MÅNDAG 10 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny professor vill främja hälsa på arbetsplatsen

Monica Eriksson har nyligen befordrats till professor.
Hon är just nu mest angelägen om att få tillämpa all sin kunskap i praktisk handling. Särskilt känns arbetslivet som en viktig arena att fokusera på. Det säger Monica Eriksson som nyligen befordrades till professor i folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsopromotion vid Högskolan Väst.

Grattis till befordran! Hur känns det?
Det känns helt fantastiskt att få knyta ihop den akademiska säcken med att bli befordrad till professor. Jag är mycket tacksam för alla möjligheter högskolan gett mig under åren, nu senast tid för meritering. Tack!

Vad har påverkat dig att vilja bli professor?
Att bli professor är dels en fråga om behörighet men också erkänsla för en lång arbetsinsats för att förkovra sig och även skapa ny kunskap. När jag för många år sedan tog min magisterexamen var jag nöjd med den prestationen, men efter ett tag väcktes nyfikenheten igen att lära sig mer. På den vägen är det.

Vad blir skillnaden i vardagen?
Skillnaden är att jag nu får mer tid för forskning samtidigt som jag även skall ha undervisning. Att kunna knyta an min aktuella forskning till undervisning känns viktigt.

Kan du berätta kort om din forskning – huvudinnehåll?
Min forskning handlar om hälsa och hur vi kan upprätthålla och utveckla den i en tid när stress är såväl ett samhällsproblem som ett individproblem. Jag fokuserar på människors resurser för att klara sig och de faktorer som påverkar hälsan positivt. Jag har ett hälsofrämjande perspektiv i motsats till att undersöka vilka faktorer som gör oss sjuka. Det kallas även salutogena faktorer (salus = hälsa, genes = ursprung), vad som håller oss friska så länge som möjligt och vilka faktorer har betydelse för att hantera sjukdom blir frågeställningen jag försöker besvara. Ett svar bland många andra är att kunna uppleva en känsla av sammanhang.

Varför har det blivit just detta forskningsfält?
Jag har ett förflutet som socialkurator vid ett sjukhus. Där mötte jag många patienter som varit med om traumatiska händelser eller personer med kroniska sjukdomar som ändå upplevde hälsa. De lärde mig vad hälsa är och att det alltid finns någonting som är friskt även om jag har drabbats av sjukdom och trauman. Det salutogena perspektivet gav mig en vetenskaplig grund att arbeta vidare på.

Ser du något nytt område som du vill ta dig an att forska kring?
Jag är involverad i den arbetsmiljöundersökning som nu pågår på högskolan, där vi lägger vikt vid hälsofrämjande faktorer och samspelet mellan individ och organisation. Hur arbetet är organiserat får betydelse för vår hälsa. Ett annat ytterst angeläget område är sjukvården – där undersöker vi nu vilka faktorer som gör att sjuksköterskor inom NU-sjukvården stannar kvar i vården. Det gäller att inte bara utbilda fler sjuksköterskor, det gäller att hålla kvar dem i yrket under längre tid.

Kontakt: Monica Eriksson, monica.eriksson@hv.se, 0520-22 38 61
2018-12-05
Pressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!Makita lanserar batteridriven metallcirkelsåg på 18VRobert Dahlgren förlänger med PWR Racing som presenterar ny huvudpartnerGroupe PSA och Toyota utökar det långsiktiga samarbetet i EuropaIKEA ökar takten för att bli klimatpositiv 2030 Lions Club på besök i båtproduktionenMånga och ofta samverkande korrosionsproblem i skogsindustrin
2018-11-30
Vi söker en besiktningstekniker till Vinsta (Vällingby)Panasonic lanserar en robust Toughpad-lösning för smidiga pass- och ID-kontroller3DVerkstan och 3D Center samarbetar om att sälja HPs Multi Jet Fusion-lösningar Kunder inom byggsektorn utser NCC som bäst i branschen på hållbarhetUtökat soritment av tryckgivare från SucoKIMO AB har öppnat upp ett nytt lager i StockholmSkanska utvecklar ny logistikanläggning för PostNord i HelsingborgRamirent levererar när NCC bygger vårdboende åt Attendo Care i Ronneby​Biljettförsäljningen öppen till Bilsportgalan 2019Lantmännen Agroetanol och Scania har invigt världens första ED95-lastbil för tyngre transporterHur du blir bättre på att behålla kunder med digital serviceLedare: Cirkulär ekonomi – en verklig möjlighetStudsvik anlitar DVel som leverantör av nya mätsystem Vår transportledning utökar med två ess!SaltX grundare och CTO utses till Årets Tekniker 2018Bernats Bil blir Upplands Motor Kia Niro EV vald till Årets FamiljebilKan lönearbetet bli överflödigt i ljuset av den nya ai-tekniken?Toyota Traigo80 – elektrisk motviktstruck får German Design Award 2019Binero Group lanserar Binero.Cloud – en svensk, säker och klimatsmart molntjänst 2300 besökare när Derome invigde ny husfabrikSå maxar du affärerna på nätet
2018-11-29
Peab bygger kontors- och bostadshus i Jyväskylä i Finland
Annonser