TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrin

Det går väldigt bra för regionens industriföretag, men de saknar utbildad arbetskraft att anställa.
Därför skapar nu Örebro kommun, Teknikcollege och lokala industriföretag tillsammans en helt ny vuxenutbildning till Verkstads- och maskinoperatör, skräddarsydd efter företagens behov.

Det går väldigt bra för svensk industri. Men höga pensionsavgångar och för få ungdomar som söker sig till branschen skapar ett uppdämt behov av utbildad arbetskraft.

För att fler ska få upp ögonen för jobb inom industrin satsar nu Örebro kommun i samarbete med Teknikcollege och 15 av regionens industriföretag på att skräddarsy en lokal industriutbildning till ”Verkstads- och maskinoperatör” för vuxna.

För att utforma kursplanen bjöd Teknikcollege in regionens industriföretag till dialog om vilka kompetenser de söker, och vad utbildningen behöver innehålla för att säkra deras framtida kompetensförsörjning.

– Det här en riktigt bra möjlighet att utbilda sig mot en bransch som skriker efter folk. Vi har kokat ner utbildningen till 42 intensiva veckor. Eleverna får varva teori med praktik ute hos lokala industriföretag med möjlighet att knyta värdefulla jobbkontakter redan under utbildningen, säger Linus Jonasson på Yrkesutbildningscenter.

Utbildningen Verkstads- och maskinoperatör startar hösten 2019 på Tullängsgymnasiet. Den vänder sig till vuxna i alla åldrar, både till den som är arbetslös och den som har jobb, men vill byta.

Några av de företag som varit med och utformat utbildningen är Emhart Glass Sweden i Örebro, Nobel Biocare i Karlskoga och Mekverken Tool i Laxå.

– De senaste åren har vi upplevt en otrolig skjuts, förra året anställde vi 60 personer men vi behöver fler! Framför allt CNC-operatörer. Det är precis den här utbildningen man behöver för att få jobb hos oss, säger Roger Andersson på Emhart Glas Sweden AB.

– Många har helt fel bild av hur det är att jobba inom industrin idag, man tror det är smutsigt och bullrigt. Skoleleverna som besöker oss blir ofta väldigt förvånade, de har fått höra från föräldrar och kanske mor- och farföräldrar att industrijobb det är inte roligt. När det är precis tvärt om! För den som vill satsa på en mer praktisk utbildning är det här verkligen en möjlighet, tillägger Mikael von Elern på Mekverken Tool AB.

– Vi bygger just nu upp en helt ny fabrik och kommer därmed, tillsammans med den befintliga, fördubbla verksamheten fram till år 2023. Så lyckas du med utbildningen, fungerar bra under praktiken och verkligen känner att det är det här jag vill göra – då har du lätt att få ett jobb sen, säger Anna Reinholdsson, Nobel Biocare AB.

Den nya vuxenutbildningen ”Verkstads- och maskinoperatör” går att söka redan nu och fram till och med torsdag 25 april.

Läs mer på www.orebro.se/yrkesvux

Kontakt

Linus Jonasson, Enhetschef, Campus Risbergska, Yrkesutbildningscenter
019-21 60 83, linus.jonasson@orebro.se

Roger Andersson, Site Manager, Emhart Glass Sweden AB, Örebro
073-032 36 36, roger.andersson@emhartglass.com

Anna Reinholdsson, Projektledare, Nobel Biocare AB, Karlskoga
0723-91 05 25 anna.reinholdsson@nobelbiocare.com

Mikael von Elern, VD Mekverken Tool AB, Laxå
0584-44 41 85, 073-423 65 01, mikael.vonelern@mekverken.se
2019-03-15
Ekolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö ClassPanasonic lanserar ett nytt Aquarea-sortiment med R32Pressinbjudan: Artificial intelligence SeminarISH 2019: GROHE formar framtiden inom vatten med rekordmånga innovationer5G blir en revolution för oss alla
2019-03-12
Unik Cadillac såldes för 1,3 miljoner på auktionDags att börja fräsa gängor istället för att skära gängorMultiFLOW luft- & vätskepistolSKF inviger nytt kompetenscenter för digitalisering av industrin Minimera din maskins stilleståndDEFA – inte bara laddstolpar – även utbildningGripsystem för battericeller Högpresterande Edge Data Center för smarta koncept inom transport och logistikHenkels nya digitala flerkanaliga styrenhet Bonderite E-CO DMC Skapar fossilfria produkter av brukens restströmmar Trustly Sveriges snabbaste växande fintech-bolag enligt Financial TimesIterio vill inspirera tjejer att välja ingenjörsyrket ”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”Anders Wall-stipendium till gymnasieelev som vill lösa världens vattenbristNy klimatneutral behandlingsteknik minskar koldioxidutsläppen i NorrköpingFjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrin
Annonser