SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny innovation gör mikrochip­tillverkning miljövänligare

Farliga och värdefulla nanopartiklar i dataindustrin kan återvinnas med Xzeros nya produkt.
Företaget Xzero utökar sin portfolio med produkten Resource Recovery. Den renar farligt spillvatten från dataindustrin samtidigt som värdefulla nanopartiklar kan återvinnas.

– Efter nära samarbeten med flera stora aktörer på marknaden insåg vi att det finns ett behov av att ta vara på restprodukter ur spillvattnet som uppstår vid produktionen av mikrochip, säger Aapo Sääsk, Xzeros grundare.

Xzero vänder sig till halvledarindustrin som producerar integrerade kretsar, eller mikrochip. Dessa små komponenter är vad som möjliggör och definierar dagens samhälle – industrier, kommunikation och underhållning. Tekniken inom branschen utvecklas snabbt, antalet transistorer som får plats på en krets fördubblats vartannat år. Det är denna exponentiella utveckling som förklarar teknikens konstanta framsteg och de för bara något årtionde sedan otänkbara möjligheterna som idag finns i till exempel en modern smartphone. Varje steg i nanoelektronikens tekniska utveckling har möjliggjort stora innovationer, men innebär även utmaningar. En av de utmaningarna är rening.

– När den mikroskopiska tekniken produceras ställer det enorma krav på rengöring. Det är här vi levererar vad ingen annan kan idag, säger Aapo Sääsk.

Vid tillverkning av mikrochip uppstår stora mängder spillvatten innehållande nanopartiklar av olika material. Enkelt uttryckt för att en sorts mikroskopisk gravering utförs på mikrochipsen vilket resulterar i pyttesmå slaggprodukter som måste sköljas bort. Resource Recovery är en maskin som renar det spillvatten som uppstår som en följd av den här reningsprocessen.

– Reningen av spillvattnet gör hela industrin miljövänligare.

Dessutom har Resources Recovery förmågan att återvinna material ur spillvattnet. Till exempel sällsynta jordartsmetaller, vilket är en enorm vinst då dessa metaller idag är en bristvara, säger Aapo Sääsk.

Företaget Xzeros huvudprodukt är ett unikt system som framställer vatten av absolut högsta kvalitet. Vatten som används just för den här reningsprocessen som är en del av tillverkningen av mikrochips.

Xzeros ultrarena vatten (UPW – Ultrapure Water) tvättar bort partiklar genom en unik innovation, långt mer effektiv än alla andra tekniker som existerar idag. Eftersom rengöringen håller så hög kvalitet blir det också mer lönsamt att återvinna material ur det spillvatten som uppstår.

– Resource Recovery är baserad på samma teknik som vårt ultrarena vatten och kan därför enkelt integreras i en enhetlig design, säger Aapo Sääsk.

Pehr Mårtens
Kommunikationsansvarig
pehr.martens@scarab.se
0707-96 56 77

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN