LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya Robotmaster V7 – Robotprogrammering för alla.

Banbrytande arkitektur ger felfria banor med ett enda klick.
Man ska inte behöva vara civilingenjör för att programmera en robot.
I takt med att robotsystemen har utvecklats har även styrprogrammen blivit betydligt mer användarvänliga och idag är den tidsödande punkt-till-punkt programmeringen ett minne blott. Med Robotmasters helt nya plattform är felfri programmering bara ett klick borta.

Marknaden förändras hela tiden och tillverkningsindustrin måste klara av att hålla jämna steg. De traditionella tillverkningsmetoderna har svårt att möta dagens krav på anpassning och produktion i små serier. Det som krävs är en flexibel tillverkningsprocess och här spelar programmeringen av robotar en viktig roll.

– Om du har en produkt som ska tillverkas under flera månader eller ett år så har du råd att spendera två veckor på programmering. Men sådana ledtider fungerar inte om du behöver programmera flera projekt varje dag, säger Garen Cakmak, Senior Director hos Hypertherm Robotic Software som utvecklat Robotmaster.

En ny era inom robotprogrammering

Under industrirobotarnas tidiga dagar var programmeringsarbetet tidsödande och krävde expertkunskaper inom robotik. Robotens gränssnittsenhet hanterades manuellt, vilket fördröjde produktionen. Så småningom kom verktyg för offline-simulering, men de byggde på samma gamla koncept.

Offline-programmen utvecklades och de första CAD-baserade verktygen lanserades. De första programmen var extremt långsamma, men betydligt mer flexibla.

Med den andra generationen kunde man rita en bana, eller kurva, och sedan beräkna den snabbaste vägen från punkt A till punkt B. När dessa funktioner automatiserades gick programmeringen snabbare, men man förlorade en del flexibilitet. I och med övergången till CAD/CAM och point converters gick arbetet ännu snabbare, men fortfarande krävdes specialistkunskaper i robotics och CAD/CAM. De mest använda verktygen för offline-programmering byggde fortfarande på gamla idéer om hur bearbetningen skulle gå till.

Det var dags för en radikal förändring och en helt ny och användarvänlig arkitektur.

En integrerad lösning med användaren i fokus

Teamet bakom Robotmaster (som har 20 års erfarenhet av att skapa mjukvara för offline-programmering) satte därför igång med att utveckla ett program som vem som helst kan använda. Målet var att skapa en lösning för snabb och enkel optimering av robotsystemens funktioner, utan att ge avkall på flexibiliteten.

– Vi ville skapa ett helt nytt CAD/CAM-verktyg för programmering av robotsystem. Programmeringen skulle vara intuitiv, automatiserad och funktionsbaserad, säger Cakmak.
Det användarvänliga gränssnittet hos Robotmaster V7 kommer för alltid att förändra hur vi programmerar robotar.

– Vi förutsätter att användarna har god kännedom om tillverkningsprocessen och att de vet vilka uppgifter som behöver utföras. Med Robotmaster kan de programmera sina robotar utan att vara experter på vare sig CAD/CAM eller robotics, säger Cakmak. Om användaren till exempel anger att en kant ska gradas generar programmet omedelbart en felfri kod för detta.

Programmet analyserar och förprocessar importerade CAD-modeller helt automatiskt. När användaren sedan gjort några enkla inställningar för den aktuella uppgiften gör programmet alla beräkningar som behövs.

– Med ett klick skapas alla punkter och linjer, och redan där sparar en erfaren CAD/CAM-specialist 5–10 minuters arbete, säger Cakmak. Med ett enda klick skapas hela robotbanan.

Med enkla dra-och-klicka-verktyg och förhandsvisningar kan användaren snabbt optimera robotens rörelser. I verktygslådan finns även specifika inställningar för robotfunktioner såsom hastighet och rörelseoptimering samt kraftfulla verktyg för övergångar mellan olika robotrörelser. I det funktionsbaserade gränssnittet kan användaren direkt se hur de olika inställningarna påverkar resultatet.
– Parametrar och problem såsom singulariteter, räckviddsgränser och kollisioner kan kännas främmande för den som inte är utbildad inom robotik. I vårt program hanteras dessa parametrar automatiskt, säger Cakmak

Att utnyttja robotteknikens möjligheter

En av robotteknikens största fördelar är flexibiliteten, dvs. de många möjligheterna. Samtidigt innebär detta en stor utmaning.

I takt med att tillverkningsprocesserna blev mer och mer komplexa behövdes bättre verktyg och slutligen utvecklades de femaxliga systemen, men de lösningarna saknade redundans. Med andra ord var verktyget fortfarande tvunget att ha en viss bestämd orientering under tillverkningen.

Sedan kom robotar och de sexaxliga robotsystemen. För varje given uppgift hade nu robotsystemen en extra frihetsgrad, dvs. totalt minst sex vridaxlar. Från och med nu fanns inga begränsningar vad gäller verktygets orientering. Den flexibiliteten måste man ta tillvara på.

