SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny plattform för elektrifier­ade mobila arbetsmaskiner

Bosch Rexroth presenterar "eLION"
Den modulära och skalbara eLION-plattformen från Bosch Rexroth används för elektrifiering av mobila maskiner och erbjuder en komplett portfölj av lösningar för högspänningsfordon. Detta med ett utbud av elektriska motorer/generatorer, invertrar och tillbehör samt skräddarsydda växellådor, hydraulik och programvara. Utvecklat speciellt för extrema arbetsförhållanden för Off-Highway-applikationer:

• Funktionell säkerhet som implementeras i omformaren i sin helhet enligt ISO 13849
• Skalbar produktportfölj med ett nominellt effektområde från 20 till 200 kW (Toppeffekt upp till 400 kW) i olika storlekar för applikationer i kompakta och tunga maskiner, för driv såväl som för arbetsfunktioner
• Bosch Rexroth expanderar sina möjligheter i segmentet “off-highway”. Under namnet eLION presenterar företaget sitt breda sortiment av 700 V-komponenter för elektrifiering av mobila arbetsmaskiner.

Elektriska enheter spelar en avgörande roll för maskintillverkare för att skapa en framtidssäkrad och hållbar produktportfölj. För att stödja och uppmuntra elektrifiering av “off-highway” maskiner har Bosch Rexroth utvecklat eLION.

eLION lanserades vid Mobile 2021 i Ulm där Matthias Kielbassa, Vice VD Elektrifiering, presenterade portföljen och dess komponenter. I sin presentation betonade Matthias de tre viktigaste egenskaperna hos den nya produktplattformen: skalbarhet, robusthet och funktionell säkerhet.

Skalbarhet tack vare en modulär design

De elektriska 700 V eLION motorerna från Bosch Rexroth täcker ett nominellt effektområde från 20 till 200 kW (toppeffekt upp till 400 kW) och levererar nominella vridmoment upp till 1050 Nm och maximalt vridmoment upp till 2400 Nm. De finns tillgängliga i fyra storlekar med olika längder och lindningskonfigurationer och, beroende på designen, i standard eller högvarvtalsversion.

Över 80 konfigurationer är möjliga, vilket innebär maximal designfrihet för tillverkare vid elektrifiering av befintliga och nya fordonsarkitekturer.

Till motorerna erbjuder eLION även invertrar i olika kraftklasser med upp till 300A kontinuerlig ström och hög överbelastningskapacitet. Omformarna stöder DC-bussspänningar från 400 till 850 V.

Växellådor med hög effektdensitet för nav och centrala drivkonfigurationer (EGFT och EGFZ) är också en del av eLION-portföljen och möjliggör kompakta drivenheter för ett brett utbud av applikationer.

BODAS-mjukvarumoduler är tillgängliga för hela eLION-plattformen, tillsammans med matchande hydrauliska komponenter såsom axialkolvpumpar.

Andra elektriska komponenter; DC / DC-omvandlare, kraftdistributionsenheter, ombordladdare och högspänningskablar kompletterar eLION portföljen. Som ett resultat kan tillverkare förlita sig på integrerade lösningar, oberoende av energikällan (t ex hybrid eller batteri).

Nyutvecklade komponenter med fokus på driftsförhållanden och funktionell säkerhet

Enligt Henrik Jarl, teknikchef inom Mobila Applikationer i Sverige, har eLION utvecklats baserat på Rexroths egen erfarenhet av elektriska tekniklösningar och omfattande kunskap om den mobila arbetsmaskinsektorn. Utöver detta drar de nytta av Boschs breda erfarenhet och kompetens när det gäller elektronik och elektrifiering. Eftersom alla komponenter är nyutvecklade behövdes det inte göras kompromisser mot bakgrund av de extrema driftsförhållandena.

eLIONs motorer/generatorer och invertrar är mycket robusta: båda uppfyller kraven i IP6K9K och kan användas vid ett temperaturområde mellan -40°C och 85°C. Den maximala temperaturen för motorgeneratorerna är så hög som 100°C.

eLION-komponenternas chock- och vibrationsbeständighet är upp till 50g för chock och 10g för vibrationer.

Vid utvecklingen av eLION låg stort fokus på funktionell och elektrisk säkerhet. Tillverkare och användare drar nytta av omvandlarens säkerhetsfunktioner i enlighet med ISO 13849.

Produktionsstart 2022

Under pilotprojekten har maskinbyggare såsom Kalmar och Sennebogen redan fått positiva erfarenheter med eLION från Bosch Rexroth. Henrik Jarl ser därför fram emot marknadslanseringen av eLION-plattformen under året. "Syftet är att använda vår teknik för att skapa en framtid med högre effektivitet, lägre buller och mindre luftföroreningar. Vi har rätt produkter vid rätt tidpunkt och vi hjälper också våra kunder att stärka sin marknadsposition med effektiva, hållbara och säkra arbetsmaskiner."

Henrik Jarl
Teknikchef Mobila Applikationer
Henrik.Jarl@boschrexroth.se
+46 (0)8 727 95 58

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN