LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya innovativa IT-lösningar med hjälp av ljuset

Dagens Infrastruktur bevakar LiFi-teknologin i Eindhoven.
Signify är det nya företagsnamnet för Philips Lighting och är världsledande inom belysning generellt men också att få fram innovativa IT-lösningar med hjälp av ljuset. Genom att förvandla ljuspunkter till datapunkter kan fler enheter, platser och personer koppla upp sig digitalt via belysning. Det ger en säkrare, mer produktiv och smartare värld. Det visar sig inte minst när de ny lanserar nya produktlösningar för det smarta kontoret, livsmedelsbutiken och staden.

Av Kim Hall

Företaget grundades som Philips i Eindhoven i Holland och har i mer än 127 år varit ledande inom belysning för både den professionella- och konsumtionsmarknaden. I mars 2018 börsnoterades Philip Lighting och bytte då namn till Signify. Innovation är bara förnamnet för vad Signify kan producera.

I dagarna lanseras Trulifi, världens mest pålitliga och höghastighetskommunikativa LiFi-system som utnyttjar befintlig och framtida belysningsarmaturer. Trulifi är ämnad för den professionella marknaden såsom kontor, detaljhandel, industri och sjukvård.

– Istället för att använda radiosignaler, såsom WiFi, 4G/5G, Bluetooth använder Trulifi sig av ljusvågor som möjliggör hög tillförlitlighet och säker tvåvägs trådlös kommunikation vid hastigheter långt över de flesta konventionella trådlösa arbetsmiljöer, säger Ed Huibers.

Trulifi 6001 använder sig av befintligt ljus till en hastighet på 30 Mbps och har en radie om två meter. Produkten har funnits på marknaden sedan 2018. Trulifi 6002 är en senare serie som använder sig av tvåvägs infrarött ljus upp till 150 Mbps och med en radie om 2,2 meter i diameter per sändarenhet. Lämpar sig för kontor, sjukvård och transportmarknaden.

Trulifi 6013 är ett säkert och robust LiFi-system som använder två-vägars färgat ljus för att åstadkomma 250 Mbps och klarar upp till åtta förbindelseenheter. Trulifi 6013 lämpar sig för att säkra kontoret, företaget och industrin. Alla tre Trulifi-system finns tillgängligt på marknaden.

I Eindhoven presenterade Signify även ett belysningssystem för livsmedelsmarknaden där maten med hjälp av särskild belysningsteknik ser fräschare ut, håller längre och minskar matsvinnet. Signify har även tagit fram belysning för grönsaksodling inomhus, manipulera smaken och till och med få exempelvis kycklingar och grönsaker att växa snabbare och innehålla mer näring med hjälp av ljuset.

– Dessa jordgubbar är odlade inomhus på fjärde våningen i detta hus, säger Simone Poort och låter mig smaka på en röd sötaktig jordgubbe. Med denna ljusteknik kan handlaren kan spara upp mot 20 procent av sin omsättning, matsvinnet minskas upp till 50 procent år 2025 och antalet transporter genom Europa kan bli färre.

BrightSites lämpar sig för den smarta stadsinfrastrukturen. Signify använder bland annat Ericssons antennsystem och Axis kamera. BrightSites smarta lyktstolpar har redan installerats i städer runt om i världen, från New Caledonia till San Jose i USA, till sjukhus i Spanien.

Det är en plattform med LED-belysning i toppen, en rörlig kamera inom ett glasfisköga som snabbt och lätt kan övervaka trafiken och stadsmiljön. På andra sidan stolpen finns en digital skärm med information om väder och vind, lediga parkeringsplatser eller annan aktuell information som staden vill förmedla. Inne i stolpen finns ett antennsystem med 4G/5G och WiFi infrastruktur som är tillgänglig för alla.

– Den smälter väl in oavsett stadsmiljö, antennerna är integrerade i stolpen och säkerställer att polerna passar in i miljön så att staden kan behålla sin estetik. Systemet är fiberbaserat och vi kan använda samma antenn oavsett radiofrekvens. Vi behöver dessutom inte stänga av vägen för servicearbeten eftersom det tar bara några minuter att byta ut enheter, säger Musa Unmehopa, generalagent för Signifys BrightSites.

www.dagensinfrastruktur.se/
www.svenskbyggtidning.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser