TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny metod mot plötslig hjärtdöd räddar liv

En ny typ av defibrillator som opereras in under huden, men utanför bröstkorgen.
Den används på i övrigt friska, yngre personer som råkar ut för plötsligt hjärtstopp. Danderyds sjukhus är ensamma i Stockholmsområdet om att utföra den här unika metoden.

- Nu har vi opererat den fjärde patienten med hjälp av den här nya metoden, berättar överläkare Viveka Frykman på Hjärtkliniken, Danderyds sjukhus. Patienten är en vältränad medelålders man som tidigare var helt frisk. Under ett av sina träningspass råkade han ut för plötsligt hjärtstopp, blev räddad av sina lagkamrater och kom till oss på Danderyds sjukhus.

Operationen utfördes av ett helt vårdteam från Danderyds sjukhus, inklusive en proctor (erfaren utbildare), professor Cesar Khazen från universitetssjukhuset i Wien, som själv varit med och forskat fram den nya metoden.

Defibrillatorer, sk ICD, som opereras in med elektroder i hjärtat har funnits i ca 25 år. På Danderyds sjukhus utförs runt 60 ICD-inplantat per år. En ICD är en liten elektrisk ”maskin” som placeras under nyckelbenet och ansluts till elektroder som läggs in i hjärtats kammare. Den reagerar på olika avvikelser från det som räknas som normal hjärtfunktion. Till exempel om hjärtat slår för sakta, alltså har en väldigt låg frekvens hjärtslag. Då ”stimulerar” ICD:n igång hjärtat genom att skicka ut elektriska impulser, precis på samma sätt som en pacemaker gör. Detta innebär ingen smärta för patienten.

En ICD kan reagera också när hjärtat ”rusar”. Alltså när hjärtslagen ”skenar iväg” och kan gå i mer än 200 hjärtslag i minuten. Då ”stimulerar” en ICD hjärtat så ”kortslutningen” i hjärtats retledning bryts och rusningen går ned till normalt läge. Dessa elektriska impulser är smärtfria, men när hjärtat ”går i spinn”, sk ventrikelflimmer, skickar ICD:n ut en elektrisk chock som ”nollställer” hjärtat, vilket gör att det kan börja om och slå i normal takt. Den ”elchocken” känns som en kraftig stöt och är smärtsam för patienten, men nödvändig eftersom ventrikelflimmer förhindrar att hjärtats pumpfunktion fungerar vilket leder till syrebrist i hjärtat och hjärnan och leder till plötslig hjärtdöd.

Skillnaden mellan den äldre, traditionella metoden, där enheten opereras in i hjärtområdet under bröstkorgen, är att den nya typen av defibrillator opereras in under huden mellan ryggmuskeln och bröstkorgen. Från enheten går sedan minimala sladdar som tunnlas upp via bröstkorgen och fästs under huden ungefär vid nyckelbenet.

- Eftersom den inte ligger direkt i hjärtområdet är också risken för infektion mindre, berättar Viveka Frykman.

Hittills har bara fyra patienter opererats med den nya typen av defibrillator på Danderyds Sjukhus, men läkarna tror att det kommer att bli betydligt fler i framtiden.

Korta fakta
• Den nya Subcutana ICD:n, har inplanterats i Sverige sedan 2016.
• Förutom vid Danderyds sjukhus används metoden på vissa universitetssjukhus i Sverige och utomlands.
• Kostnaden är mer än tre gånger så hög, jämfört med en traditionell ICD.
• Den nya metoden har mindre risk för komplikationer, jämfört med den traditionella, framför allt när det gäller infektionsrisken.
• Hittills har 4 patienter opererats med den nya typen av ICD på Danderyds sjukhus.
• Danderyds sjukhus utför ca 60 traditionella ICD-inplantat per år.
• Den nya metoden är lika effektiv som den gamla, trots att de elektriska impulserna kommer från utsidan av bröstkorgen.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com

Lovisa Ernestam
Kommunikationsstrateg
lovisa.ernestam@ds.se
0700 028 470
Pressjour 08-123 562 77
2019-02-14
Global konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastruktur
Annonser