– När vi träffar robottillverkare och integratörer talar de gärna om allt som deras robotar kan utföra, säger Cakmak. Men det som håller dem tillbaka är bristen på användarvänliga program som gör att användaren kan utnyttja all denna flexibilitet utan att vara expert på området, säger Cakmak.

Att ta tillvara på flexibiliteten hos en robot är ingen enkel sak. Förmågan att rotera kring verktyget är en av de viktigaste fördelarna hos en robot. Denna rotation är inte begränsad av den uppgift som ska utföras, vilket för de flesta applikationer innebär att rotationen inte påverkar verktygets orientering i förhållande till arbetsstycket eftersom det finns redundans.

Förutom denna redundans kan en typisk sexaxlig robot i varje programmeringspunkt ställas i åtta möjliga konfigurationer. Dessa konfigurationer orsakar ett annat stort problem vid programmeringen, nämligen singulariteter.

Att hantera singulariteter

En singularitet är ett problem som uppstår när det vid en viss punkt finns flera lösningar för nästa robotrörelse. När en sådan matematisk tvetydighet uppträder kan roboten inte fortsätta sin uppgift.

Singulariteter är en viktig fråga inom robotik eftersom en typisk sexaxlig robot har tre potentiella ”singularitetsområden”: robotens handled, armbåge och bas. Om två leder står i ett parallellt läge uppstår en matematisk tvetydighet. När roboten närmar sig en singularitet uppstår acceleration och en hög hastighet i vissa av robotens leder, vilket försämrar robotbanan betydligt eller får roboten att stanna och ett felmeddelande visas.

När man programmerar en robot måste man ta hänsyn till dessa faktorer och dessutom tänka på applikationen.

– Det känns lite som att ge sig ut i vilda västern, när man tänker på alla tillämpningar vi måste ta hänsyn till. Dagens robotsystem är så mycket mer än bara en svarv eller fräs, säger Cakmak.

Ju fler uppgifter som ska utföras i varje robotcell, desto större är risken för att man stöter på problem med singulariteter, räckviddsproblem, ledbegränsningar och kollisioner, särskilt i system med flera celler. Utan ett bra program för simulering och optimering är det mycket svårt att undvika dessa problem. Man kan likna detta med att räkna ut den kortaste vägen till en avlägsen plats utan att ha tillgång till elektroniska kartor eller en GPS, det vill säga ett verktyg som utifrån ett fågelperspektiv underlättar optimeringen av uppgiften.

Robotmaster V7 har ett intuitivt grafiskt gränssnitt för styrning av robotens leder i en simulerad miljö, där man ser hur varje robotrörelse påverkar resultatet. Du kan enkelt kontrollera förekomsten av potentiella problem, såsom singulariteter, räckviddsbegränsningar och kollisioner. Det enda du behöver göra för att korrigera en bana är att justera en kurva och undvika de färgmarkerade områdena på skärmen (som representerar fel). Med några klick skapar du enkelt en optimal bana.

CAD/CAM-verktyg som inte kräver programmeringskunskaper

Den första versionen av Robotmaster V7 är avsedd för styrning av sexaxliga robotar, inklusive externa axlar såsom åkbanor och rotationsbord. Kommande versioner kommer även att stödja sjuaxliga robotar och system med flera robotar i samma cell.

Robotmaster har inbyggda CAD/CAM-funktioner för styrning av enkla bearbetningsuppgifter såsom svetsning och fräsning, inklusive putsning, skärning och gradning. Funktionerna är specialutvecklade för bearbetningsrobotar (alltså inte CNC-fräsar) och så enkla att vem som helst kan använda dem. CAD/CAM-jargongen har ersatts av lättbegripliga termer och intuitiva menyer.

Programmet kan även importera robotbanor från CAD/CAM-program. Kommande versioner kommer att innehålla programtillägg (direktlänk) som gör det möjligt att använda Robotmaster tillsammans med valfritt CAD/CAM-verktyg, bl.a. Mastercam, CATIA och NX.

Robotmaster V7 förändrar vårt sätt att programmera robotar från grunden

Robotmaster utnyttjar robotsystemens fulla möjligheter i en och samma integrerade lösning. Programmet är snabbt och enkelt att använda och är samtidigt så kraftfullt att det kan användas för att styra mycket komplexa robotsystem. Med några få klick på skärmen kan robotens olika funktioner programmeras med ett felfritt resultat, även av den som aldrig tidigare har använt ett program för robotprogrammering. Dessa banbrytande fördelar hade inte varit möjliga utan den helt nya funktionsbaserade arkitekturen som automatiserar programmeringen av robotens alla rörelser. Med Robotmaster kan du dra full nytta av ditt robotsystems alla möjligheter, oavsett om du är nybörjare eller erfaren integratör.

För mer information, kontakta AME.
Tel: 031-411 700
info@ameab.se
www.ameab.se/
AME AB

031-41 17 00
Ingen e-post
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser