TORSDAG 18 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny professor vill främja hälsa på arbetsplatsen

Monica Eriksson har nyligen befordrats till professor.
Hon är just nu mest angelägen om att få tillämpa all sin kunskap i praktisk handling. Särskilt känns arbetslivet som en viktig arena att fokusera på. Det säger Monica Eriksson som nyligen befordrades till professor i folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsopromotion vid Högskolan Väst.

Grattis till befordran! Hur känns det?
Det känns helt fantastiskt att få knyta ihop den akademiska säcken med att bli befordrad till professor. Jag är mycket tacksam för alla möjligheter högskolan gett mig under åren, nu senast tid för meritering. Tack!

Vad har påverkat dig att vilja bli professor?
Att bli professor är dels en fråga om behörighet men också erkänsla för en lång arbetsinsats för att förkovra sig och även skapa ny kunskap. När jag för många år sedan tog min magisterexamen var jag nöjd med den prestationen, men efter ett tag väcktes nyfikenheten igen att lära sig mer. På den vägen är det.

Vad blir skillnaden i vardagen?
Skillnaden är att jag nu får mer tid för forskning samtidigt som jag även skall ha undervisning. Att kunna knyta an min aktuella forskning till undervisning känns viktigt.

Kan du berätta kort om din forskning – huvudinnehåll?
Min forskning handlar om hälsa och hur vi kan upprätthålla och utveckla den i en tid när stress är såväl ett samhällsproblem som ett individproblem. Jag fokuserar på människors resurser för att klara sig och de faktorer som påverkar hälsan positivt. Jag har ett hälsofrämjande perspektiv i motsats till att undersöka vilka faktorer som gör oss sjuka. Det kallas även salutogena faktorer (salus = hälsa, genes = ursprung), vad som håller oss friska så länge som möjligt och vilka faktorer har betydelse för att hantera sjukdom blir frågeställningen jag försöker besvara. Ett svar bland många andra är att kunna uppleva en känsla av sammanhang.

Varför har det blivit just detta forskningsfält?
Jag har ett förflutet som socialkurator vid ett sjukhus. Där mötte jag många patienter som varit med om traumatiska händelser eller personer med kroniska sjukdomar som ändå upplevde hälsa. De lärde mig vad hälsa är och att det alltid finns någonting som är friskt även om jag har drabbats av sjukdom och trauman. Det salutogena perspektivet gav mig en vetenskaplig grund att arbeta vidare på.

Ser du något nytt område som du vill ta dig an att forska kring?
Jag är involverad i den arbetsmiljöundersökning som nu pågår på högskolan, där vi lägger vikt vid hälsofrämjande faktorer och samspelet mellan individ och organisation. Hur arbetet är organiserat får betydelse för vår hälsa. Ett annat ytterst angeläget område är sjukvården – där undersöker vi nu vilka faktorer som gör att sjuksköterskor inom NU-sjukvården stannar kvar i vården. Det gäller att inte bara utbilda fler sjuksköterskor, det gäller att hålla kvar dem i yrket under längre tid.

Kontakt: Monica Eriksson, monica.eriksson@hv.se, 0520-22 38 61
2018-10-12
Onepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrumM3 Bygg erhåller stor samverkansentreprenad åt Svenska Bostäder i Husby
2018-10-10
Billigare emballage till Visma medlemmarHåll ordning på den manuella smörjningen! Sverige laddar för svenskt rekord i VM i TimbersportsBesiktningstekniker till Opus i HalmstadBiogasbolaget och Svealandstrafiken tecknar avtal Pressinbjudan till Persontrafik 2018 "Dagens ErP-direktiv för fläktar fungerar och bör inte förändras"Svenska Retursystem nominerat till Miljöstrategipriset 2018Han är Årets byggchef 2018Robusta antenner för industrins behovSophos Intercept X – nu med integrerat skydd för arbetsstationerPernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”Skanska Fastigheter hyr ut 4 400 kvm i Sthlm New Creative Business SpacesSchneider Electric lanserar två nya kompakta motorskyddsbrytare upp till 37 kWConsid optimerar norsk friluftsjättes digitala närvaro Derome och Bovieran inleder nytt samarbeteAhlsells valberedning inför årsstämman 2019
Annonser