SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya resecentrum i Sundsvall får markvärme från LK

Den vackra stenstaden Sundsvall växer och byggnationen av det nya resecentrumet, som beräknas vara klart i augusti 2021, är i full gång och projektet är en bra bit in.
Den gamla centralstationen ska bli ett nytt resecentrum för att möta framtiden.

I projektet ingår bland annat en ny bussterminal samt upprustning av det K-märkta stationshuset och dess utemiljö. Syftet är att samla och förenkla det kollektiva resandet genom att det nu ska bli enklare att byta mellan olika transportslag, exempelvis buss och tåg. Sundsvall har som mål att växa som stad och ett nytt resecentrum blir en viktig plats med stora möjligheter att utveckla byggnader i nära anslutning till resecentrumet men också längs Sundsvallsfjärdens kajer.

Det kommunala fastighetsbolaget SKIFU äger Sundsvalls centralstation och är byggherre för projektet.

- Sundsvall fortsätter att satsa på hållbara resor och centralstationen ska förvandlas till ett modernt resecentrum med målet att bli en trygg och trivsam plats dit det är enkelt att ta sig. Eftersom funktionaliteten är viktig har vi valt att investera i markvärme som ökar tillgängligheten men som också passar bra in i vårt hållbarhetsarbete, säger Urban Simander, förvaltare på SKIFU

Många fördelar med markvärme

Förutom att markvärmen håller snö och is borta från terminaler, plattformar och plattformsförbindelserna skapar det också en ökad komfort och säkerhet med minskade risker för halka och benbrott* men också ett minskat behov av snöröjning och renhållning. Tåg och bussar hålls även de rena och fräscha eftersom passagerare inte drar in snö och grus vilket leder till mindre slitage och underhåll.

Byggprojektets entreprenör, Rekab, har anlitat underentreprenör för att installera markvärme från LK

- Det ska vara enkelt att göra smarta och hållbara val i vardagen. Det nya resecentrumet i Sundsvall är ett lysande exempel på att skapa bättre förutsättningar genom att minska risken för halkolyckor, öka tillgängligheten och nyttja resurserna på ett smart och hållbart vis, säger Christer Öhgren, säljare på LK.

Ansvarig rörentreprenör är Gustafssons Rör som startade i Umeå men som nu finns på flera platser i Norrland, däribland Sundsvall.

- Vi har länge haft en bra relation med LK och för oss är det viktigt med en bra leverans- och produktkvalitet. LK utvecklar hela tiden smarta och hållbara lösningar tillsammans med oss rörmontörer vilket gör vardagen enklare för oss, säger Christer Persson, ledande montör på Gustafssons Rör.

* Varje vinter varnar medier och myndigheter för halka. Socialstyrelsens statistik visar att nästan 18.000 personer fick specialistvård för fall i samband med is eller snö år 2017. Det totala antalet drabbade är ännu högre eftersom patienter i primärvården inte är inkluderade i statistiken.


För en enklare och smartare vardag
Enklare, smartare och mer hållbart – på LK utgår vi alltid från att det finns ett bättre sätt att göra saker. I allt vi gör föredrar vi innovation över status quo och enkelhet över komplexitet. Med den övertygelsen utvecklar vi på LK smarta produkter och systemlösningar för värme, vatten och sanitet.

LK Systems är ledande i Norden inom lösningar för värme- och tappvattensystem. Våra system är enkla att installera och i vår prefabriceringsanläggning tillverkar vi även skräddarsydda system som ytterligare förenklar installationen. Från idé till färdig produkt, här får du de smartaste lösningarna, idag och i framtiden.

Vi på Gustafssons Rör har arbetat nära våra kunder i Umeå sedan starten för över 17 år sedan. Nu är vi över 30 medarbetare som jobbar med allt inom VVS i flera orter i Norrland. Vi är ett företag som sätter stort värde på hög moral, trygghet och närhet till våra kunder och anställda. Vi vill vara en bra arbetsgivare som ger våra medarbetare möjlighet att vara delaktig och möjlighet att utvecklas. Våra kunder skall se oss som en rättvis och ärlig motpart och ett företag med hög tillgänglighet, flexibilitet och effektivitet.

SKIFU är ett kommunägt bolag som äger, förvaltar och utvecklar fastigheter. Bolagets syfte är att främja utveckling och nyetablering i Sundsvalls kommun.


Henrik Abraham
PR- och kommunikationsansvarig LK Group
henrik.abraham@lagerstedt-krantz.se
08-506 851 24

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN