FREDAG 18 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nyheter! Siemens NX CAM 12

Guiding Curves är nya operationer i NX CAM som ger utökade möjligheter och frihet i att skapa önskade verktygsbanor för ytfräsning av formytor med fullradiefräsar, som ofta kan medföra en bättre ytfinhet.
Operationstypen finns som både Fixed Axis (3 axlig) samt Variable (4-5 axlig). Verktygsbanorna drivs av ett eller två set av linjer, kurvor eller kanter, så kallade “guides”. En stor fördel är att dessa ”guides” inte behöver ligga i direkt anslutning till skärmorådet samt att operationen tillåter även underskär.

“Morphing” – verktygsbanorna fördelas jämt mellan två set “guides” på det definierade skärområdet. “Constant Offset” – verktygsbanorna får en konstant förskjutning enligt en “guide” på det definierade skärområdet. ”Racetrack around Guide” – verktygsbanan blir runt en ”guide” som ett spiralmönster med formen av guide-kurvan. Båda operationerna erbjuder också automatisk tilt av verktygsaxel för att undvika kollisioner med skaft eller hållare samt ”smoothing” av skarpa riktningsändringar.

Adaptive Milling är nyheter i NX CAM som faller under begreppet ”dynamiska fräsbanor”. NX CAM har sedan tidigare erbjudit flera andra integrerade operationer för denna typ av bearbetning, exempelvis VoluMill, men nu har alltså Siemens utvecklat sin egen operation i denna kategori. Adaptive Milling bibehåller en konstant materialavverkningshastighet och med det konstant verktygsbelastning genom att kontrollera fräsens ingreppsvinkel i verktygsbanan. Operationen har mycket effektiva verktygsbanor som kan spara både programmeringstid, genereringstid, bearbetningstid samt verktygslivslängd för grovfräsningsoperationer. Några andra fördelar med Adaptive Milling är bland annat: ”Morphed Spiral” – skärmönster för öppna områden. ”Pillar Cutting” – helix-bearbetning för ”pelare” som kan uppkomma i skär området.

NX CAM Robotic är robotbearbetningen i NX CAM 12 som har förstärkts avsevärt av en virtuell ”teach mode”-teknologi. Detta gör det möjligt för användaren att enkelt programmera en robot för att göra ”pick-and-place” operationer, inklusive att ladda i och ur arbetsstycken i maskiner samt att assistera med verktygsbyte vid behov. Detta medför att en CAM-beredare nu enkelt kan programmera hela processen för roboten vid betjäning av CNC-maskiner inklusive byte av verktyg på roboten för att kunna hantera både ”pick-andplace” samt bearbetning av detaljer.

C o n t i n u o u s B-Axis Turning, denna nya funktionalitet ger stöd för att programmera profilsvarvning med variabel B-axel under verktygsbanan. Via grafikfönstret styr man med lätthet de olika B-axelvektorerna för svarvbanan. För maskiner som stödjer svarvning med variabel B-axel så kan denna teknik medföra ökad verktygslivslängd samt en förbättrad ytfinhet då man kan bibehålla en mer optimal vinkel mellan skäret och ytan genom hela svarvkonturen. Det kan också minska både programmeringstid och maskintid då man kan minska antalet operationer och verktygsbyten.

Multi-Tool för svarvning, nu finns en ny verktygstyp i NX CAM som kallas Multi Tool och som ger stöd för verktyg med multipla skärgeometrier, det vill säga flera verktygstyper i samma hållare. Man kan också exportera 3D-geometrin för verktyget direkt ifrån NX CAM till verktygsbiblioteket. Denna verktygstyp har
stöd för både svarvoperationer och borrnings-/uppborringsoperationer. Användning av Multi-Tool kan ge användare större flexibilitet samt öka produktiviteten genom att minska verktygsväxlingar.

Tube Milling är de nya 5-axliga operationerna ”Tube Roughing” och ”Tube Finishing” som förenklar programmeringen av smala ihåliga geometrier, så som portar i motorblock.
Programmering av dessa geometrier med konventionella metoder kan vara mycket tidskrävande och med hög risk för fel som resulterar i driftstopp i maskiner. Dessa grov- och finberarbetningsoperationer medför en effektiv programmering samt snabba och felfria 5-axlig fräsbanor som minskar bearbetningstiden och förbättrar ytkvaliteten.

Nytt i NX 12 är också NX Machining Line Planner. En applikation för högvolymproduktion av komplicerade detaljer med många features. NX Machining Line Planner kombinerat
med den integrerad NX CAM-applikationen möjliggör distribution, balansering, programmering och simulering av operationer fördelat på flera uppspänningar och maskiner.
Denna integrerade lösning möjliggör dubbelriktad ändringshantering mellan CAM-programmering och ”Line Planning”. Genom att använda en digital tvilling av hela produktionslinan för att optimera processen kan fordons- och maskintillverkare minska planerings- och beredningstiden samt öka flödet genom produktionslinan.

Mer information:
Henrik Jaxner
Business Development Manager
CAD/CAM & AM – Digital Part Manufacturing Solutions
Summ Systems AB
+46 (0) 10 498 48 34
2019-01-14
Wimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagen
Annonser