SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitalisering

HTEC Group är en väletablerad aktör i många länder, men i Sverige har närvaron varit blygsam hittills. Det ska det bli ändring på nu. En specialitet är omfattande digitaliseringsprojekt, i vilka man deltar från den första idén, via implementation, fram till drift och support.
De flesta anställda på företag och myndigheter, inte minst chefer, har garanterat ett intresse av att digitalisera sina verksamheter. Men hur? Darko Todorovic, teknikchef på konsultföretaget HTEC Group, har sin uppfattning klar:

– Det behövs sömlösa arbetsflöden, vilket man inte får om man har en mängd olika applikationer och dessutom Excel. Problemen med 95 procent av alla arbetsflöden har att göra med hur data flyttas runt, förklarar Darko Todorovic.

Det behövs alltså en sammanhängande plattform, med vilken data av olika typer hanteras på ett smidigt sätt. Det är den tekniska aspekten av digitalisering, lägg till den kända rön från mer traditionell systemutveckling. Det handlar inte minst om att involvera kommande användare i arbetet med att designa och bygga nya mjukvaror och att jobba enligt moderna agila arbetssätt, till exempel med relativt korta iterationer (kallas ofta sprintar).

Långa uppdrag
HTEC Group har sitt huvudkontor i San Francisco och har en stark närvaro i flera europeiska länder, som Storbritannien, Nederländerna och Serbien. Företaget grundades 2008 och har i dag 900 anställda, vilket kan jämföras med 300 i början av 2020. Den snabba expansionen beror bland annat på flera företagsförvärv. En satsning på den svenska och nordiska marknaden är under uppsegling.

Vad har HTEC att erbjuda?
– Vi vill vara med på hela resan i ett projekt, från innovationsstadiet, via implementation, till vidareutveckling, drift och support, förklarar Niklas Johnsson, affärsutvecklare på HTEC Group med ansvar för Norden.

Det här helhetstänket gäller även den kunskap som företagets konsulter bidrar med. För att kunna bidra redan i innovationsfasen av ett projekt krävs det djup domänkunskap, inte bara färdigheter som programmerare. Det är tydligt att HTEC inte tillhandahåller traditionella resurskonsulter, utan mer blir som en partner till kunderna.

I Sverige har HTEC haft kunder i tio år. Men nu ska man etablera sig på allvar med lokal närvaro så väl i Sverige, som i Norge och Finland.

– För närvarande är vi två anställda i Sverige, så på kort sikt får vi flyga in folk för projekten. Men vi är i full gång med att rekrytera och vi för även diskussioner med möjliga partner. Vi är inte heller främmande för företagsförvärv. Tidsplanen för en etablering i Sverige är så snabbt som möjligt, säger Niklas Johnsson.

Lyckat projekt
HTEC har sedan 2015 jobbat med Stena Group som är ett stort svenskt företag inom fartygsfrakt. Det har resulterat i en digital plattform som täcker de flesta aspekter av Stena Bulks verksamhet. Sedan 2019 sköts driften av plattformen, som heter Orbit, av ett tredje företag, i form av en molntjänst. Tjänsteleverantören OrbitMI har valt att fortsätta anlita HTECs konsulter för vidareutveckling av Orbit. HTEC följde alltså med när Stena Bulk knoppade av Orbit.

Stenaprojektet är ett bra exempel på alla de olika aspekter som vill till för lyckade projekt, som samarbeten mellan flera aktörer och ett tydlig affärsmål. Ur tekniskt synvinkel handlar det väldigt mycket om att hantera data från alla relevanta datakällor och att ordna nödvändiga integrationer på enkla sätt.

Modellen med att företaget som har behov av en ny digital plattform först anlitar ett konsultföretag för hjälp med innovation och utveckling, för att sedan knoppa av driften av den färdiga plattformen ligger rätt i tiden. Den ger möjligheter att bygga en plattform som uppfyller de behov som finns, samtidigt som insatsen inte tar bort fokus från kärnverksamheten i det långa loppet.

För att det ska fungera väl krävs en konsultpartner som ser till helheten och som vill finnas med i bilden under hela livslängden för den lösning som byggs. Den beskrivningen matchar HTEC Groups ambitioner.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN