TISDAG 11 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt yrkesråd på plåt- och svetsutbildningen

I dag träffades Alingsås nya yrkesråd för första gången.
Yrkesrådet är kopplat till plåt- och svetsutbildningen, som startade i Alingsås tidigare under 2018.

- Detta ger oss en bättre möjlighet att i framtiden tillgodose industriernas kompetensbehov, säger Agneta Hulthén, projektledare kompetensförsörjning på Campus Alingsås.

I våras startade Campus Alingsås en vuxenutbildning inom plåt- och svetsteknik. Utbildningen togs fram i nära samarbete med näringslivet, och för att fortsätta och till och med utveckla det samarbetet är nu ett yrkesråd startat.

- Vi har två engagerade lärare med stort yrkeskunnande samt pedagogisk kompetens och det känns väldigt bra att vi i dag har en modern industriutbildning i Alingsås. Med det nya yrkesrådet får vi förutsättningar för att hålla utbildningen modern även i framtiden, säger Agneta Hulthén och fortsätter:

- En kontinuerlig kontakt med näringslivet betyder att vi hela tiden får information om vad som händer i branschen och kan anpassa utbildningen efter branschens krav och behov.

Tät dialog

Yrkesrådet ska förbättra dialogen dels mellan utbildningen och företagen och dels mellan företagen och kommunen i stort. Parterna ska tillsammans jobba för att utveckla en ledande industriteknisk utbildning inom svetsteknik, plåtbearbetning och stålbyggnad, som resulterar i anställningsbara elever. Hela satsningen går i linje med kommunens ambition om att förbättra det totala näringslivsklimatet.

- Målet är att utbildningen ska vara den naturliga rekryteringsbasen för företagen i närområdet. Detta är endast möjligt genom en tät dialog och ett samarbete med så många lokala företag som möjligt. Samarbetet kan gälla allt ifrån utbildningens innehåll och praktikplatser till kompetensutbyte mellan både utbildningen och företagen och mellan de olika företagen, säger Agneta Hulthén.

Gynnar alla parter

Esa Karlsson och John Hillberg är de två lärare som ansvarar för plåt- och svetsutbildningen. Just nu arbetar de med 18 elever, och det finns flera kvalificerade sökande inför nästa start i januari 2019.

Även lärarna är mycket positiva till det nystartade yrkesrådet. De menar att en kontinuerlig samverkan mellan utbildning och näringsliv är mycket viktig för att båda parter ska utvecklas tillsammans.

- Skolan kan nu dra nytta av branschspecifik och ny teknik vilket i sista ändan även gynnar företagen. Det blir också viktigt att bygga upp en bra samverkan för det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), säger Esa Karlsson, och får medhåll av John Hillberg.

- Yrkesrådets synpunkter blir viktiga och bör tillsammans med kursplanen styra innehållet i vår vardag. Det gör steget från utbildning till arbete enklare och vi tror att vinsterna blir stora för alla när vi jobbar med rätt moment och uppgifter.

Regelbundna träffar

Yrkesrådet kommer att träffas med jämna mellanrum under läsåret. Tanken är att många lokala företag ska vara representerade, och även företag med olika inriktning inom industrin. Träffarna kan ske antingen i skolans lokaler eller ute på olika företag.

- Rådet bör även bestå av elever, lärare och skolledning, och även politiker från utbildningsnämnden kommer att delta vid vissa av träffarna, avslutar Agneta Hulthén.

Mer information
Agneta Hulthén, projektledare Campus Alingsås, 0322-61 66 65.
2018-12-06
Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!
Annonser