SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny metod gav dem jobb på Peab

En betongarbetare från Lilla Edet och en skådis från Nya Zeeland jobbar ihop på Slottshöjden.
Det är ett resultat av att Helsingborgs stad ställt sysselsättningskrav när man upphandlade skötsel av gator och parker.

Katene Nicholas och Markus Åkesson är en dryg månad in i sina säsongsanställningar på Peab när vi träffas i Stadshagen. Båda har haft svårt att hitta arbete i Helsingborg innan men har kopplats samman med Peab genom stadens arbetsmarknadsförvaltning, AMF. Varken Katene Nicholas eller Markus Åkesson är uppvuxna i Helsingborg, utan har kommit till staden för kärleks skull.

- För min del handlar det om att jag har ett barn i Skåne. Jag är ursprungligen från Nya Zeeland, men bor sedan två år tillbaka på Planteringsvägen, berättar Katene Nicholas.

Vägen till Helsingborg har inte varit spikrak. Han har bland annat arbetat med att mäta upp byggnader i samband med jordskred i Nya Zeeland, som musikalartist och skådespelare i såväl London som Los Angeles. Skådespeleriet har inte lagt på hyllan.

- Det är snart premiär för pilotavsnittet av en serie som jag har en roll i. Men filmbranschen är osäker, jag behövde ett tryggare jobb också. Det här är perfekt, jag älskar att vara utomhus och behöver jobba med kroppen för att hålla mig i form, säger Katene Nicholas.

Även för Markus Åkesson har kärleken lett till Helsingborg, närmare bestämt Ödåkra, där han bor med sin sambo. Men hans bakgrund är helt annorlunda. Han är från Lilla Edet där han arbetat som betongare i många år, framförallt med flytspackling.

- I hemkommunen hade jag aldrig problem att få jobb, men här i Helsingborg har jag inte alls det kontaktnätet och blev arbetslös när jag kom hit, berättar Markus Åkesson.

Både Markus Åkesson och Katene Nicholas kom i kontakt med stadens verksamheter där de fick råd, coachning och kunskap om arbetsmarknaden i Helsingborg.

Bakgrunden till att Peab anställer helsingborgare utanför arbetsmarknaden är att Helsingborgs stad börjat ställa sysselsättningskrav i upphandlingar. Det innebär att företag som utför uppdrag åt staden också åtar sig att exempelvis ta emot praktikanter eller erbjuda anställningar till personer utanför arbetsmarknaden. I upphandlingen av entreprenaden där bland annat skötseln av stadens gator, torg och parker ingår ställdes det sådana krav.

- Det hade varit bra om samma system hade funnits i Nya Zeeland, det behövs verkligen där. De jag träffade på Helsingborgs stad vet precis hur arbetsmarknaden funkar och vad företagen behöver, säger Katene Nicholas.

Peab som är leverantör har nu säsongsanställt personer utanför arbetsmarknaden för andra gången.

- För oss är det en självklarhet att ta det här ansvaret. Vi kallar oss ”Nordens samhällsbyggare”, och vill gärna göra en insats där vi kan. Dessutom innebär det att vi får bredda vår rekryteringsbas, säger Maria Areskoug som är HR-partner på Peab Anläggning.

- Staden skickade tio cv:n som alla var jättebra. Och för oss som arbetsgivare är det en fördel att människorna i förväg vet lite vad det handlar om och som inte blir förvånade av vad jobbet går ut på.

- Vanligtvis annonserar vi efter personer med vissa kvalifikationer och utbildningar, men då hade vi aldrig hittat Katene och Markus. De hade sållats bort eftersom de varken har körkort eller utbildning inom grönyteskötsel. Nu fick vi träffa dem och se deras engagemang. För oss är det jättevärdefullt, säger Maria Areskoug.

Finns det några problem med att det ställs sysselsättningskrav i upphandlingar?
- Det som kan bli komplicerat för oss som leverantör är om Helsingborg exempelvis ställer krav om att de som arbetar i ett uppdrag ska ha en viss kompetens, men att de som vi ska anställda genom arbetsmarknadsförvaltningen inte har det. När det gäller grönyteskötsel är utbildning och erfarenhet inom branschen en viktig del i kravprofilen men vi har också goda erfarenheter av att lära upp på plats, säger Maria Areskoug.

Nu väntar en sommar med utomhusarbete för Katene Nicholas och Markus Åkesson och båda ser fram emot det.

- Det har varit jättelätt att komma in i jobbet. Alla har varit hjälpsamma och jag trivs jättebra, säger Katene Nicholas och Markus Åkesson håller med.

- Jag gör detta hellre än att borra i betong alla dagar i veckan, avslutar Markus Åkesson.

Läs mer om Helsingborgs stads arbete med hållbarhet i upphandling här:

https://foretagare.helsingborg.se/upphandling/hallbarhet-i-upphandlingar/

Är du företagare och vill ta emot praktikanter? Läs mer här:
https://foretagare.helsingborg.se/service/socialt-ansvarstagande/ta-emot-praktikanter/praktik-och-handledarutbildning/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN