MÅNDAG 24 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny metod mot plötslig hjärtdöd räddar liv

En ny typ av defibrillator som opereras in under huden, men utanför bröstkorgen.
Den används på i övrigt friska, yngre personer som råkar ut för plötsligt hjärtstopp. Danderyds sjukhus är ensamma i Stockholmsområdet om att utföra den här unika metoden.

- Nu har vi opererat den fjärde patienten med hjälp av den här nya metoden, berättar överläkare Viveka Frykman på Hjärtkliniken, Danderyds sjukhus. Patienten är en vältränad medelålders man som tidigare var helt frisk. Under ett av sina träningspass råkade han ut för plötsligt hjärtstopp, blev räddad av sina lagkamrater och kom till oss på Danderyds sjukhus.

Operationen utfördes av ett helt vårdteam från Danderyds sjukhus, inklusive en proctor (erfaren utbildare), professor Cesar Khazen från universitetssjukhuset i Wien, som själv varit med och forskat fram den nya metoden.

Defibrillatorer, sk ICD, som opereras in med elektroder i hjärtat har funnits i ca 25 år. På Danderyds sjukhus utförs runt 60 ICD-inplantat per år. En ICD är en liten elektrisk ”maskin” som placeras under nyckelbenet och ansluts till elektroder som läggs in i hjärtats kammare. Den reagerar på olika avvikelser från det som räknas som normal hjärtfunktion. Till exempel om hjärtat slår för sakta, alltså har en väldigt låg frekvens hjärtslag. Då ”stimulerar” ICD:n igång hjärtat genom att skicka ut elektriska impulser, precis på samma sätt som en pacemaker gör. Detta innebär ingen smärta för patienten.

En ICD kan reagera också när hjärtat ”rusar”. Alltså när hjärtslagen ”skenar iväg” och kan gå i mer än 200 hjärtslag i minuten. Då ”stimulerar” en ICD hjärtat så ”kortslutningen” i hjärtats retledning bryts och rusningen går ned till normalt läge. Dessa elektriska impulser är smärtfria, men när hjärtat ”går i spinn”, sk ventrikelflimmer, skickar ICD:n ut en elektrisk chock som ”nollställer” hjärtat, vilket gör att det kan börja om och slå i normal takt. Den ”elchocken” känns som en kraftig stöt och är smärtsam för patienten, men nödvändig eftersom ventrikelflimmer förhindrar att hjärtats pumpfunktion fungerar vilket leder till syrebrist i hjärtat och hjärnan och leder till plötslig hjärtdöd.

Skillnaden mellan den äldre, traditionella metoden, där enheten opereras in i hjärtområdet under bröstkorgen, är att den nya typen av defibrillator opereras in under huden mellan ryggmuskeln och bröstkorgen. Från enheten går sedan minimala sladdar som tunnlas upp via bröstkorgen och fästs under huden ungefär vid nyckelbenet.

- Eftersom den inte ligger direkt i hjärtområdet är också risken för infektion mindre, berättar Viveka Frykman.

Hittills har bara fyra patienter opererats med den nya typen av defibrillator på Danderyds Sjukhus, men läkarna tror att det kommer att bli betydligt fler i framtiden.

Korta fakta
• Den nya Subcutana ICD:n, har inplanterats i Sverige sedan 2016.
• Förutom vid Danderyds sjukhus används metoden på vissa universitetssjukhus i Sverige och utomlands.
• Kostnaden är mer än tre gånger så hög, jämfört med en traditionell ICD.
• Den nya metoden har mindre risk för komplikationer, jämfört med den traditionella, framför allt när det gäller infektionsrisken.
• Hittills har 4 patienter opererats med den nya typen av ICD på Danderyds sjukhus.
• Danderyds sjukhus utför ca 60 traditionella ICD-inplantat per år.
• Den nya metoden är lika effektiv som den gamla, trots att de elektriska impulserna kommer från utsidan av bröstkorgen.

Mer info finns på http://www.ds.se och på http://www.akutsjukhuset.com

Lovisa Ernestam
Kommunikationsstrateg
lovisa.ernestam@ds.se
0700 028 470
Pressjour 08-123 562 77
2018-09-19
Tyrolit presenterar en helt ny serie av supertunna kapskivorPengar till samarbetsprojekt för ökad användning av digital teknikNyföretagandet i Västmanland ökarSolör Bioenergi fortsätter expandera i VårgårdaSvenska startups tar nya innovationer till andra sidan AtlantenUpptäck ebm-papst i applikationer - TransportteknikDIGG – Myndigheten för digital förvaltning startar med Episerver i molnetMakita lanserar 36V kombihammare med SDS-Max och AWSEffektiv elektronikylning som aldrig krånglar viktigt för världsledande robottillverkareFickvänlig fotoskrivare för mobilkamerorDet tunga digitala tåget mot framtidenNy minivinkelslip för bearbetning i svåråtkomliga utrymmenNy patentlösning stärker järnväg och sparar underhållSmart Ethernetswitch från Moxa tilldelas Red Dot Award 2018
2018-09-18
Ny prognos Q4: Rejält ökad sysselsättning inom industrin under höstenStor premiär för MEKOM på nordens största elmässa.Carina Thern ny säljare hos Nimo-KG40 år med Mitsubishis framgångsrika pickuper Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätet
Annonser