TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny metod gav dem jobb på Peab

En betongarbetare från Lilla Edet och en skådis från Nya Zeeland jobbar ihop på Slottshöjden.
Det är ett resultat av att Helsingborgs stad ställt sysselsättningskrav när man upphandlade skötsel av gator och parker.

Katene Nicholas och Markus Åkesson är en dryg månad in i sina säsongsanställningar på Peab när vi träffas i Stadshagen. Båda har haft svårt att hitta arbete i Helsingborg innan men har kopplats samman med Peab genom stadens arbetsmarknadsförvaltning, AMF. Varken Katene Nicholas eller Markus Åkesson är uppvuxna i Helsingborg, utan har kommit till staden för kärleks skull.

- För min del handlar det om att jag har ett barn i Skåne. Jag är ursprungligen från Nya Zeeland, men bor sedan två år tillbaka på Planteringsvägen, berättar Katene Nicholas.

Vägen till Helsingborg har inte varit spikrak. Han har bland annat arbetat med att mäta upp byggnader i samband med jordskred i Nya Zeeland, som musikalartist och skådespelare i såväl London som Los Angeles. Skådespeleriet har inte lagt på hyllan.

- Det är snart premiär för pilotavsnittet av en serie som jag har en roll i. Men filmbranschen är osäker, jag behövde ett tryggare jobb också. Det här är perfekt, jag älskar att vara utomhus och behöver jobba med kroppen för att hålla mig i form, säger Katene Nicholas.

Även för Markus Åkesson har kärleken lett till Helsingborg, närmare bestämt Ödåkra, där han bor med sin sambo. Men hans bakgrund är helt annorlunda. Han är från Lilla Edet där han arbetat som betongare i många år, framförallt med flytspackling.

- I hemkommunen hade jag aldrig problem att få jobb, men här i Helsingborg har jag inte alls det kontaktnätet och blev arbetslös när jag kom hit, berättar Markus Åkesson.

Både Markus Åkesson och Katene Nicholas kom i kontakt med stadens verksamheter där de fick råd, coachning och kunskap om arbetsmarknaden i Helsingborg.

Bakgrunden till att Peab anställer helsingborgare utanför arbetsmarknaden är att Helsingborgs stad börjat ställa sysselsättningskrav i upphandlingar. Det innebär att företag som utför uppdrag åt staden också åtar sig att exempelvis ta emot praktikanter eller erbjuda anställningar till personer utanför arbetsmarknaden. I upphandlingen av entreprenaden där bland annat skötseln av stadens gator, torg och parker ingår ställdes det sådana krav.

- Det hade varit bra om samma system hade funnits i Nya Zeeland, det behövs verkligen där. De jag träffade på Helsingborgs stad vet precis hur arbetsmarknaden funkar och vad företagen behöver, säger Katene Nicholas.

Peab som är leverantör har nu säsongsanställt personer utanför arbetsmarknaden för andra gången.

- För oss är det en självklarhet att ta det här ansvaret. Vi kallar oss ”Nordens samhällsbyggare”, och vill gärna göra en insats där vi kan. Dessutom innebär det att vi får bredda vår rekryteringsbas, säger Maria Areskoug som är HR-partner på Peab Anläggning.

- Staden skickade tio cv:n som alla var jättebra. Och för oss som arbetsgivare är det en fördel att människorna i förväg vet lite vad det handlar om och som inte blir förvånade av vad jobbet går ut på.

- Vanligtvis annonserar vi efter personer med vissa kvalifikationer och utbildningar, men då hade vi aldrig hittat Katene och Markus. De hade sållats bort eftersom de varken har körkort eller utbildning inom grönyteskötsel. Nu fick vi träffa dem och se deras engagemang. För oss är det jättevärdefullt, säger Maria Areskoug.

Finns det några problem med att det ställs sysselsättningskrav i upphandlingar?
- Det som kan bli komplicerat för oss som leverantör är om Helsingborg exempelvis ställer krav om att de som arbetar i ett uppdrag ska ha en viss kompetens, men att de som vi ska anställda genom arbetsmarknadsförvaltningen inte har det. När det gäller grönyteskötsel är utbildning och erfarenhet inom branschen en viktig del i kravprofilen men vi har också goda erfarenheter av att lära upp på plats, säger Maria Areskoug.

Nu väntar en sommar med utomhusarbete för Katene Nicholas och Markus Åkesson och båda ser fram emot det.

