MÅNDAG 20 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrin

Det går väldigt bra för regionens industriföretag, men de saknar utbildad arbetskraft att anställa.
Därför skapar nu Örebro kommun, Teknikcollege och lokala industriföretag tillsammans en helt ny vuxenutbildning till Verkstads- och maskinoperatör, skräddarsydd efter företagens behov.

Det går väldigt bra för svensk industri. Men höga pensionsavgångar och för få ungdomar som söker sig till branschen skapar ett uppdämt behov av utbildad arbetskraft.

För att fler ska få upp ögonen för jobb inom industrin satsar nu Örebro kommun i samarbete med Teknikcollege och 15 av regionens industriföretag på att skräddarsy en lokal industriutbildning till ”Verkstads- och maskinoperatör” för vuxna.

För att utforma kursplanen bjöd Teknikcollege in regionens industriföretag till dialog om vilka kompetenser de söker, och vad utbildningen behöver innehålla för att säkra deras framtida kompetensförsörjning.

– Det här en riktigt bra möjlighet att utbilda sig mot en bransch som skriker efter folk. Vi har kokat ner utbildningen till 42 intensiva veckor. Eleverna får varva teori med praktik ute hos lokala industriföretag med möjlighet att knyta värdefulla jobbkontakter redan under utbildningen, säger Linus Jonasson på Yrkesutbildningscenter.

Utbildningen Verkstads- och maskinoperatör startar hösten 2019 på Tullängsgymnasiet. Den vänder sig till vuxna i alla åldrar, både till den som är arbetslös och den som har jobb, men vill byta.

Några av de företag som varit med och utformat utbildningen är Emhart Glass Sweden i Örebro, Nobel Biocare i Karlskoga och Mekverken Tool i Laxå.

– De senaste åren har vi upplevt en otrolig skjuts, förra året anställde vi 60 personer men vi behöver fler! Framför allt CNC-operatörer. Det är precis den här utbildningen man behöver för att få jobb hos oss, säger Roger Andersson på Emhart Glas Sweden AB.

– Många har helt fel bild av hur det är att jobba inom industrin idag, man tror det är smutsigt och bullrigt. Skoleleverna som besöker oss blir ofta väldigt förvånade, de har fått höra från föräldrar och kanske mor- och farföräldrar att industrijobb det är inte roligt. När det är precis tvärt om! För den som vill satsa på en mer praktisk utbildning är det här verkligen en möjlighet, tillägger Mikael von Elern på Mekverken Tool AB.

– Vi bygger just nu upp en helt ny fabrik och kommer därmed, tillsammans med den befintliga, fördubbla verksamheten fram till år 2023. Så lyckas du med utbildningen, fungerar bra under praktiken och verkligen känner att det är det här jag vill göra – då har du lätt att få ett jobb sen, säger Anna Reinholdsson, Nobel Biocare AB.

Den nya vuxenutbildningen ”Verkstads- och maskinoperatör” går att söka redan nu och fram till och med torsdag 25 april.

Läs mer på www.orebro.se/yrkesvux

Kontakt

Linus Jonasson, Enhetschef, Campus Risbergska, Yrkesutbildningscenter
019-21 60 83, linus.jonasson@orebro.se

Roger Andersson, Site Manager, Emhart Glass Sweden AB, Örebro
073-032 36 36, roger.andersson@emhartglass.com

Anna Reinholdsson, Projektledare, Nobel Biocare AB, Karlskoga
0723-91 05 25 anna.reinholdsson@nobelbiocare.com

Mikael von Elern, VD Mekverken Tool AB, Laxå
0584-44 41 85, 073-423 65 01, mikael.vonelern@mekverken.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-15
Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är härScantruck och Söderberg & Haak redo för Maskinmässa RosersbergAllt fler gör sig oberoende av priser på fossila bränslenBlåkläder byter logotype - Om Sverige vinner hockey-VMRekordminskning av biodrivmedel 2018Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”Trästomme och stenull gav fördelar i TrikåfabrikenEtt nytt rekordår för Midroc EuropeSäkerhet hela veckan i BoKlokYtterbygg satsar på solkraftEnkel mobil ​app​ vägleder patienter inför operationNytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printingIT-utrustning för industrin Panasonic introducerar R32 Big PACi – ny serie anpassad för grön omställningSäkerhet i fokus tillsammans med Skanska på Safety WeekNya Opel Grandland X Hybrid4 - Opel goes electricBahcos sortiment av tillbehör för maskindrivna verktyg nu komplettRenova bygger för världsunik metallåtervinningSTANLEY lanserar FATMAX CLASSIC PRO vattenpass
2019-05-13
3D Center utökar sin MJF-portfölj med 5200 produktions 3D-skrivarserierKompakt fläktlös IoT edge server med 8-kärnors Intel Core i9-9900KABB tar hem stororder för överföring av vindkraft från NordsjönHexagon Manufacturing Intelligence bjuder in rörtillverkare till event med fokus på rör- och trådmätning Stefan Lindau tar över rodret för Panasonic TOUGHBOOK i NordenHSF, Vimmerby investerar Stapelbara fläktlösning med automatisk funktion för resonansdetektionFörenklad hanteringen av maskin- och transporttjänster med autotilldelningAPM Terminals öppnar i Gävle16 maj öppnar Würths nya butik i MalmöSvevia sanerar mark med sjöutsiktNytt avtal för yrkesutbildningen ska ge fler lärlingarVäghyvel i mästarklass när Hidromek kommer till MaskinExpo
2019-05-10
Kalle Lindh Vargas, operativ chef, har en samordnande roll för kundens bästaLyckad första dag på SPINNERs IN-House Mässa i MünchenJacob Birkeland ny presschef på Skanska ABMaskinFransson har ny hemsidaOracle prisar Panasonic för förmågan att kunna leverera enastående kundupplevelserSå reparerar man komponenter i metall på ett hållbart sättNy Logistikchef på Wibax Redan fler än 10 000 förbokningar för Volkswagens nya elbil ID.3Svevia slår rekord i vunna beläggningsjobb för TrafikverketÅrets omgång av Venture Cup Startup imponerar! Circle K inviger första korridoren av supersnabbladdareDavid Frykerås och Elin Ledskog är årets mottagare av Jan Häckners bioenergiprisNy teknik minskar behov av växthusgas Rekordsnabbt bygge av kontor, verkstad och nordiskt reservdelslagerHidromek bryter ny mark sin nya generation maskiner
Annonser