SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbare

Danska Unicontrol har hittat nyckeln till automatisering av processer inom byggbranschen med uppfinningen Unicontrol 3D. Nu får svenska grävmaskinsförare också möjlighet att arbeta upp till 30 procent mer effektivt genom digitalisering och automatisering.
Normalt måste grävmaskinsföraren vänta på både lantmätaren och en medhjälpare för att vara säker på att gräva exakt med en mindre grävmaskin. Nu kan föraren hantera hela processen själv med den flexibla maskinstyrning som Unicontrol har utvecklat för grävmaskiner med svängarm, med en totalvikt på under 15 ton. Det krävs 20 minuters instruktioner i förarhytten för att lära sig att använda det nya verktyget som visar all nödvändig information och data på en skärm i hytten.

Unicontrol tar med sin revolutionerande produkt itu med ett stort och brådskande behov inom byggbranschen där Unicontrol 3D har blivit ett etablerat verktyg för många grävmaskinsförare. Unicontrol omsatte därför redan det första halvåret på marknaden mer än 7 miljoner kronor. Den kraftiga tillväxten fortsätter 2020 trots corona.

Nu kan också svenska grävmaskinsförare dra nytta av de goda erfarenheterna från den danska byggbranschen. Från juni 2020 erbjuder Unicontrol installation av sin lösning i grävmaskiner hos svenska företag och maskinuthyrare.

Enkelt och prisvärt!

På byggarbetsplatser ställs det höga krav på tempo, precision och dokumentation. Den utmaningen möter Unicontrol med digitalisering och automatisering av arbetsflöden.

Vi använder Unicontrols system för att se hur mycket jord våra maskiner gräver upp och det underlättar våra grävmaskinisters dagliga arbete genom att automatiskt leverera mätuppgifter till vårt kvalitetssäkringssystem. Det är en prisvärd och smart produkt som inte är tekniskt komplicerad att använda, förklarar Dion Munksgaard, byggledare på byggföretaget CG Jensen.

Förutom CG Jensen har Unicontrol andra kunder inom den danska byggbranschen och inom maskinuthyrning, bland annat Per Aarsleff.

Uppseendeväckande skalningspotential

Varje år säljs enbart i Europa mer än 60 000 nya grävmaskiner i viktklassen under 15 ton, och till dessa maskiner är Unicontrol den enda leverantören av ett maskinstyrningssystem.

Det fungerar med alla grävmaskinsvarumärken, och är ett lönsamt tillägg till den befintliga maskinparken. Den globala marknadspotentialen är därför väldigt intressant, även ur investerarens synvinkel.

I juni 2020 fick Unicontrol finansiellt stöd av två kraftfulla investerare inom den globala robotindustrin som båda har lång erfarenhet av global expansion. Robotinvesteraren Thomas Visti har med ett större miljonbelopp trätt in i ägarkretsen och styrelsen för Unicontrol. Han är nyckelpersonen bakom flera av Danmarks största robotsuccéer, bland annat Mobile Industrial Robots där han i dag är CEO.

Jag föll för ägargruppen på Unicontrol som har rätt blandning av teknisk kompetens och kommersiell förståelse. De har ett omfattande yrkeskunnande och stor energi, och deras produkt har dessutom på rekordtid skapat imponerande resultat både i omsättning och resultat. Unicontrol är ett företag med en enorm global skalningspotential, säger Thomas Visti.

Användarvänlighet är det nya guldet

Unicontrols andra nya investerare är Lasse Kieffer som just har investerat ett miljonbelopp i Unicontrol och trätt in i bolagets styrelse. Han var med och utvecklade världens första cobot i företaget Universal Robots. Därefter skapade han succén Purple Robotics som han lämnade till förmån för OnRobot som även det blev en dansk framgångssaga.

Jag har följt Unicontrol i ungefär ett år, och grundarna levererar otroligt starkt. Förr i tiden grävde man efter guld. Sedan övergick man till att borra efter det svarta guldet (olja). Användarvänlighet och lättillgänglighet är i dag det nya guldet. Unicontrols produkt är otroligt användarvänlig. Unicontrols produkt gör det lätt och okomplicerat för föraren i grävmaskinshytten, konstaterar Lasse Kieffer.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN