SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Odlinglåda med resurssnål självbevattning

Nu behöver inte torra somrar och lite nederbörd sätta stopp för dina drömmar om närodlat i trädgården. Med hållbar resurs- och vatten snål odling kan fler människor bli mer självförsörjande på mat.
Olika metoder för hållbar resurs- och vatten snål odling blir mer och mer populärt, inte minst inom bistånd och hjälpinsatser, för att göra människor självförsörjande på mat och mindre sårbara för katastrofer. Här hemma i Sverige har torra somrar med liten nederbörd krävt både tillsyn av växterna samt bevattnings insatser och där någonstans brukar de flesta ge upp drömmen om närodlat i trädgården.

Nu vill vi hylla Mats Johansson på Mackan Bygg & Skogsarbeten AB som har utvecklat en riktigt smart mobil odlingslåda som till och med kan lämnas utan tillsyn i några veckor.

En soldriven pump förser bädden med vatten, överskottsvatten rinner tillbaka till en tunna, tunnan står under ett stuprör så ev. regnvatten fyller på tunnan. När inte regnvatten räcker fyller man på med annat vatten. DENIOS plastdunk utgör en reservoarcistern med en nivåreglering i som styr pumpen. Tack vare en soldriven dränkbar pump i tunnan får man en cirkulation utan att vara beroende av elnät och är samtidigt miljövänlig.

Här kan exempelvis odla potatis, bondböna, sockerärtor, rödbetor, lök, jordgubbar, persilja, sallad och kål. Lådan kan utrustas med glas eller plast över för att bli som en drivbänk under försäsong.

Kapillärbevattning, dvs att den vattnas underifrån, gör den vattensnål. Vattennivån i lådans botten kan regleras på ett fiffigt sätt och i kombination med ett speciellt utformat uppsugningslager styrs hur fuktig man önskar att jorden ska vara. Eftersom det vattnas underifrån stimuleras rötterna att söka sig neråt och det kan vara torrt i ytan utan att växterna mår illa när de rotat sig. Det funkar perfekt ihop med täckodling för att ytterligare reducera avdunstningen och vanlig naturgödsel funkar perfekt.

Eftersom den är automatisk och vattensnål kan du åka bort minst ett par veckor även under hetaste sommardagarna och den sköter sig själv utan att någon behöver komma och vattna åt dig.

– Växterna i den här lådan växer i genomsläppliga odlingskassar som har många fördelar. Vill man inte ha odlingen mobil eller i en låda ovan mark kan den med fördel helt eller delvis grävas ner och den kan cirkuleras mot fiskodlingsbassänger eller om du har en damm eller bäck i närheten kan den förses med vatten därifrån och finns det fisk så kan den ge näring till växterna i bädden, avslutar Mats Johansson.

Vi på DENIOS gillar smarta initiativ. Både stora och små. Vill du se mer av odlingslådan?

Klicka på: filmen om odlingslådan på Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=IH-O66MVJqQ

Elina Pöyliö Jacker
Pressansvarig
Marknad
elP@denios.se
0727-311710
036-39 56 60
Kontaktinformation
Postadress
Dator­gatan 3
56133 Huskvarna
Besöksadress
Dator­gatan 3 5tr
56133 Huskvarna
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556613-7930
Grundat: 1986
Anställda: 8
Välkommen till DENIOS AB

I mer än 35 år har vi hjälpt företag - oavsett om det är ett tvåmansföretag eller en stor koncern - att leva upp till det ökande ansvaret och minimera riskerna för människa och miljö vid hanteringen av kemikalier. Med förvaringslösningar, där man kan lagra farliga ämnen på ett säkert och lagenligt sätt. Med produkter, som underlättar hanteringen och skyddar personalen från kontakt med skadliga substanser. Med rådgivning kring säker förvaring och hantering av kemikalier. Med förbrukningsprodukter så som spillskydd, absorbenter och trasor.

Som PARTNER FÖR MILJÖN erbjuder vi våra kunder en säker helhetslösning med produkter och kunskap för smidigare och säkrare kemikaliehantering. Utöver våra standardprodukter utvecklar vi koncept och lösningar för lagring och hantering av farliga ämnen, hela vägen till individuellt planerade lösningar, specialanläggningar och stora anläggningar.

För detta ändamål erbjuder vi en kompetent projekthandläggning - från rådgivning och planering via egen produktion och montering till kontroll och driftsstart. Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2008 – ISO 9001:2000

Kontakter

Elina Pöyliö
Marknad
036-39 56 60

Filmer

Påkörningsskydd och avspärrningar

Påkörningsskydd och avspärrningar
Förvaringsskåp plåt
Hurtsar från DENIOS
Fatkärra SecuComfort
Test av uppsamlingskärl vid brand
Brandklassade kemikalieskåp
Uppsamlingskärl för fat PolySafe
BioX

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN