TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt yrkesråd på plåt- och svetsutbildningen

I dag träffades Alingsås nya yrkesråd för första gången.
Yrkesrådet är kopplat till plåt- och svetsutbildningen, som startade i Alingsås tidigare under 2018.

- Detta ger oss en bättre möjlighet att i framtiden tillgodose industriernas kompetensbehov, säger Agneta Hulthén, projektledare kompetensförsörjning på Campus Alingsås.

I våras startade Campus Alingsås en vuxenutbildning inom plåt- och svetsteknik. Utbildningen togs fram i nära samarbete med näringslivet, och för att fortsätta och till och med utveckla det samarbetet är nu ett yrkesråd startat.

- Vi har två engagerade lärare med stort yrkeskunnande samt pedagogisk kompetens och det känns väldigt bra att vi i dag har en modern industriutbildning i Alingsås. Med det nya yrkesrådet får vi förutsättningar för att hålla utbildningen modern även i framtiden, säger Agneta Hulthén och fortsätter:

- En kontinuerlig kontakt med näringslivet betyder att vi hela tiden får information om vad som händer i branschen och kan anpassa utbildningen efter branschens krav och behov.

Tät dialog

Yrkesrådet ska förbättra dialogen dels mellan utbildningen och företagen och dels mellan företagen och kommunen i stort. Parterna ska tillsammans jobba för att utveckla en ledande industriteknisk utbildning inom svetsteknik, plåtbearbetning och stålbyggnad, som resulterar i anställningsbara elever. Hela satsningen går i linje med kommunens ambition om att förbättra det totala näringslivsklimatet.

- Målet är att utbildningen ska vara den naturliga rekryteringsbasen för företagen i närområdet. Detta är endast möjligt genom en tät dialog och ett samarbete med så många lokala företag som möjligt. Samarbetet kan gälla allt ifrån utbildningens innehåll och praktikplatser till kompetensutbyte mellan både utbildningen och företagen och mellan de olika företagen, säger Agneta Hulthén.

Gynnar alla parter

Esa Karlsson och John Hillberg är de två lärare som ansvarar för plåt- och svetsutbildningen. Just nu arbetar de med 18 elever, och det finns flera kvalificerade sökande inför nästa start i januari 2019.

Även lärarna är mycket positiva till det nystartade yrkesrådet. De menar att en kontinuerlig samverkan mellan utbildning och näringsliv är mycket viktig för att båda parter ska utvecklas tillsammans.

- Skolan kan nu dra nytta av branschspecifik och ny teknik vilket i sista ändan även gynnar företagen. Det blir också viktigt att bygga upp en bra samverkan för det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), säger Esa Karlsson, och får medhåll av John Hillberg.

- Yrkesrådets synpunkter blir viktiga och bör tillsammans med kursplanen styra innehållet i vår vardag. Det gör steget från utbildning till arbete enklare och vi tror att vinsterna blir stora för alla när vi jobbar med rätt moment och uppgifter.

Regelbundna träffar

Yrkesrådet kommer att träffas med jämna mellanrum under läsåret. Tanken är att många lokala företag ska vara representerade, och även företag med olika inriktning inom industrin. Träffarna kan ske antingen i skolans lokaler eller ute på olika företag.

- Rådet bör även bestå av elever, lärare och skolledning, och även politiker från utbildningsnämnden kommer att delta vid vissa av träffarna, avslutar Agneta Hulthén.

Mer information
Agneta Hulthén, projektledare Campus Alingsås, 0322-61 66 65.
2019-02-14
Riksbyggen förstärker satsningen på digital affärsutveckling76 procent av småföretagen kan tänka sig att ta emot lärlingarNya limiterade MINI John Cooper Works GP: Snabbare och kraftfullare än någonsin Fords smarta säng rullar tillbaka själviska sovare till sin sida – med hjälp av bilteknologiGlobal konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen
Annonser