SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny fästmassa ska sänka CO2-avtrycket

Och säkra färre kilo material per kvadratmeter
Det är summan av flera faktorer som ger den nya fästmassan Alfix Letfix Plus flera fördelar inom både miljö- och arbetsmiljöområdet. Genom att tänka över valet av råvaror har Alfix nyaste Plus-produkt ett minskat CO2-avtryck jämfört med den välkända fästmassan Alfix Letfix Less Dust, som 2012 vann danska Byggeriets Miljöpris. Den nya fästmassan är dessutom dammreducerad genom ny teknik, som är skonsam för miljön och minimerar åtgången. Det innebär därmed en optimerad arbetsmiljö och resursbesparingar i alla led.

De sitter inte sysslolösa på innovationsavdelningen hos Alfix, som nu står klara med uppföljaren till fjolårets Svanenmärkta frontrunner Alfix ProFix Plus. Tillskottet till Plus-serien kommer i form av ytterligare en framåtblickande fästmassa – nämligen Alfix LetFix Plus.

- Alfix LetFix Plus innehåller både miljö- och arbetsmiljöegenskaper och i utvecklingen av fästmässan har det legat stort fokus på att uppnå en avsevärt minskad materialåtgång samt energi- och resursoptimering under produktion såväl som i användning, säger innovationschef Kim Mathiasen.

Färre kilo för samma antal kvadratmeter

Alfix LetFix Plus är bland annat tillverkad av biobaserad polymerplast och naturligt lätt fyllnadsmaterial, vilket bidrar till produktens goda bearbetbarhet och extra dryga åtgång.

Den innovativa råvarutekniken och materialsammansättningen gör också att den nya fästmassan kommer i 15 kilospåsar, då en 15 kilospåse räcker till lika många kvadratmeter som en traditionell 18–25 kilospåse.

- Denna prioritering ger resursbesparingar i alla led; hos råvaruleverantörerna, tillverkaren, bygghandlarna, utförande murare och plattsättare samt byggherrar. Färre kilo som lyfts och transporteras leder också till enklare och effektivare arbetsprocesser och en bättre arbetsmiljö, förklarar Kim Mathiasen och fortsätter:

- Traditionellt köper många utförare påsar efter antalet kilo i dem, för då vet de hur långt produkten typiskt sett räcker. Om plattsättaren istället fokuserar på hur många kvadratmeter yta produkten ger efter applicering kommer de att uppleva att vardagen blir lättare. Då kan de framöver hantera 15 kilospåsar istället för påsar på upp till 25 kilo.

Förutom färre kilo i påsarna levereras Alfix LetFix Plus i förpackningar som är FSC-märkta och där innerfolien är framtagen av 100 procent återvunnen plast. Det minskar CO2-utsläppen från förpackningen med 90 procent jämfört med den tidigare Alfix-påsen.

Samma tekniska egenskaper – bara bättre
Även om Alfix LetFix Plus har ett minskat CO2-avtryck och en annan råvarusammansättning jämfört med Alfix LetFix Less Dust, innehåller lösningen samma solida tekniska egenskaper säger Kim Mathiasen och förklarar:

- De starka tekniska egenskaperna som Alfix LetFix Less Dust är känt för finns bevarade i den nya Plus-versionen. Den utförande får en effektiv och mångsidig lösning som både är godkänd för våtrum och lämpar sig för golvvärme. Fästmassan har uppnått ett utmärkt häng och en krämig konsistens, vilket säkerställer god bearbetning och ännu högre arbetseffektivitet för den utförande hantverkaren.

Alfix LetFix Plus har tilldelats Svanen och EMICODE EC1 PLUS-märkningen, vilket dokumenterar en minimal påverkan på inomhusklimatet och samtidigt gör produkten perfekt för DGNB-certifierat byggande – något som även uppskattas hos grossisterna.

Det menar Simon Blad, säljchef på Konradssons Kakel, Sveriges största leverantör av kakel, klinker, fix och fog, som avslutar:

- Alfix har alltid varit väldigt tidigt ute med att miljömärka sina produkter. Vi märker ett behov från den svenska marknaden och våra kunder, att efterfrågan på miljögodkända cementbaserade produkter ökar. Vi är därför stolta över att vara samarbetspartner till Alfix, som både erbjuder de rätta tekniska egenskaperna samt tillgodoser behovet av mer miljövänliga lösningar.

För mer information, kontakta:
Kim Mathiasen | Innovationschef, Alfix | T +45 20 42 44 50 | E-mail: km@alfix.dk

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884