TORSDAG 25 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet

Sundsvallsföretaget Paralox har skapat ett byggkoncept som kombinerar kostnadseffektivitet med flexibilitet och frihet.
Via Forest Business Accelerator har företaget fått värdefulla kontakter och kunnat testa sin plattform på bland annat SCA och IBM. Nu är Paralox redo att ta sin bygglösning ut i världen.

Arbetet började för fyra år sedan med en idé om hur man bygger hus kostnadseffektivt och energismart. Genom ett digitalt verktyg får byggherren full frihet och samtidigt full kontroll på kostnader och annat under byggtiden.

- Man kan beskriva det som lego för ytterväggar. Du kan skapa ditt drömhus och känna att det är du som äger möjligheterna, utifrån dina villkor. Med vår digitala plattform får du pris, planering, koordinering, arbetsmiljöplaner, och avtal i realtid i samma sekund som du väljer vad du vill ha för någonting. Byggarna kan bygga effektivt och på ett enkelt och överskådligt sätt få fram pris och diskutera det med kund. Du kan skapa vad du vill och du ser vad det kostar att göra förändringar. Det är kostnadseffektivt, berättar Peter Stenquist, co-founder för Paralox.

Han framhåller också de miljömässiga fördelarna.

- Det krävs inga onödiga transporter eftersom programmet även tar hänsyn till det och koordinerar arbetet på byggplatsen. Vi tar kortaste vägen direkt från fabriken till platsen där huset ska uppföras. Det gäller allt material. Sedan har vi ju en energieffektivitet som är slående tack vare vårt patent och hur vi knäcker ytterväggarna på ett smart sätt.

Genom de kontakter och den hjälp Paralox fått med marknadsföringen från BizMaker, SCA, IBM och Processum i Forest Business Accelerator är man nu redo att lansera sin plattform.

- Vi har fått mycket hjälp ifrån SCA när det gäller att titta på materialval, logistik, med mera. Deras kunskap ute i världen är ju enorm så det har varit en värdefull hjälp. För oss har det också varit viktigt att kunna verifiera att det som vi har byggt kommer att kunna fungera skalbart i världen och det har vi gjort tillsammans med IBM. Tack vare acceleratorn har vi bland annat fått chansen att testa produkten på den kanadensiska marknaden. Vi har också sökt patent för hela världen, för även om vi inte startar globalt är naturligtvis målet att marknadsföra plattformen internationellt, säger Peter Stenquist.

Gun Blom Lundgren är Cloud & Cognitive Swat Team Leader Swedenpå IBM.

- Vi har en teknik och metod som gör att vi kan hjälpa en entreprenör att inom ett kvartal bygga en lösning som man faktiskt kan ta betalt för. Har man sedan inte resurser så kan vi också hjälpa till och bygga de här lösningarna. Idag saknas det ett stort antal programmerare i Sverige och då kan vi gå in och göra det för de entreprenörer som önskar det, säger Gun Blom Lundgren.

Samarbetet med Paralox hoppas såväl hon som Peter Stenquist ska fortsätta.

- Jag hoppas det. Kontakter på rätt nivå och med hög kunskap har tillfört mycket för oss. Tack vare IBM har vi lärt oss mer om AI och machine learning. Nu har vi under fyra års tid arbetat med att digitalisera och planera konceptet så nästa steg är att få in kapital för att kunna tillgängliggöra det här online. Eftersom vi har godkända patent i alla större ekonomier i världen så vi har ju en tydlig målbild att vi med vår lösning ska skapa frihet för byggbranschen i hela världen, avslutar Peter Stenquist.

Kontakt:

Peter Stenquist, co-founder Paralox
070266 36 36, peter.stenqvist@paralox.se

Gun Blom-Lundgren, IBM
070793 22 37, gun.blom-lundgren@se.ibm.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-18
Ramirent anlitar Husqvarna Fleet ServicesJula lanserar verktyg och trädgårdsredskap från MakitaBesikta Bilprovning etablerar sig i HudiksvallPlastkampen Borås gjorde skillnad!Snabba leveranser, hållbarhet och Airmees värdeskapande roll
2019-04-17
NCC och Blåkläder förnyar sitt samarbetsavtal för 3:e gångenHewSaw Sverige investerar i onlinesystem till såglinje med fokus på Industri 4.0SKF inviger fabrik i Changshan, KinaGipsskruv med anpassade längderEn (icke)bländande nyhet från Nordic LightsRagn-Sells Danmark först med plaståtervinning ur organiskt avfallDelvator utökar i HärnösandABB utnämner Peter Voser som tillförordnad VD Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeterElektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrinIndustrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 aprilSynkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.Andie Lahdo blir årets företagareWibax utbyggnad blir en ”familjeaffär”Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator ChallengeChristian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt FlygOptimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
Annonser