LÖRDAG 24 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet

Sundsvallsföretaget Paralox har skapat ett byggkoncept som kombinerar kostnadseffektivitet med flexibilitet och frihet.
Via Forest Business Accelerator har företaget fått värdefulla kontakter och kunnat testa sin plattform på bland annat SCA och IBM. Nu är Paralox redo att ta sin bygglösning ut i världen.

Arbetet började för fyra år sedan med en idé om hur man bygger hus kostnadseffektivt och energismart. Genom ett digitalt verktyg får byggherren full frihet och samtidigt full kontroll på kostnader och annat under byggtiden.

- Man kan beskriva det som lego för ytterväggar. Du kan skapa ditt drömhus och känna att det är du som äger möjligheterna, utifrån dina villkor. Med vår digitala plattform får du pris, planering, koordinering, arbetsmiljöplaner, och avtal i realtid i samma sekund som du väljer vad du vill ha för någonting. Byggarna kan bygga effektivt och på ett enkelt och överskådligt sätt få fram pris och diskutera det med kund. Du kan skapa vad du vill och du ser vad det kostar att göra förändringar. Det är kostnadseffektivt, berättar Peter Stenquist, co-founder för Paralox.

Han framhåller också de miljömässiga fördelarna.

- Det krävs inga onödiga transporter eftersom programmet även tar hänsyn till det och koordinerar arbetet på byggplatsen. Vi tar kortaste vägen direkt från fabriken till platsen där huset ska uppföras. Det gäller allt material. Sedan har vi ju en energieffektivitet som är slående tack vare vårt patent och hur vi knäcker ytterväggarna på ett smart sätt.

Genom de kontakter och den hjälp Paralox fått med marknadsföringen från BizMaker, SCA, IBM och Processum i Forest Business Accelerator är man nu redo att lansera sin plattform.

- Vi har fått mycket hjälp ifrån SCA när det gäller att titta på materialval, logistik, med mera. Deras kunskap ute i världen är ju enorm så det har varit en värdefull hjälp. För oss har det också varit viktigt att kunna verifiera att det som vi har byggt kommer att kunna fungera skalbart i världen och det har vi gjort tillsammans med IBM. Tack vare acceleratorn har vi bland annat fått chansen att testa produkten på den kanadensiska marknaden. Vi har också sökt patent för hela världen, för även om vi inte startar globalt är naturligtvis målet att marknadsföra plattformen internationellt, säger Peter Stenquist.

Gun Blom Lundgren är Cloud & Cognitive Swat Team Leader Swedenpå IBM.

- Vi har en teknik och metod som gör att vi kan hjälpa en entreprenör att inom ett kvartal bygga en lösning som man faktiskt kan ta betalt för. Har man sedan inte resurser så kan vi också hjälpa till och bygga de här lösningarna. Idag saknas det ett stort antal programmerare i Sverige och då kan vi gå in och göra det för de entreprenörer som önskar det, säger Gun Blom Lundgren.

Samarbetet med Paralox hoppas såväl hon som Peter Stenquist ska fortsätta.

- Jag hoppas det. Kontakter på rätt nivå och med hög kunskap har tillfört mycket för oss. Tack vare IBM har vi lärt oss mer om AI och machine learning. Nu har vi under fyra års tid arbetat med att digitalisera och planera konceptet så nästa steg är att få in kapital för att kunna tillgängliggöra det här online. Eftersom vi har godkända patent i alla större ekonomier i världen så vi har ju en tydlig målbild att vi med vår lösning ska skapa frihet för byggbranschen i hela världen, avslutar Peter Stenquist.

Kontakt:

Peter Stenquist, co-founder Paralox
070266 36 36, peter.stenqvist@paralox.se

Gun Blom-Lundgren, IBM
070793 22 37, gun.blom-lundgren@se.ibm.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-19
Förstärkning av Government Relations & Public Affairs-funktionen hos ABB i SverigeHetast på höstens mässor Merlos nya ROTO-serie Würth lanserar M-CUBE® - egentillverkade batterimaskinerPorsche Taycan övertygar vid uthållighetstest på NardòFransk student presenterade nya lösningar åt företagFortsatt expansion med Fasadteknik i NyköpingCopiax stärker sin företagsledning med två nytillskott”Hentverksprojekt” ska locka fler kvinnor till byggbranschenCalle Svadling vann dubbelt i Timbersports Trollhättan CupHydroscand breddar sortimentet med ny pneumatisk PA-T-slangNya höjder i sikte när Christer Ohlsson lämnar VD-posten i Ohlssons ABVisma ökar takten inom Business intelligence genom sammanslagning av Visma bWise och OptivasysFinalisterna för Årets Hållbarhetsinitiativ 2019 klara
2019-08-16
Storbritanniens största leverantör av dryckesdispensers väljer robusta TOUGHBOOK-handdatorer Hexagon Production Software visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras under EMO2019. Ejendals ny huvudleverantör till bygghandelskedjan Optimera Nu startar biogasleveranserna i OdensbackenAPM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports Storsatsning med fokus på transportbilar på Load Up North i Umeå
Annonser