- Det har varit jättelätt att komma in i jobbet. Alla har varit hjälpsamma och jag trivs jättebra, säger Katene Nicholas och Markus Åkesson håller med.

- Jag gör detta hellre än att borra i betong alla dagar i veckan, avslutar Markus Åkesson.

Läs mer om Helsingborgs stads arbete med hållbarhet i upphandling här:

foretagare.helsingborg.se/upphandling/hallbarhet-i-upphandlingar/

Är du företagare och vill ta emot praktikanter? Läs mer här:
foretagare.helsingborg.se/service/socialt-ansvarstagande/ta-emot-praktikanter/praktik-och-handledarutbildning/
Kontaktinformation
Postadress

26973 Förslöv
Region
Båstad
Skåne län
Sverige
Orgnr:
556061-4330
Grundat: 1955
Anställda: 13712
Om Peab

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 15.000 anställda och en omsättning på 50 miljarder kronor.
Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.

Relaterade sökord

Anläggning, Bygg, Industri, Projektutveckling

Företagets tjänster/produkter

Byggtjänster & Byggmaterial: Akustik, Altanbygge, Armering, Badrum / Våtrum, Badrumsmöbler, Badrumsporslin, Badrumstillbehör, Bastu, Beslag, Betong, Betongblock, Blandare, Board, Braskaminer, Brädor, Byggentreprenad, Bygghantverk, Byggidéer, Byggledning, Byggmästare, Byggnadsentreprenörer, Byggnation av kontor, lokaler & bostäder, Byggplast, Byggprojektering, Byggservice, Byggservice och underhåll med ramavtal, Byggställningar, Byggsystem, Byggtorkar, Byggträ, Bänkskivor, Cellplast, Cement, Diskbänkar, Dränering & fuktskydd, Duschväggar/kabiner, Dörr & fönsterbeslag, Dörrvalv, Elementskydd, Fasad, Fasadarbeten, Fibercementvaror, Fix & fog, Fuktsanering, Fuktskador, Färg, Fönster, Fönstermontering, Fönsterrenovering, fönsterbyte, Förrådsdörrar, Garderober, Gipsskivor, Glasblock, Golvläggning, Golvslipning, Golvvärme, Gångjärn, Handdukstorkar, Hantverkshjälp, Husgrunder, Hyllor, Hyresgästanpassningar, Håltagning, Industriväggar, Infästning, Innerdörrar, Innertak, Inspektionsluckor, Isolerelement, Isolering, Kakel & klinker, Karmar & trösklar, Knoppar & handtag, Konsoler & stödben, Kontorsbyggnationer, Krokar, Kulkedjor, Kök, Köksblandare, Köksfläktar, Köksrenovering, Laminatgolv, Lim & fog, Limträ, Lister trä, Lumi skjutdörrar, Lås & låssystem, Lövstopp, Markiser, Mineralull, Minerit, Modulbyggnation, Monteringsfärdiga trähus, Murare, Murbruk, Målning / Tapetsering, Mögelsanering, Nybyggnation, Paneler, Parkettgolv, Patentkedjor, Plattsättning och murarbete, Plywood, Plåt, Pool & swimmingpool, Renovering av kök, Rivning betong/tegel/granit m.m., ROT-arbeten, Sandwichpaneler, Sanering, Skadeutredningar, Skjutdörrar, Skorsten/ Kamin, Skottkärror & stegar, Skruv, Snickeri, Snickeriarbeten, Spik, Spånskivor, Stambyte, Stenvaror, Stålreglar, Stålstommar, Ställningsmontage, Syllbyte, Sågning, Tak- & fasadtäckning, Takavvattning, Takpannor med tillbehör, Tapeter, Terrassträ, Tillbyggnader, Tillbyggnation, Torkskåp, Totalentreprenader, Trall, Trappor, Trycken/handtag, Tryckimpregnerat, Trädgårdsplattor & marksten, Trädgårdsredskap, Trägolv, Tvättbänkar, Tätningslister, Utbyte av skärmväggar, Utemiljö, Uterum, Utförandeentrepenader, Vajersågning, Vattenskador, Ventilation, Ventilerade golv, Ventilgaller, Vitvaror, Våtrumssystem, Väggsystem, Ytterdörrar, Övrigt

Kontakter

Kajsa Jacobsson
Presschef
0725-33 34 84
Charlotte Hagö
Marknadsansvarig
0431-89084

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Tillsammans gör vi det möjligt

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från Weber
Annonser