ONSDAG 26 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny komposteringsteknik gör jord av avfall i rekordfart

Erik Tjernberg har länge varit en mångsysslare med uppdrag inom industrin, bland annat som montageledare och processoperatör.
Vägen mot kompost-entreprenör inleddes när han startade en firma inom skogsröjning och fick insyn i hur skogsavfall hanteras.

– Efter hand blev jag intresserad av hur allt organiskt avfall i samhället tas om hand, eller rättare sagt inte tas om hand. I Sverige finns en enorm potential inom kompostering, endast 3 procent av det organiska avfallet återförs till jordbruket. I stället används tyvärr konstgödsel, säger Eric Tjernberg.

Biocompost AB samarbetar med kanadensiska företaget Xact Systems som utvecklat en maskin för kompostering. Biocompost har licens för att kunna tillverka maskinen i sju storlekar, den största är 18 meter lång med en volym på 125 kubikmeter och kan hantera över 20 ton per dygn.

Maskinen fylls med organiskt avfall, till exempel hästgödsel, rester från slakterier och mejerier, matavfall och fiberrester från pappersfabriker. I maskinens reaktortrumma som snurrar 240 varv per dygn med tillförsel av luft sätts en accelererad hygieniseringsprocess igång.

– Jämfört med traditionell kompostering där avfall läggs i en hög på marken så tar processen fem dagar i stället för fem månader. Smittoämnen och ogräs dör i processen och ut kommer ett miljövänligt jordförbättringsmedel som kan återföras till det naturliga kretsloppet. Användare av slutprodukten blir byggföretag, trädgårdshandel och lantbruk, säger Eric Tjernberg.

Den här metoden för att kompostera är relativt vanlig i stora delar av världen. Sverige ligger dock långt efter och marknaden är stor för Sundsvallsföretaget Biocompost.

– Biocompost har en spännande metod som ligger i linje med att göra världen mer hållbar. Det blir intressant att följa deras utveckling, säger SCAs innovationschef Magnus Viström.

Biocompost är en av fem utvalda startups från hela landet som antagits till Forest Business Accelerator - ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader.

Kontakt:
Eric Tjernberg, ägare Biocompost AB
0706961142, eric(@)biocompost.se

Magnus Viström
Innovationschef, SCA
070 377 21 02, magnus.vistrom(@)sca.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-19
Horisontella Hyundai maskiner till ProcesskontrollBesiktningstekniker till Opus i NyköpingGnosjö Automatsvarvning attraherar medarbetare på världens största digitala festival och LAN-partyNy serie demoleringsverktyg från Trevi Benne​Maskiner och jobb finns – men inte personalBesök Sveriges största skogsindustriföretag i sommarVolvo On Call blir standard i alla nya VolvobilarWeland förvärvar Compact Store och KodverkstanSchneider Electrics nya spännande produkter för det smarta hemmet!Väderstads rekordår ger anställda bonus Circle K öppnar ny unik station i FlädieRamirent Plc har erhållit godkännande från Konkurrensverket att förvärva Stavdal ABAlmi Invest investerar i MAQs unika vibrationsdämpareSatsning på Team Engcon – ett led i fortsatt framgångCalejo gör AI greppbart för industrin Ford gör bilmattor av plastflaskor – återvinner över än 1 miljard flaskor per årAxfood satsar på solcellerHär är nya BMW 8-serie Gran CoupéBioflygbränsle tankas återigen på Göteborg Landvetter AirportNya Peugeot 2008 SUV - #NEXT GEN SUVEn inkluderande och säker arbetsplats för allaMonica Normark ny chef för Sekab E-TechnologyHyundai lanserar 44 nya miljöbilar och smartphone-teknologi som låter föraren kontrollera demNy arbetschef och projektledare inom Svevias asfalttillverkningVirtual reality testas i SSGs kurserNy kartläggning synliggör utmaningarna med plastSweco ser över masshanteringen och dess klimatpåverkan i OstlänkenHydroscand lanserar pneumatisk PU-slangSmarta elnät ”ett smörjmedel” för omställningenMetsä Group deltar i utvecklandet av utrustning för släckning av skogsbränderVolvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
2019-06-18
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin
Annonser