SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya tjänsten hjälper svenskar köpa solceller till bäst pris

Nu har SolcellsOfferter lanserat en ny tjänst som innebär att privatpersoner snabbt och enkelt kan göra en investering i solceller till bäst pris.
Hos SolcellsOfferter kan privatpersoner beställa tre offerter från solcellsleverantörer på sin ort. Det gör det möjligt för privatpersoner att kunna jämföra offerter och därmed erhålla bästa pris för sitt köp av solceller.

En solcellsanläggning hjälper privatpersoner och företag att minska sina kostnader för sin fastighets energiförbrukning samtidigt som solceller, som kategoriseras som förnybar energi, bidrar till en bättre miljö.

Fram till idag har priserna för solceller sjunkit drastiskt de senaste åren samtidigt som strafftullsavgifterna för billigare solceller har tagits bort, vilket gör att de flesta kan investera i en solcellsanläggning idag.

Energimyndigheten erbjuder även privatperson ett investeringsbidrag, ett så kallat solcellsbidrag, på 20 procent. Det betyder att privatpersoner som installerar en solcellsanläggning kan erhålla ett bidrag som motsvarar 20 procent av den totala kostnaden.

En solcellspanel har måtten 1 m x 1,6 m och är vanligast tillverkad med Poly- och monokristallina kiselsolceller. Solcellspanelen har en framsida i blått eller svart glas och en baksida. När solens strålar belyser solcellspanelens framsida så bildas en elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan.

Denna elektriska spänning fångas upp av en metallwire, som är seriekopplad mellan alla solcellspaneler i anläggningen. Metallwiren för sedan strömmen vidare till en växelriktare där likströmmen omvandlas till växelström, som sedan direkt kan användas av fastigheten.

En solcellsanläggning med en effekt på 10 kW producerar cirka 10 000 kWh per år, vilket ungefär motsvarar hälften av en normalstor villas elförbrukning varje år. Det gör att en investering i en solcellsanläggning innebär att besparingen varje år blir cirka 13 000 kronor, om elpriset ligger på 1,30 kr per kWh.

Återbetalningstiden för en solcellsanläggning på 10 kW är cirka 10 år medan livslängden för solceller är minst 25 år. Det gör att över tid så är en solcellsanläggning en mycket lönsam investering.

Eftersom en solcellsanläggning bara producerar elektricitet, den kan inte lagra elektricitet, så innebär det att den elektricitet som produceras behöver användas direkt. Den elektricitet som fastigheten inte använder för stunden går vidare ut på elnätet för försäljning på elmarknaden. Detta innebär att ingen av den elektricitet som solcellsanläggningen producerar går förlorad.

Priset för att köpa el och att sälja el genom elbolaget blir i stort detsamma, efter skatteavdraget. Det betyder att när solcellerna inte producerar elektricitet så köps elen från elbolaget till ungefär samma pris som priset för den elektricitet som har sålts.

Frida Engström
Ägare
armin.z.a@gmail.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN