SÖNDAG 26 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt yrkesråd på plåt- och svetsutbildningen

I dag träffades Alingsås nya yrkesråd för första gången.
Yrkesrådet är kopplat till plåt- och svetsutbildningen, som startade i Alingsås tidigare under 2018.

- Detta ger oss en bättre möjlighet att i framtiden tillgodose industriernas kompetensbehov, säger Agneta Hulthén, projektledare kompetensförsörjning på Campus Alingsås.

I våras startade Campus Alingsås en vuxenutbildning inom plåt- och svetsteknik. Utbildningen togs fram i nära samarbete med näringslivet, och för att fortsätta och till och med utveckla det samarbetet är nu ett yrkesråd startat.

- Vi har två engagerade lärare med stort yrkeskunnande samt pedagogisk kompetens och det känns väldigt bra att vi i dag har en modern industriutbildning i Alingsås. Med det nya yrkesrådet får vi förutsättningar för att hålla utbildningen modern även i framtiden, säger Agneta Hulthén och fortsätter:

- En kontinuerlig kontakt med näringslivet betyder att vi hela tiden får information om vad som händer i branschen och kan anpassa utbildningen efter branschens krav och behov.

Tät dialog

Yrkesrådet ska förbättra dialogen dels mellan utbildningen och företagen och dels mellan företagen och kommunen i stort. Parterna ska tillsammans jobba för att utveckla en ledande industriteknisk utbildning inom svetsteknik, plåtbearbetning och stålbyggnad, som resulterar i anställningsbara elever. Hela satsningen går i linje med kommunens ambition om att förbättra det totala näringslivsklimatet.

- Målet är att utbildningen ska vara den naturliga rekryteringsbasen för företagen i närområdet. Detta är endast möjligt genom en tät dialog och ett samarbete med så många lokala företag som möjligt. Samarbetet kan gälla allt ifrån utbildningens innehåll och praktikplatser till kompetensutbyte mellan både utbildningen och företagen och mellan de olika företagen, säger Agneta Hulthén.

Gynnar alla parter

Esa Karlsson och John Hillberg är de två lärare som ansvarar för plåt- och svetsutbildningen. Just nu arbetar de med 18 elever, och det finns flera kvalificerade sökande inför nästa start i januari 2019.

Även lärarna är mycket positiva till det nystartade yrkesrådet. De menar att en kontinuerlig samverkan mellan utbildning och näringsliv är mycket viktig för att båda parter ska utvecklas tillsammans.

- Skolan kan nu dra nytta av branschspecifik och ny teknik vilket i sista ändan även gynnar företagen. Det blir också viktigt att bygga upp en bra samverkan för det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), säger Esa Karlsson, och får medhåll av John Hillberg.

- Yrkesrådets synpunkter blir viktiga och bör tillsammans med kursplanen styra innehållet i vår vardag. Det gör steget från utbildning till arbete enklare och vi tror att vinsterna blir stora för alla när vi jobbar med rätt moment och uppgifter.

Regelbundna träffar

Yrkesrådet kommer att träffas med jämna mellanrum under läsåret. Tanken är att många lokala företag ska vara representerade, och även företag med olika inriktning inom industrin. Träffarna kan ske antingen i skolans lokaler eller ute på olika företag.

- Rådet bör även bestå av elever, lärare och skolledning, och även politiker från utbildningsnämnden kommer att delta vid vissa av träffarna, avslutar Agneta Hulthén.

Mer information
Agneta Hulthén, projektledare Campus Alingsås, 0322-61 66 65.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser