eftersom programmet även tar hänsyn till det och koordinerar arbetet på byggplatsen. Vi tar kortaste vägen direkt från fabriken till platsen där huset ska uppföras. Det gäller allt material. Sedan har vi ju en energieffektivitet som är slående tack vare vårt patent och hur vi knäcker ytterväggarna på ett smart sätt.

Genom de kontakter och den hjälp Paralox fått med marknadsföringen från BizMaker, SCA, IBM och Processum i Forest Business Accelerator är man nu redo att lansera sin plattform.

- Vi har fått mycket hjälp ifrån SCA när det gäller att titta på materialval, logistik, med mera. Deras kunskap ute i världen är ju enorm så det har varit en värdefull hjälp. För oss har det också varit viktigt att kunna verifiera att det som vi har byggt kommer att kunna fungera skalbart i världen och det har vi gjort tillsammans med IBM. Tack vare acceleratorn har vi bland annat fått chansen att testa produkten på den kanadensiska marknaden. Vi har också sökt patent för hela världen, för även om vi inte startar globalt är naturligtvis målet att marknadsföra plattformen internationellt, säger Peter Stenquist.

Gun Blom Lundgren är Cloud & Cognitive Swat Team Leader Swedenpå IBM.

- Vi har en teknik och metod som gör att vi kan hjälpa en entreprenör att inom ett kvartal bygga en lösning som man faktiskt kan ta betalt för. Har man sedan inte resurser så kan vi också hjälpa till och bygga de här lösningarna. Idag saknas det ett stort antal programmerare i Sverige och då kan vi gå in och göra det för de entreprenörer som önskar det, säger Gun Blom Lundgren.

Samarbetet med Paralox hoppas såväl hon som Peter Stenquist ska fortsätta.

- Jag hoppas det. Kontakter på rätt nivå och med hög kunskap har tillfört mycket för oss. Tack vare IBM har vi lärt oss mer om AI och machine learning. Nu har vi under fyra års tid arbetat med att digitalisera och planera konceptet så nästa steg är att få in kapital för att kunna tillgängliggöra det här online. Eftersom vi har godkända patent i alla större ekonomier i världen så vi har ju en tydlig målbild att vi med vår lösning ska skapa frihet för byggbranschen i hela världen, avslutar Peter Stenquist.

Kontakt:

Peter Stenquist, co-founder Paralox
070266 36 36, peter.stenqvist@paralox.se

Gun Blom-Lundgren, IBM
070793 22 37, gun.blom-lundgren@se.ibm.com
2019-02-12
Stororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastrukturBehåll säkerheten, även vid arbete på distans!Hela produktionskedjan under ett tak när Industrimässorna arrangerades på Malmömässan
2019-02-08
Kör säkert på sportlovetNCC bygger parkeringshus för över 400 bilar i VästeråsTvå dagar fyllda av nyheter, inspiration och framtidsspaningStark ekonomi möjliggör viktiga framtidssatsningarSlangExpress har växlat upp i KarlskronaMAN Truck & Bus Sverige AB förstärker försäljningsorganisationen Dags för Dalarna att utse Årets dalakraft!Ett hållbart och giftfritt byggande – så når vi dit Certifikatet för Serporoc fasadsystem förnyas för ytterligare 5 år inom kortNu fler än 50 000 laddhybrider i SverigeKlimatsmarta KomatsuMazda presenterar MX-5 30th Anniversary EditionNya möjligheter med digitala tvillingar.Würth Svenska utökar sin produktportfölj med arbetskläder – säljstart våren 2019Så gör vi framtiden lite mer hållbar – Sweco bjuder in till hållbarhetsvecka i MalmöFinjas nya produktionslinje för EPS-betong invigdFörfinad kraft
2019-02-07
Kunskap på riktigtNy Lissmac till Söderhamn Bilia fortsätter sin expansion av Netbil Begagnat i SverigeVolvo Cars rapporterar ett rörelseresultat på 14.2 miljarder kronor 2018Upphandlingskrav ska bidra till mindre avfall inom byggsektornProduktionsrekord för Vattenfalls kärnkraftBMW:s tekniska flaggskepp testas just nu i Arjeplog
Annonser