FREDAG 16 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny metod mot plötslig hjärtdöd räddar liv

En ny typ av defibrillator som opereras in under huden, men utanför bröstkorgen.
Den används på i övrigt friska, yngre personer som råkar ut för plötsligt hjärtstopp. Danderyds sjukhus är ensamma i Stockholmsområdet om att utföra den här unika metoden.

- Nu har vi opererat den fjärde patienten med hjälp av den här nya metoden, berättar överläkare Viveka Frykman på Hjärtkliniken, Danderyds sjukhus. Patienten är en vältränad medelålders man som tidigare var helt frisk. Under ett av sina träningspass råkade han ut för plötsligt hjärtstopp, blev räddad av sina lagkamrater och kom till oss på Danderyds sjukhus.

Operationen utfördes av ett helt vårdteam från Danderyds sjukhus, inklusive en proctor (erfaren utbildare), professor Cesar Khazen från universitetssjukhuset i Wien, som själv varit med och forskat fram den nya metoden.

Defibrillatorer, sk ICD, som opereras in med elektroder i hjärtat har funnits i ca 25 år. På Danderyds sjukhus utförs runt 60 ICD-inplantat per år. En ICD är en liten elektrisk ”maskin” som placeras under nyckelbenet och ansluts till elektroder som läggs in i hjärtats kammare. Den reagerar på olika avvikelser från det som räknas som normal hjärtfunktion. Till exempel om hjärtat slår för sakta, alltså har en väldigt låg frekvens hjärtslag. Då ”stimulerar” ICD:n igång hjärtat genom att skicka ut elektriska impulser, precis på samma sätt som en pacemaker gör. Detta innebär ingen smärta för patienten.

En ICD kan reagera också när hjärtat ”rusar”. Alltså när hjärtslagen ”skenar iväg” och kan gå i mer än 200 hjärtslag i minuten. Då ”stimulerar” en ICD hjärtat så ”kortslutningen” i hjärtats retledning bryts och rusningen går ned till normalt läge. Dessa elektriska impulser är smärtfria, men när hjärtat ”går i spinn”, sk ventrikelflimmer, skickar ICD:n ut en elektrisk chock som ”nollställer” hjärtat, vilket gör att det kan börja om och slå i normal takt. Den ”elchocken” känns som en kraftig stöt och är smärtsam för patienten, men nödvändig eftersom ventrikelflimmer förhindrar att hjärtats pumpfunktion fungerar vilket leder till syrebrist i hjärtat och hjärnan och leder till plötslig hjärtdöd.

Skillnaden mellan den äldre, traditionella metoden, där enheten opereras in i hjärtområdet under bröstkorgen, är att den nya typen av defibrillator opereras in under huden mellan ryggmuskeln och bröstkorgen. Från enheten går sedan minimala sladdar som tunnlas upp via bröstkorgen och fästs under huden ungefär vid nyckelbenet.

- Eftersom den inte ligger direkt i hjärtområdet är också risken för infektion mindre, berättar Viveka Frykman.

Hittills har bara fyra patienter opererats med den nya typen av defibrillator på Danderyds Sjukhus, men läkarna tror att det kommer att bli betydligt fler i framtiden.

Korta fakta
• Den nya Subcutana ICD:n, har inplanterats i Sverige sedan 2016.
• Förutom vid Danderyds sjukhus används metoden på vissa universitetssjukhus i Sverige och utomlands.
• Kostnaden är mer än tre gånger så hög, jämfört med en traditionell ICD.
• Den nya metoden har mindre risk för komplikationer, jämfört med den traditionella, framför allt när det gäller infektionsrisken.
• Hittills har 4 patienter opererats med den nya typen av ICD på Danderyds sjukhus.
• Danderyds sjukhus utför ca 60 traditionella ICD-inplantat per år.
• Den nya metoden är lika effektiv som den gamla, trots att de elektriska impulserna kommer från utsidan av bröstkorgen.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com

Lovisa Ernestam
Kommunikationsstrateg
lovisa.ernestam@ds.se
0700 028 470
Pressjour 08-123 562 77
2018-11-13
Ökad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för flerReportage: Tuffa utmaningar med rätt stöd recept för lyckad praktikFortsatt storsatsning på verkstadsjuridikHär är vinnarna på Motorgalan 2018Kommuner och landsting behöver säkra upp mot extremväderMiljösamordningstjänster – ny skrift för att bestämma konsultuppdragets innehållEnergy Machines hjälper Stockholmsmässan ta hem internationella evenemangVS-uppdrag med beväpnad vaktBetongmarksten från Benders en vinnare för Kinnarps
2018-11-08
Scania utrustar kompressorer med onlinesystem för tillståndskontrollNyheter och nypremiär hos MEKOM på Elmia SubcontratorPremiär för webbaserad injusteringsutbildningHexagon Manufacturing Intelligence och Softgear inleder samarbete för tydligare mätresultatELMIA Subcontractor 2018Självkörande och digitalt på årets Logistik & TransportDEKRA vinner pris som Årets TeknikföretagB2B-företagen tror på ökad e-handel men vill inte satsaSh bygg och Sirius IBK samlade in 23 000 kronor till BarncancerfondenSuccé för årets mässor – nu är Elmia i behov av nya mässytorDigitalstrul stressar svenskarna – hälften missnöjda med verktygen på jobbetIdag får Sveriges bästa station – Circle K Kristineholm i Alingsås – motta prisetBandvagnstillverkaren STV lanserar världens första antispinnsystem till BV206Framtidens underhåll – från tillståndsbaserat underhåll till artificiell intelligens
Annonser