ONSDAG 22 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny professor vill främja hälsa på arbetsplatsen

Monica Eriksson har nyligen befordrats till professor.
Hon är just nu mest angelägen om att få tillämpa all sin kunskap i praktisk handling. Särskilt känns arbetslivet som en viktig arena att fokusera på. Det säger Monica Eriksson som nyligen befordrades till professor i folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsopromotion vid Högskolan Väst.

Grattis till befordran! Hur känns det?
Det känns helt fantastiskt att få knyta ihop den akademiska säcken med att bli befordrad till professor. Jag är mycket tacksam för alla möjligheter högskolan gett mig under åren, nu senast tid för meritering. Tack!

Vad har påverkat dig att vilja bli professor?
Att bli professor är dels en fråga om behörighet men också erkänsla för en lång arbetsinsats för att förkovra sig och även skapa ny kunskap. När jag för många år sedan tog min magisterexamen var jag nöjd med den prestationen, men efter ett tag väcktes nyfikenheten igen att lära sig mer. På den vägen är det.

Vad blir skillnaden i vardagen?
Skillnaden är att jag nu får mer tid för forskning samtidigt som jag även skall ha undervisning. Att kunna knyta an min aktuella forskning till undervisning känns viktigt.

Kan du berätta kort om din forskning – huvudinnehåll?
Min forskning handlar om hälsa och hur vi kan upprätthålla och utveckla den i en tid när stress är såväl ett samhällsproblem som ett individproblem. Jag fokuserar på människors resurser för att klara sig och de faktorer som påverkar hälsan positivt. Jag har ett hälsofrämjande perspektiv i motsats till att undersöka vilka faktorer som gör oss sjuka. Det kallas även salutogena faktorer (salus = hälsa, genes = ursprung), vad som håller oss friska så länge som möjligt och vilka faktorer har betydelse för att hantera sjukdom blir frågeställningen jag försöker besvara. Ett svar bland många andra är att kunna uppleva en känsla av sammanhang.

Varför har det blivit just detta forskningsfält?
Jag har ett förflutet som socialkurator vid ett sjukhus. Där mötte jag många patienter som varit med om traumatiska händelser eller personer med kroniska sjukdomar som ändå upplevde hälsa. De lärde mig vad hälsa är och att det alltid finns någonting som är friskt även om jag har drabbats av sjukdom och trauman. Det salutogena perspektivet gav mig en vetenskaplig grund att arbeta vidare på.

Ser du något nytt område som du vill ta dig an att forska kring?
Jag är involverad i den arbetsmiljöundersökning som nu pågår på högskolan, där vi lägger vikt vid hälsofrämjande faktorer och samspelet mellan individ och organisation. Hur arbetet är organiserat får betydelse för vår hälsa. Ett annat ytterst angeläget område är sjukvården – där undersöker vi nu vilka faktorer som gör att sjuksköterskor inom NU-sjukvården stannar kvar i vården. Det gäller att inte bara utbilda fler sjuksköterskor, det gäller att hålla kvar dem i yrket under längre tid.

Kontakt: Monica Eriksson, monica.eriksson@hv.se, 0520-22 38 61
2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
Annonser